AA / Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı Yakup Elgaç, merkez Haliliye ilçesindeki dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, kent merkezinde ve Suruç ilçesinde yarış atlarının ölümünde artış görüldüğünü belirtti.
Son bir ayda kentte 15 yarış atının öldüğünü ifade eden Elgaç, 'At ölümleri bizi hem üzüyor hem de tedirgin ediyor. İlk incelemede atların 'Batı Nil' adı verilen bir virüs nedeniyle öldüğü belirtildi. Ankara'ya gönderdiğimiz tahlil sonuçlarının ardından kesin ölüm nedenleri belirlenecektir. Yaşanan ölümleri yakından takip ediyoruz. Bu durumu ilgili kurumlara da bildirdik. Ölümlerin önüne geçebilmek için atı hasta olan üyelerimizin bizimle irtibat kurmasını istiyoruz. Bu ölümlerin son bulması için gerekli önlemlerin alınmasını bekliyoruz.' diye konuştu.
Elgaç, ölen atların değerinin 20 bin ile 1 milyon lira arasında değiştiğini öne sürdü.
At sahiplerinden Sait Emektar da özenle yarışlara hazırladığı 3 yaşındaki tayının öldüğünü belirtti.
Ölümlerin kesin nedeninin bir an önce belirlenmesini isteyen Emektar, 'Diğer arkadaşlarımızın da atları öldü. Bir hayvansever olarak bu ölümlerin kesin nedeninin belirlenmesini istiyoruz. Bunun için ilgili makamların harekete geçip bölgede daha fazla at ölümlerinin yaşanmaması için önlem almalarını bekliyoruz.' dedi.
Öte yandan, Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Çakmak ne yaptığı açıklamada, at ölümleriyle ilgili inceleme başlatıldığını bildirdi.