Abdurahman D. UĞURLU/ Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri bünyesinde yürütülen çalışmalar sonucu, Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri tarafından Mycoplasma gallisepticum enfeksiyonlarının tanısı için laboratuvar çalışmaları tamamlanarak yerli bir kit geliştirildi.

Geliştirilen tanı kiti, kısa zamanda sonuç veriyor
Türkiye'de kanatlı hayvan hastalıklarının serolojik teşhisinde, ithal edilen çeşitli kitler ülke ekonomisine yük olmayı sürdürüyor. Yerli bir ELISA kiti üretmek üzere Veteriner Fakültesinin başlattığı proje sonucunda hazırlanan ELISA kiti standardize edilerek sahada kullanılmak üzere ruhsat aşamasına ulaştı.
Yürütülen çalışmada Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Sevil Erdenliğ Gürbilek, Prof. Dr. Oktay Keskin, Prof. Dr. Osman Yaşar Tel, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Murat Saytekin ve Arş. Gör. Ayfer Güllü Yücetepe yer aldı.
Geliştirilen kiti emsallerinden ayıran en önemli özellik, yerli bir suş ile hazırlanmış olması. Yüzde 96 oranında özgün olan tanı kiti, yüzde 98 oranında duyarlılık oranıyla sahada kullanıma sunuldu.
Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında geliştirilen tanı kiti, genellikle piliç, hindi ve tavuklarda, et ve yumurta verimi düşüklüğü gibi ciddi ekonomik kayıplara yol açan ve dünyanın birçok ülkesinde görülen oldukça bulaşıcı M. gallisepticum'un neden olduğu Kronik Solunum Yolu Hastalığının tanısında kullanılacak.
Ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacak yerli tanı kitinin, saha çalışmalarından sonra ülke genelinde kullanılma sunulması planlanıyor.