Haber Merkezi / DSİ Genel Müdürlüğü son 16 yılda devasa büyüklükte baraj, gölet, sulama tesisi, içme suyu ve arıtma tesisi, atık su arıtma tesislerini, hidroelektrik santralleri inşa ederek ve dereleri ıslah ederek bununla birlikte sosyal yaşam alanları oluşturarak vatandaşların istifadesine sundu.
DSİ tarafından yürütülen Şanlıurfa-Bozova Pompaj Sulaması ile Tekağaç Sulaması projelerinin tamamlanmasıyla kentte 31 bin dekar arazi suya kavuşacak. Çalışmaların devam ettiğini belirten DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın 'Sulama ile yıl içinde iki ürün alması sağlanacak ve sulu tarım ile birlikte ülkemiz ekonomisine katkı sağlanacak' dedi.
Aydın,'Vatandaşların en hızlı şekilde memba kalitesinde içme ve kullanma suyuna ulaşması için içme suyu tesisleri, içme suyu havzalarını korumak ve gelecek nesillere sağlıklı şekilde bırakmak adına evsel Atıksu arıtma tesisleri inşa etmekte, tarımsal sulamanın en etkin ve verimli şekilde yaygınlaştırılması için sulama yatırımları gerçekleştirmektedir. Ayrıca direkt yada dolaylı gerçekleştirilen HES'lerle 2003 yılında 26 milyar kilovat saat olan hidroelektrik enerji üretim kapasitesini 2019 yılı Haziran ayı itibariyle 99 milyar kilovatsaate yükseltilmiş böylelikle kaynaklar içinde HES'ler 1. sırayı almış ve son 16 yılda 4.856 adet taşkın koruma tesisini tamamlayarak, arazilerimizin ve yerleşim alanlarımızın taşkınlardan en az zararla etkilenmesini sağlamıştır.
Genel Müdürlük olarak Güneydoğunun incisi, ülkemizin şanlı kenti Şanlıurfa'ya yaptığı yatırımlarla ilimizin kurak talihini yeşillendirmeye topraklarımızı hasret kaldığı suyla buluşturmaya; vatandaşlarımıza kaliteli, temiz içme suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltarak can ve mal kayıplarının önüne geçmeye devam ediyor. Şanlıurfa ilimizde son dönemde yapılan su yapılarıyla birlikte Devlet Su İşleri bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde ve modernleşmesinde önemli rol oynamakta, şehrin sanayisini ve ekonomisini canlandırarak sosyo-ekonomik alanda oyun kurucu rolünü üstlenerek değer üretmeye devam etmektedir.
Çalışmaları devam eden Şanlıurfa-Bozova Pompaj Sulaması 2 kısım Ana Kanalı Altında Kalan Sahalar İle Tekağaç Sulaması yapım işi tamamlandığında BP2-1 ve BP2-2 Ana kanallarının altında kalan sulanabilir ek sahalar ile Tekağaç Sulamasına ait ek sahaları kapsayan toplam 31 000 dekarlık arazinin modern şekilde sulanmasının sağlanacağını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, 'Titizlikle döşenen CTP (26 885,70m) ve HDPE (102 782,45m)sulama hatlarımız ve yollarımız Bozova, Hilvan ve Karaköprü ilçelerimizi bir ağ gibi sarmaktadır.
Projenin bitmesi ile Şanlıurfa ili Bozova/Hilvan/Karakörü ilçelerine bağlı olan, Gazibey, Yemişli, Kavalık, Angaç, Aydınlı, Kovancı, Yeşerdi, Hayrat, Söğütlü, Güvercin, Alanlı yerleşim yerlerine ait sulanabilir toplam 31 000 dekar arazi modern tekniklerle sulamaya açılacak böylece bölge halkının ekonomik değeri yüksek ürünler üretmesini, yıl içinde iki ürün alması sağlanacak ve sulu tarım ile birlikte ülkemiz ekonomisine 2019 yılı birim fiyatları ile 13 392 000 TL katkı sağlanması hedeflenmekte olduğunu ifade etti.