SDG, Mumbuc'un kuzeyinde Avn Dadat köyünü ele geçirerek pek direniş göstermeden çekilen IŞİD'e karşı ilerlemeye devam etti.[FOTOĞRAF: REUTERS]

PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin öncülüğünü yaptığı Suriye Demokratik Güçleri (SDG), ABD'nin havadan verdiği destekle Mumbuc'a ilerlemeye devam ediyor.

SDG, Mumbuc'un kuzeyinde Avn Dadat köyünü ele geçirdi. IŞİD'in, bu köyden direniş göstermeden çekildiği öğrenildi. Halihazırda IŞİD'in elindeki Cerablus'u Mumbuc'a bağlayan karayolunun 4 kilometresini de ele geçiren SDG, Mumbuc'un merkezine çok yaklaştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre, SDG, üç yönden kuşattığı Mumbuc'a doğudan 7, kuzeyden 6, güneyden ise 2 kilometre mesafede.

SDG 25 Mayıs'ta IŞİD'in fiili başkenti Rakka'ya yönelik operasyon başlattığını açıkladıktan sonra 1 Haziran'da gücünü Mumbuc'a kaydırmış ve ilçeyi ele geçirmek için saldırı başlattığını duyurmuştu.

200 bin sığınmacı olabilir

Birleşmiş Milletler 6 Haziran'da yaptığı açıklamada Mumbuc bölgesindeki çatışmalardan kaçan Suriyelilerin sayısının 20 bine dayandığını söylemişti. Sığınmacıların su, temel gıda ve sağlık malzemelerine de ihtiyacı olabileceğine dikkat çeken BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), sığınmacı sayısının 216 bine kadar çıkabileceğini duyurmuştu. OCHA'nın açıklamasında Suriyelilerin nerelere kaçtıkları bilgisi de yer aldı. Buna göre bazı Suriyeliler, Mumbuc'un kuzeyine, yani IŞİD'in kontrolündeki Cerablus yakınlarındaki kasabalara, bazıları da batıya, muhalif grupların kontrolündeki bölgelere gidiyor. Az sayıda Mumbuclu da Fırat nehri boyunca güneye doğru göç ediyor.

Kaynak: Al Jazeera