Seyfullah Polat

Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa'nın turizm değerlerini dünyaya tanıtacak olan önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Toplantıda Şanlıurfa'nın tarihi, kültürel ve gastronomi alanında dünya çapında turizm potansiyeline sahip olduğuna vurgu yapıldı.

Türkiye'nin dünya turizminde hak ettiği noktaya gelmesi, dünya çapında tanıtılması amacı ile kurulan Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile Tanıtma Genel Müdürlüğü'nün organize ettiği 'İller ve Destinasyonlar Tanıtım Çalışması' toplantıları dahilinde 'Şanlıurfa Turizm Tanıtım Paydaşları Ortak Akıl Toplantısı', Şanlıurfa Valiliği Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Şanlıurfa Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, TGA Genel Müdür Yardımcısı Ertan Türkmen, TGA İş Geliştirme Müdürü Şebnem Tuna, TGA Bölge Tanıtım Uzmanı Serhan Sarı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Yıldız, ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Peltek, Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Uncu, Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Oda Başkanı Müslüm Çoban, H.Ü. Turist Rehberliği Bölümü Öğretim Görevlisi Merve Ofluoğlu, TURSAB Yönetim Kurulu Üyesi Rahime Yaşar'ın yanı sıra turizm sektöründe faaliyet gösteren STK Temsilcileri ile işletme yetkilileri katıldı.

Türkiye turizmde her geçen gün çıtayı yükseltiyor

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TGA Genel Müdür Yardımcısı Ertan Türkmen yaptığı konuşmada TGA'nın kuruluş amacının, Türkiye'nin uluslararası turizm platformlarında tanıtımı amacıyla, destinasyonların profesyonel şekilde belirlenmesi, şehirlerin turizm potansiyellerinin hikayeleriyle birlikte derlenerek eksik ve ihtiyaçların ilgili birimlere aktarılmasını sağlamak olduğunu belirterek; Bu kapsamda yürüttüğümüz 'İller ve Destinasyonlar Tanıtım Çalışması' toplantılarımızın 68.sini Şanlıurfa'da gerçekleştiriyoruz. Şehirlerimizin Türkiye'nin iç ve dış turizm pazarında tanıtılması kapsamında turizm kapasitelerini ortaya çıkartmak için yapılan bu toplantılarda o şehrin turizm paydaşlarını bir araya getirmenin, onlar ile birlikte çalışmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Her şehrimizin kendine özgü turizm değerleri ve potansiyeli var, Şanlıurfa'da sahip olduğu tarihi, kültürel ve gastronomi alanında gerçekten dünya çapında bir potansiyele sahip' diyerek yapılacak ortak çalışmalar ile bu potansiyelin ortaya çıkartılmasının Şanlıurfa, Bölge ve Türkiye turizmi açısından önemine vurgu yaptı.

Ertan Türkmen pandemi sürecinin dünya üzerinde turizm sektörünü çok kötü şekilde etkilediğin de belirterek ; buna rağmen Türkiye turizmde her geçen gün çıtayı yükseltiyor. İnşallah bu süreçte ortak akıl çerçevesinde yapılacak çalışmalar ile Türkiye turizmi pandemi sonrası önemli kazanımlar elde edecektir' dedi

Vali Yardımcısı Çetinkaya: Değerlerin Korunması Tek Başına Yeterli Değil

Toplantıda bir konuşma yapan Şanlıurfa Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, turizm denince Türkiye'de markalaşmış şehirler olduğunu ve Şanlıurfa'nın da markalaşmış şehirler içerisinde en önemli bir yerde bulunduğunu ifade etti.

Türkiye'de sit alanları bakımından Şanlıurfa'nın yedinci sırada, tescilli eserler bakımından da en önde gelen iller arasında yer aldığını kaydeden Çetinkaya, Şanlıurfa'nın arkeolojik alanlar bakımından da Türkiye'nin en önde gelen illeri arasında bulunduğunu belirtti.

Şanlıurfa'nın bu potansiyellerinin korunması, değerlendirilmesi ve ekonomik değer haline dönüştürülmesi için uzun yıllardır çalışmalar sürdürüldüğünü ifade eden Çetinkaya, son olarak Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde kamu kurum kuruluşları ile özel sektörün de ortaklığında kurulan Turizmi Geliştirme Anonim Şirketinin önemli faaliyetler icra etmeye başladığını dile getirdi.

Çetinkaya, 'ilimizin ve ülkemizin tanıtılmasında emeği geçen herkese şükran borçluyuz. Tabi ki değerlerin tanıtılması tek başına yeterli değil. Şanlıurfa, değerler boyutuyla çok zengin bir hazineye sahip. Bırakın Türkiye açısından önemini, artık dünya açısından çok önemli eserlere sahibiz ki, Dünya Kültür Mirası listesindeki Göbeklitepe'miz var. Aday listesinde olan Harran, Balıklıgöl'ümüz var. Yine citta slow markalı Halfeti'miz var. Gastronomi turizminde önemli potansiyellerimiz var. Ancak bunların olması tek başına yeterli değil. Bunları tanıtabilecek, dünyaya açabilecek akla, vizyona, işbirliklerine ihtiyacımız var.' Dedi.

STK ve sektör temsilcileri; her türlü çabaya destek oluruz

Daha sonra söz alan turizm sektöründe faaliyet gösteren STK ve özel sektör temsilcileri sektörle ilgili sorunları dile getirdikten sonra tanıtımın önemine vurgu yaparak; Şanlıurfa gibi binlerce yıllık tarihi ve kültürel değerlere sahip bir şehrin ve bölgemizin Türkiye turizmine katkısı yadsınamaz. Böylesi bir potansiyelin dünya pazarlarına açılması için gösterilecek her türlü çabaya ve çalışmaya destek vermeye hazırız' diyerek toplantıyı memnuniyetle karşıladıklarını ve devamını beklediklerini dile getirdiler.