Tuğba Polat

Büyükşehir Belediyesi tarafından '21-27 Mayıs Türk Mutfağı' etkinlikleri kapsamında 'Dünyanın en eski mutfağı' sloganıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül Şanlıurfa'nın gastronominin başkenti olduğunu belirterek; Şanlıurfa'nın Gastronomide kendisini tanıtma noktasında alacağı yol çok fazladır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın girişimleri, Cumhurbaşkanlığı Himayesi ve T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinesinde yurt genelinde kutlanan '21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası' dolayısıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından canlı müzik eşliğinde ' Türk Mutfağının Yöresel Lezzetleri Tarif, Sunum ' programı Büyükşehir Belediyesine ait Sakıb'ın Köşkünde 150'ye yakın Şanlıurfa mutfağının eşsiz lezzetinin sunumu ile gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, AK Parti MKYK Üyesi Vildan Polat, İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr.Murat Çakmaklı, Gastronomi alanında faaliyet gösteren dernek üyesi usta şeflerin yanı sıra davetlilerin katıldığı programda Urfa Lahmacunu, Urfa Patlıcanlı Kebabı, Urfa Pencer (Pazı) Boranısı, Urfa Su Kabağı Yemeği, Urfa Üzlemeli Pilavı, Urfa İsot Çömleği, Urfa Ciğer Kebabı, Urfa Eşkili, Urfa Haşhaş Kebabı, Urfa Kazan Kebabı, Urfa Keme Boranısı, Urfa Kıymalı Söğürme, Urfa Lebenisi, Urfa Meyan Şerbeti, Urfa Peyniri, Urfa Sac Kavurması, Urfa Soğan Kebabı, Urfa Tiriti gibi lezzteleri Şanlıurfa'da faaliyet gösteren Usta şefler tarafından canlı olarak hazırlanıp ziyaretçilere sunuldu.

Beyazgül; Medeniyet izlerimizden birisi de lezzettir

Program kapsamında Usta şeflerin canlı olarak yemek hazırladıkları stantları gezen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül yaptığı konuşmada ''Şanlıurfa 12 bin yıllık geçmişi olan bir şehir. Medeniyetlerin kesiştiği, medeniyetlerin yaşadığı ve birçok medeniyetin buraya çok özellikli şeyler bıraktığı bir şehirdir. Bunlardan birisi de lezzettir. Bizde hem tabak olacak hem damak olacak bundan sonra çünkü Turizme hizmet etmek için tabağa da ihtiyacımız var. Ama Şanlıurfa'nın ve Şanlıurfalıların gelişkin damağı gibi başka bir yer bulmak çok zor ve her bir Şanlıurfalı ses sanatkarı, konservatuarlarda yetişiyor. Ama her bir Şanlıurfalı aynı zamanda bir lezzet ustası, bir mutfak ustası bu nedenle de Şanlıurfa'nın Gastronomi de kendisini tanıtma noktasında alacağı yol çok fazladır'' dedi.

Misafirlerimiz artık Şanlıurfa'nın lezzetleri için de gelecekler

Beyazgül sözlerine devamla; l, ''Ben inanıyorum ki birçok turist sadece lezzet için nasıl ki bugün Göbeklitepe'yi görmek için Şanlıurfa'ya geliyor, Balıklıgöl'ü görmek için Şanlıurfa'ya Geliyor, Halfeti'ye gitmek için, Takoran'a gitmek için veya Harran'a gitmek için Şanlıurfa'ya geliyor. Eyyüpnebi'ye gitmek için Şanlıurfa'ya Viranşehir'e geliyor şimdi lezzet için de gelecekler. Bu mutfağımızı geliştirmek adına burayı Gastronomi merkezi ilan etmiştik. Hemen karşısında Kızılkoyun Nekropol alanı var. Üst kısmında bulunan tarihi bir evi yöresel ürünlerin yapıldığı bir lokanta haline getireceğiz'' diye konuştu.

Şanlıurfa'da tarih, müzik ve lezzet var

Tarih, lezzet ve müziğin bir arada harmanlandığı Şanlıurfa'da otellerin doluluk oranına dikkat çeken Başkan Beyazgül, Şanlıurfa'nın turizm rotasında önemli bir yere sahip olacağını belirterek ''Turizm rotası içerisinde çok önemli yeri olan mutfağı çok net ve güzel bir şekilde ortaya koyacağız. Tarih, kültür, müzik ve tarım şehri diyoruz, şimdi her zaman iddia ettiğimiz bir husus var, Urfa'ya gelen tarihi bir mekanda sıra gecesi eşliğinde ve güzel bir lezzetle gününü, gecesini değerlendirmesi mümkün. Şanlıurfa'da 3'ü bir arada lezzet var, tarih var, müzik var. Bu nedenle de şu anda otellerimiz tamamen doldu. Şanlıurfa, bu şekli ile de turizme hizmet edecek ve örnek olacaktır'' diyerek Şanlıurfa'nın turizmde çıtasını yükseltmek için ellerinden gelen her türlü gayreti göstereceklerinin altını çizdi.