Tuğba POLAT / Akçakale ilçesinde hizmet veren Umuda engel yok derneği tarafından hayata geçirilen, Gençlik ve spor bakanlığı tarafından desteklenen Kitap Kahve projesi 9 aydır ilçede hizmet vermeye devam ediyor. Kitap kahve projesi kapsamında öğrencilere kitap okumaları için ortam hazırlama, mangala, satranç, fiziksel aktivite yanı sıra liseli öğrencilerine ücretsiz AYT, TYT ücretsiz sınavlar ve birçok konuda öğrencilere farklı konularda bilinçlendirme ve bilgilendirme sunumları gerçekleştiriyor.
Lise son sınıf öğrencilerinin en çok zorlandıkları 'odaklanma sorunu' ile ilgili öğrencilere bir sunum verildi. Odaklanma sorunun öğrenciler arasında önemli bir sorun olduğu ve bu yüzden öğrencilerin sınavlarda bu sorundan dolayı bir türlü başarı yakalayamadıkları bilinmektedir. Bu sorunun aşılması ve başarıyı yakalamak için öğrencilerin nelere dikkat etmesi ve nasıl bir yol izlemeleri konusunda Proje Koordinatörü Mehmet Dikeç tarafından öğrencilere bir sunum yapıldı. Sunumda şu açıklamalara yer verildi' Birçok uyaranın zihnimizi meşgul ettiği günümüzde, odaklanma problemi daha sık ortaya çıkmaktadır. Peki, hal böyleyken dikkat ve odaklanma problemlerini nasıl ortadan kaldırabiliriz? Odaklanma probleminin hafiflemesini sağlayan birçok yardımcı etken bulunmaktadır. Bunlar arasında en güçlü olanı odaklanma egzersizleridir. Siz de bilişsel ve davranışsal teknikleri içeren ve beynin belli bölgelerini aktive eden bu egzersizleri deneyebilirsiniz.'

ODAKLANMA SORUNU NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Odaklanma sorunu veya diğer bir tanımla konsantrasyon bozukluğu çok faktörden etkilendiği gibi, çok adımlı çözüm yöntemleri vardır. Aşağıdaki listeye mümkün olduğunca uymak, var olan odaklanma problemi ile başa çıkmanıza ve konsantrasyon artırmanıza olanak verir.
1-Kişisel odaklanma teknikleri geliştirmek, görev listesi oluşturmak ve birden fazla işi aynı anda yapmamak konsantrasyon artırıcı etkiye sahiptir.2. Sağlıklı beslenmek konsantrasyon gücü sağlar 3. Düzenli ve tam uyku uyumak konsantrasyon gücü sağlar; konsantrasyon bozukluğu faktörlerini azaltır.4. Düzenli beyin egzersizleri yapmak, bulmaca çözmek ve zeka oyunları oynamak, kitap okumak çok güçlü bir şekilde konsantrasyon artırıcı etkiye sahiptir.
Konsantrasyon çalışmaları arasında spor yapmak, yürüyüş ve benzeri fiziksel aktiviteler de önemlidir.
Öncelikle düzenli olarak sağlık kontrolünden geçerek odaklanma sorununun fizyolojik bir bozukluktan kaynaklanmadığını tespit etmeniz gerekir. Fizyolojik bir sorun yoksa size yapmanız gereken işleri hatırlatacak küçük listeler oluşturabilirsiniz. Her şeyden önce uyku düzeninize dikkat etmeli ve sağlıklı beslenmelisiniz. Yüksek miktarda kafein içerikli yiyecek ve içecekler tüketmek de odaklanma problemi yaratabilir. Günlük kafein tüketiminizi kontrol altına aldığınızda çalışmalarınıza daha rahat konsantre olabilirsiniz. Bulmaca çözmek ve kitap okumak, odaklanma sorununun en büyük düşmanlarıdır. Çalışma aralarında ve molalarda bu tür aktivitelerle ilgilenerek zihninizi meşgul eden fikirlerden arınabilirsiniz. Böylelikle işlerinize taze ve arınmış bir zihinle döndüğünüzde konsantrasyon probleminiz ortadan kalkar.