İshak Polat

2023 İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilen Şanlıurfa’da yapılacak etkinlikler dolayısı ile düzenlenen tanıtım toplantısı Mehmet Akif inan Konferans Salonunda geniş katılım ile gerçekleştirildi.

2022 yılı içerisinde Azerbaycan'da düzenlenen İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları toplantısında 2023 İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilen Şanlıurfa, turizmde yeni bir açılıma imza atarken bu kapsamda yapılacak olacak etkinliklere ilişkin Şanlıurfa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü gibi ilgili kurum, kuruluş ve STK’ların katılımı ile tanıtım programı düzenlendi.

Mehmet Akif İnan Konferans Salonunda düzenlenen lansaman toplantısına Vali Salih Ayan, Büyükşehir Belediye Başkanı Z.Abidin Beyazgül’ün yanı sıra ilçe belediye başkanları bazı milletvekilleri , ilgili kurum ve kuruluşların yanı sıra STK temsilcileri katıldı.

Beyazgül; 2023 İslam Dünyası Turizm Başkenti turizmde yeni bir ivme kazandıracak

Kuran-ı Kerim tilaveti sonrasında tanıtım videosunun ardından başlayan tanıtım programı kapsamında kürsüye çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Beyazgül yaptığı konuşmada kendi Büyükşehir Belediyesi olarak 16.12.2019 tarihinde kendi imzası ile “2023 İslam Dünyası Turizm Kenti” kararının alınmasını talep ettiklerini belirterek; “Dilekçemiz uygun görülerek 27.06.2022 tarihinde Azerbaycan Bakü şehrinde İslam konferansına katılan 57 İslam ülkesinin Turizm Bakanlarının toplandığı 11. Oturumunda Şanlıurfa 2023 İslam Turizm Kenti ilan edilmiştir. Bu süreçte emeği geçen tüm kişi ve kurumlara ayrıca 57 İslam ülkesi turizm bakanlarına ve en üst makamlarına teşekkür ediyoruz. Bilindiği üzere, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2019 yılını Göbekli Tepe Yılı olarak ilan etmişti, Şanlıurfa’mızın tarihi değerlerinin tanınmasında ve daha fazla turistin gelmesine vesile olan bu ilan için Cumhurbaşkanımıza bir defa daha teşekkür ediyoruz. İslam ülkeleri iş birliği teşkilatı tarafından Şanlıurfa’nın turizm kenti olarak ilan edilmesi, Şanlıurfa’ya yeni bir ivme ve cazibe kazandıracaktır.” dedi.

Şanlıurfa bir bütün olarak hazır

Konuşmasın devamla Şanlıurfa’nın tüm paydaşları ile 2023 İslam Dünyası turizm Şehri etkinliklerine hazır olduğunu dile getiren Zeynel Abidin Beyazgül sözlerine devamla; “İslam ülkeleri iş birliği teşkilatı tarafından Şanlıurfa’nın turizm kenti olarak ilan edilmesi, Şanlıurfa’ya yeni bir ivme ve cazibe kazandıracaktır. Daha önce İslam iş birliği teşkilatı tarafından Fas-Rabat, Suudi Arabistan –Medine, Mısır – Kahire, Filistin-Kudüs, İran -Tebriz, Türkiye- Konya turizm kenti olarak ilan edilmiştir. Sayın Valimizin öncülüğünde ve kurumlarımızın iş birliğiyle 2023 yılı içerisinde yapacağımız etkinlikleri belirledik ve bunun takvimini hazırladık. Etkinliklerimizi birer birer hayata geçiriyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz programımızda, tanıtım ve usta tasavvuf sanatçımız Sayın Ahmet Özhan konseri ile başlıyoruz. Ayrıca logomuzu tasarım yarışmasında belirledik umarım beğenmişsinizdir. Şanlıurfa gerek somut, gerekse soyut tarihi ve kültürel değerleri ile İslam dünyası turizm şehri olmayı fazlası ile hakketmiştir” dedi.

Salih Ayhan; Dört bir koldan hazırlıklarımız devam ediyor

Vali Salih Ayhan, ise yaptığı konuşmada “Allah’a şükürler olsun ki bu bereketli topraklarda, sizin gibi güzel insanlar için hizmet edebilme şerefine nail oldum. Hem de böylesi büyük ve gururlu bir senede! 2023 İslam Dünyası Turizm Başkenti payesine layık görülen şehrimizi, şanımıza yakışır şekilde sahneye çıkarmak için dört bir koldan hazırlıklarımız devam ediyor. Üzerinde yaşadığımız şu topraklar, şu bereketli Şanlıurfa’mız, içinde inanılmaz değerler barındıran büyük bir kutu gibidir. Bu kutu; çok sayıda kültürler, medeniyetler, eserler muhteva ediyor.

Şimdi bu kutuyu açarak sahip olduklarımızı en güzel şekilde tüm dünyaya sergileme vakti! Balıklıgöl’den Harran’a, Göbeklitepe’den Halfeti’ye dört bir yanında çeşit çeşit hazineler barındıran bu şehir, çok sayıda insanın ilgisini üzerinde toplayabilecek potansiyelde bir şehir... Birçok medeniyetten katman katman izler taşıyan bu topraklar; kendisine emanet edilen değerleri geçmişten günümüze iftiharla taşıyor. Böyle bir şehrin parçası olduğumuz için çok şanlıyız… Aziz hemşerilerim; bizler Türk milleti olarak, kökleri bu toprakların en derin yerlerine uzanan ulu bir çınar gibiyiz!” diyerek Şanlıurfa’nın 2023 İslam Dünyası Turizm Başkenti için hazır olduğunu dile getirdi.

Salih Ayhan; sahip olduğumuz bu gücü herkese tanıtma senesi!

Salih Ayhan, konuşmasına devamla; “Hikmetimizi geçmişten, bilgimizi bugünden alıyoruz. Gün geçtikçe de dallarımızı daha yükseklere ulaştırmak için her birimiz azimle çalışıyoruz. Milletler, işte bu bilinç sayesinde büyür ve gelişirler. Bir devletin kültürü, sanatı, tarihi ve değerleri; tıpkı bayrakları gibi bağımsızlık simgelerindendir. Kendine ait kültürü ve birikimi olmayan toplumlar, bu bakımdan güçlü olan toplumların gölgesi altında kalırlar. Çok şükür ki bizler, sahip olduklarımızla çok güçlüyüz! İşte bu sene; sahip olduğumuz bu gücü herkese tanıtma senesi! Ziya Paşa’nın beyitlerinde dediği gibi: ‘Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz.’ Biz de yaptıklarımızla 2023’te bunu göstereceğiz. Tarihimiz boyunca beşerî ve coğrafî tüm şartlar birleşerek, bu topraklar bizi bereketiyle ödüllendirdi. Allah’a hamdolsun…2023 yılında layık görülen bu paye; bize nasip olan bu ödüllerin karşılığını verme vesilemizdir!” diyerek 2023 yılına Şanlıurfa turizmine olan inancını dile getirdi.

Tanıtım programı konuşmaların ardından tasavvuf müziğinin ünlü ismi Ahmet Özhan sahne alarak birbirinden güzel şarkılarını seslendirmesinin ardından sona erdi.