İLKHA/ Şanlıurfa'da sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olması dar gelirli vatandaşları mağdur ederken havaların ısınmasıyla birlikte sebze ve meyve fiyatlarının geçen haftalara oranla düşmesi bile halkı memnun etmedi.
Başta soğan, patates, biber ve domates olmak üzere sebze fiyatlarının geçen senelere oranla 3-4 kat arttığını savunan vatandaşlar, havaların ısınmasıyla birlikte umudunu önümüzdeki günlere bağladı.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından seçim öncesinde Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'nde açılan tanzim noktası ise halen faaliyete başlamadı. Bazı vatandaşlar tanzim noktalarının fiyatları düşüreceğini savunurken; bazı vatandaşlar ise bunun pazar ve hal pazarı esnafını bitireceğini savundu.
Pazar esnafı ise fiyatların yüksek olmasının kendilerine bir faydasının olmadığını savunarak bu durumun satışlarını yarı yarıya düşürdüğüne dikkat çekti.
Haliliye ilçesine bağlı Bahçelievler Mahallesi'ndeki semt pazarı esnafı, sebze ve meyve fiyatları ile ilgili düşüncelerini İLKHA mikrofonlarına değerlendirdi.
Kendisinin de fiyatlardan memnun olmadığını ifade eden semt esnafından Ahmet Kurt, 'Bu yağmurlar dinmeden, güneş çıkmadan fiyatlar ucuzlamaz. Sürekli yağmur yağdığından dolayı mal gelmiyor. Şanlıurfa'da yağış olduğundan dolayı Urfa ürün toplamıyor, gelen ürünler dışardan geliyor. Geçenlerde hava bahar gibi oldu, yeşillik fiyatları hemen düştü. Şu an yeniden yağmur yağdığı için fiyatlar yükseldi. Malzemeler Mersin tarafından geliyor. Tarla sahipleri yağmurlardan dolayı ürünlerini kaldıramıyor. Biz de fiyatlardan memnun değiliz, aldığımız fiyattan satıyoruz. Örneğin taze fasulyeyi 9 liradan alıp 10 liradan satıyoruz. Zaten 4-5 eleman çalıştırıyoruz, bunun poşeti var.' diye konuştu.
Fiyatların geçen haftaya oranla düştüğüne dikkat çeken Pazarcı Halil Ölmez, 'Geçen hafta domates 6 liraydı şimdi 3,5 liraya düştü. Biber 10 liraydı, şimdi 5 liraya düştü. Salatalık 6 liraydı, şimdi 3 liraya düştü. Nedeni ise üretimin fazla olmamasından dolayıdır. Geçen hafta domates iyi olmamasına rağmen 6 liraydı, bugün 3 lira olmasına rağmen müşteri almıyor. Mayıs ayında fiyatlar ucuzlar. Urfa, Birecik ve Antep'in ürünleri geldiği zaman ucuzlar. Şimdi kıştır, kimsede para yok. Kimse üretim yapmıyor. Eskiden Karaali'den salatalık geliyordu, kışın salatalık 2 ya da 3 liraydı, şimdi Antalya'dan salatalık geliyor. Bunun nakliyesi, işçiliği ve poşet masrafı var.' dedi.
Pazardaki fiyatlardan şikayet eden emekli memur Eyüp Altundal, 'Fiyatlardan memnun değiliz, fiyatlar halen ucuzlamadı. Fiyatların ucuzlamasını bekliyoruz. Bir emekli için fiyatlar pahalı, bir şey alamıyoruz. Geçen haftalarda 100 lira alışveriş yapardık, şimdi 55 liraya düştü ama halen fiyatların düşmesi lazım. İhtiyaçlarımızı tam olarak karşılamıyoruz. Tanzim satış noktalarında ürünler daha ucuz ama halen Şanlıurfa'da açılmadı. Havalar yavaş yavaş ısınmaya başladı, durum biraz iyi oldu. Fiyatlar biraz daha aşağı düşerse fakir, fukara alışveriş yapar.' ifadelerini kullandı.

'Yağmur çok yağdı, millet az ekin ektiğinden dolayı fiyatlar yüksek oldu'
Havaların ısınmasıyla birlikte yeni mahsullerin gelmesiyle fiyatların düşeceğini belirten pazar esnafından Ali Beler, 'Bu sene fiyatlar yüksek ama fiyatlar düşmeye başladı. Fiyatlar neden yüksek? Yağmur çok yağdı, millet az ekin ektiğinden dolayı fiyatlar yüksek oldu. Kimileri sebze fiyatlarının yüksek olmasından dolayı Erdoğan'ı suçluyor. Tayyip Erdoğan ile alakası yoktur. Ürünler az ekildiğinden dolayı fiyatlar yüksek oldu. Şimdi fiyatlar düşmeye başladı. Patlıcan 15 gün önce 12 liraydı 3 liraya düştü. Havalar ısındığı için fiyatlar düşmeye başladı. Patates ve soğan az ekildiği için fiyatlar yüksek oldu. Geçen sene patates ve soğan ekenlerin ürünleri çürüdüğü için bu sene kimse fazla ekmedi. Bir hafta içerisinde yeni mahsullerin çıkmasıyla birlikte fiyatların düşeceğini umuyoruz.'

'Havalar güzel olursa sebze ve meyve fiyatlarının ucuzlayacağına inanıyoruz'
Fiyatların yüksek olmasını hava şartlarına bağlayan Necdet Yıldırım ise, 'İnşallah fiyatlar daha iyi olacak. Bugün biraz pahalı gibi geliyor, esnafın işi tamamen kırıktır. Biz bunun farkındayız. Bende berberim esnafın halini iyi anlıyoruz. Havanın yağışlı olmasından dolayı ve buna benzer sebeplerden dolayı fiyatlar yüksek oldu. Bu Allah'ın bir vergisidir. İnşallah havalar güzel olursa sebze ve meyve fiyatlarının ucuzlayacağına inanıyoruz. Fiyatların yüksek olmasını hava şartlarına bağlıyorum. Yağmurun çok olmasından dolayı seralara girilemedi.' dedi.
Tanzim satış noktalarının hal pazarı esnafını bitireceğini savunan Yıldırım, 'Ben tanzim satış noktalarına karşıyım. Tanzim kurulursa benim pazarcı esnafım ne yapar? Hal pazarındaki esnafımız ne yapar? Hal pazarı esnaflarını kapatmayın, onların ekmeğiyle oynamayın. Bunu yaparsanız insanlara yazık olur. İhtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz, işlerimiz çok durgun olduğu için hayat çok pahalı. Şu anda ekonomik olarak çok zor durumdayız.' dedi
Mahmut Akça ise domatesin fiyatının yüksek olduğunu belirterek, 'Fiyatlar şu an normal, sadece domates fiyatları yüksektir. İnşallah o da haftaya düşer. Salatalık ve patlıcan 2,5 liraya, biber 8 liraya düştü. Fiyatların yüksek olmasının sebebi malın gelmemesidir.' diye konuştu.