Röportaj: İshak POLAT / Bu haftaki röportaj konuğumuz Şanlıurfa STK'ları İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem oldu. Platformun şimdiye kadar yürüttüğü çalışmalara ilişkin Osman Gerem'e sizin için sorduklarımız ve aldığımız cevaplar…

Şanlıurfa STK'ları İnsani Yardım Platformu kaçıncı yılını doldurdu?

Kısacası İnsani Yardım Platformu olarak adlandırdığımız, Şanlıurfa'da faaliyet gösteren 60 Sivil Toplum Kuruluşu ve Derneğin katılımı ile ortak bir çatı altında faaliyet gösterdiği Platformumuz Suriye iç savaşının başladığı 2011 yılında başlayan göç ile birlikte faaliyete başladı. O zaman ki kuruluş amacı Suriye'deki Rejimin zulmünden kaçan insanlara kendi ülkelerinde yardım ulaştırmak ve Suriyelilerin kendi ülkelerinde kalmalarına yardımcı olmak ve sınır ötesine yardım ulaştırmaktı. Bu amaçla güç birliği yaparak faaliyetine başlayan İnsani Yardım Platformu tam olarak 2012 yılının başlarında tam teşekkülü olarak yardım çalışmalarına başladı ve bugün Suriye içerisinde, Türkiye'deki Suriyeli, Iraklı, Afganistanlı muhacirlere, Afrika ülkelerinde, Arakan Müslümanlarına kadar çeşitli coğrafyalardaki mazlum ve ihtiyaç sahiplerine din, dil, ırk, mezhep ayrımı yapmaksızın insani yardım malzemesi ulaştırmaktadır.

Böylesi bir Platform örneği Türkiye'nin başka bir yerinde var mı?

Yardım toplama faaliyetleri için başka şehirlere gittiğimiz için biliyoruz; çeşitli STK'ların işbirliği yaptığı şehirlerimiz var ama bizim yürüttüğümüz insanı yardım anlamında bu kadar STK'nın bir araya gelebildiği her hangi bir Platform yok. Elhamdülillah Şanlıurfa STK'ları İnsani Yardım Platformu faaliyetine başladığı 2011 sonu itibarı ile sürekli katılımcı sayısını artırmakla beraber ilk günkü heyecanı ile çalışmalarını sürdürüyor. Bu durum çok şükür Şanlıurfa'mız ve ülkemiz için mutluluk verici bir durum. Bu manada da gittiğimiz illerde de örnek alınan bir durum ve diğer illerimizde de faaliyet gösteren STK'larımız ile işbirliği halkasını genişletmek anlamında çok güzel bir durum.

Kaldı ki Şanlıurfa STK'larının bir araya gelmesi diğer illerdeki STK'larımız ile işbirliğini de arttırmada çok önemli bir güzelliği ortaya çıkarttı. O da şudur; biz yardım toplamak için çeşitli illere gidiyoruz, oradaki STK'larımızı ziyaret ediyoruz, güç birliği yapıyoruz, onlar Şanlıurfa'ya geliyor ve geldiklerinde elleri dolu geliyorlar, beraberlerinde yardım getiriyorlar.

Tabii Şanlıurfa'nın insani yardım konusunda bir merkez haline gelmesinin bir diğer önemli sebebi de buranın Suriye'ye olan sınır komşuluğu ve bizim Suriyeliler ile olan akrabalık, dostluk gibi bağları gibi bağlarımızın olması da önemli bir etken. Bu etkenden dolayı Suriyeli ve Iraklı muhacirlerin ilk başvurdukları, geldikleri şehir Şanlıurfa. Şanlıurfa bu manada 600-650 bin civarında Suriyeli, Iraklı, Afganistanlı diğer ülkelerden gelen muhacir kardeşimiz var.

7 yıl önce başlayan yardım faaliyetlerinde geldiğimiz durumu özetler misiniz?

Elbette. Bu durumu müsaade ederseniz çeşitli başlıklar altında özetlemek isterim; deminde dediğim gibi Şanlıurfa STK'larının ilk bir araya geliş amacı Suriyeli muhacirlere yönelik yardımlardı. Bu yardımlar çerçevesinde şimdiye kadar 1450 tır Suriye içerisine kalanı ise yurt içindeki ihtiyaç sahiplerine terör mağduru vatandaşlarımıza ve özellikle Şanlıurfa'da kampların haricinde ikamet eden Suriyeli, Iraklı muhacirlere olmak üzere 1850 civarında Tır insani yardım malzemesi ulaştırdık. Şanlıurfa'da da STK'larımızın Şanlıurfa'da ikamet eden Suriyeli kardeşlerimize yönelik eğitim, sosyal ve kültürel çalışmaları da devam etmektedir. Bunun yanı sıra Platformumuzun giyim evi şimdiye kadar 15.000 ni yetim olmak üzere 257 bin civarında ihtiyaç sahibini giydirmiş ve halende bu faaliyetine devam etmektedir. Yardım faaliyetlerimiz ihtiyaç sahibi kim olursa olsun gıda, sağlık, barınma gibi insani yardımlar şeklinde artarak devam etmektedir.

Yurt dışında ulaştığınız ve devam eden faaliyetler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ülke bazında özetlemek gerekirse;

Suriye; İnsani Yardım Platformu kurulduğu günden bu tarafa Suriye içerisine savaştan etkilenen insanlara 1450 tır civarında insani yardım ulaştırdı. Bunun yanı sıra Şanlıurfa'da bulunan 600 bin civarında Suriyeli, Iraklı ve Afganistanlı muhacire insani yardım ulaştırdı ve bu faaliyetlerimiz halen devam ediyor.

Afrika; Emperyalist Avrupa ülkeleri tarafından yüz yıllardır sömürülen, zengin kaynakları olmasına rağmen açlığa ve sefalete mahkum edilen bu insanlara yönelik Uganda, Tanzanya ülkelerinde insani yardım faaliyetlerimiz olup ayrıca bu ülkelerde 40-50 kişilik yetimhanelere kurarak bunların masrafları karşılanmaktadır. Bunun yanı sıra bu ülkelerde su kuyusu açılması, sağlık taraması gibi faaliyetlerimizde oldu.

Arakan; Ümmetin yetim Coğrafyası Arakan apayrı bir röportajın konusu. Bizi en çok yaralayan ve bir soykırımın, vahşetin uygulandığı ve buradaki Müslümanların yüz yıllardır zulümden dolayı yüzlerinin asla gülmediği bir coğrafya. İnsani Yardım Platformu olarak Arakan Müslümanlarına yönelik insani yardım faaliyetlerimizin yanı sıra sığındıkları Bangladeş'te barınma ihtiyaçlarına yönelik faaliyetlerimiz devam ediyor. Ki hemen belirtmem gerekir; konut dediğimizde öyle bizim bildiğimiz konutlar değil. Tabanı beton yanları tahta ve üstü bambu ağaçlarından oluşan basit evler. Bu kapsamda MÜSİAD, İHH, Memur-Sen işbirliği ile yürüttüğümüz bir çalışma var. Bu 2.000 konutluk proje dahilinde 1.000 evi tamamladık. Başlattığımız kampanya ile ikinci etap için vatandaşlarımızın tüm kesiminin katılımı ile bir çalışma yürütüyoruz. Bunun yanı sıra İHH'nın üstlendiği İnsani Yardım Platformu olarak sekretaryasını üstlendiğimiz ve Milletvekilimiz Mahmut Kaçar'ın dahil olduğu 500 konutluk bir Urfa mahallesi kurmak istiyoruz. Henüz projemiz onaylanmadı ama onaylandığı zaman bu projemizi hayata geçirmek istiyoruz. İnşallah çalışma devam ediyor ve 3 ay sonra toplanan bağışlar ile bunu hayata geçiririz diye umut ediyorum. Arakanlı Müslümanlara yönelik bir diğer güzel çalışmamız da Afrin'i özgürleştirmeye yönelik TSK ve ÖSO tarafından başlatılan ' Zeytin Dalı Harekatı'nda şehit olan askerlerimizin adına ev yapıyoruz.

Arakan'a yönelik çalışmalarımız özetle bu durumda ama Arakan öyle bir zulam ve vahşet altında ki anlatsak saatler alır. Durum o kadar vahim ve iç parçalayıcı yani.

Geçtiğimiz günlerde Afrinli mazlumlara yönelik bir kampanya başlattınız.

Tüm Suriye'de olduğu gibi Afrin'de de insanlara karşı baskı, zulüm vardı. Allah razı olsun, Mehmetçiğimiz ' Zeytin Dalı Harekatı ile bu insanları zulümden kurtardı ve oraya merhamet eli uzattı. Bizde Mehmetçiğimize, Ülkemize bir katkı olsun, oradaki mazlum insanların ihtiyacını gidermek adına olsun İnsani Yardım Platformu olarak ; Afrin halkının insani yardım ihtiyacına yönelik ' Mehmetçiğe Minnet, Afrin'e Himmet' ' Şimdi Afrin'e Yardım Zamanı' sloganları ile yardım kampanyası başlattık. Dini, dili, ırkı, dünya görüşü ne olursa olsun nerede bir mazlum varsa oraya el uzatmak bizim insan olarak borcumuz. Şubat ayı içerisinde Afrine yardım tırları gönderdik. İnşallah kampanya ile birlikte yine tırlarımız gidecek ve oraya Şanlıurfa Büyükşehir Belediyemizin seyyar Mutfak Tırı gidecek bizde gıda anlamında takviye edeceğiz. Buradan şunu da hatırlatmak istiyorum; gerek bu kampanyamızda gerekse diğer kampanyalarımızda bizleri şimdiye kadar yalnız bırakmayan, desteklerini esirgemeyen Şanlıurfa Valiliğimize, Büyükşehir Belediyemize, İlçe Belediyelerimize, şehir içinde ve şehir dışındaki tüm kurum, kuruluş, STK, Derneklerimize ve bilhassa hayırsever vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun.

Yardımların kaynağı olan, infak etmeyi bir hayat düsturu edinen hayırseverlere neler söylemek isterisiniz?

Hocaların Hocası Sebahattin Zaim Hocamız bizim gibi yardım işleri ile ilgilenen insanlara yönelik söylediği bir söz var; ' Sizler ne güzel insanlarsınız. Şakirinler ile Sabirinleri buluşturuyorsunuz' diye. Burada Ağniya-i şakirîn: Allah'a şükreden ve servetini, nimetlerin hakiki sahibine itaat üzere, yani rıza-yı ilahî istikametinde sarf eden zenginler demek. Sabirinler ise; Sabredenler, Tahammül Gösterenler, Meşakkatlere göğüs gerip isyanda bulunmayanlar. Bizi burada veren el ile alan eli buluşturuyoruz. Şakirin olmazsa biz Sabirine ulaşamayız. Dolayısı ile biz hayırseverlerimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Allah katında bu insanlar ne kadar güzel insanlardır. Düşünün Karacadağ'ın bir köyünde bir ilkokul çocuğu Arakan Müslümanları için 1,5 TL'lik okul harçlığını oradaki Müslümanlara yazdığı mektubun içerisine koyup gönderiyor. 1,5 TL ile ne olur demiyor. Bu ve bunun gibi bir çok olay bize Şanlıurfalıların aslında nasılda Hz. İbrahim'in torunları olduğunu gösteriyor. Allah mallarından, mülklerinden fakir fukara ve mazlumlara infakta bulunan tüm Şanlıurfalılardan ve tüm vatandaşlarımızdan razı olsun.

Kişisel bir soru; bu kadar insana ulaşmak için fedakarlık yapıyorsunuz. Yorulmuyor musunuz?

Derdiniz var ise uyuyamazsınız, duramazsınız. Yanı başımızda ve dünyada bu kadar mazlum ve ihtiyaç sahibi insan varken ve siz buna şahitlik ediyorsanız durmanız mümkün değil. Dolayısı ile bu insanlara el uzatmak, dertlerine bir nebze de olsa merhem olmak bir aşk işidir. Bu aşkın da bir tarifi yoktur. Mesele Allah rızası olduğu için yorgunluğunuzu da hmiyorsunuz. Bu durum bir tek benim için geçerli değil bilakis çoluk çocuğunu, işini ihmal etme pahasına hiçbir ücret almadan, hiçbir menfaat gözetmeksizin mükafatını sadece Allah'tan bekleyen tüm STK, Dernek, Kurum ve Kuruluş temsilcisi arkadaşlarımız içinde geçerlidir.

Eklemek istedikleriniz nelerdir?

Öncelikle kurulduğu günden bu tarafa takip ettiğimiz, misyonu ve çizgisi ile hep takdir ettiğimiz GAPGündemi Gazetesine teşekkür ediyorum. Yaptığımız tüm faaliyetlerde gazete olarak hep yanımızda oldunuz bundan dolayı teşekkür ediyorum. Allah sizden razı olsun.

Önümüz Ramazan ayı. Tüm hayırseverlerimizi Ramazan Ayı bereketinden feyizlenmeye davet ediyorum ve bu vesile ile sevgi, saygı ve hürmetlerimi iletiyorum.