Çavuşoğlu, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile Ramallah'ta gerçekleştirdikleri ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye'nin Filistin davasına verdiği önemin herkes tarafından bilindiğini ve bu doğrultuda Maliki'yle omuz omuza çalıştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, 'Bu, Türkiye'de esasen tüm kesimlerin gösterdiği bir hassasiyettir ve mecliste en son bu konuda bilgi verirken gördüm ki partiler üstü bir mesele. Tüm siyasi partilerden aynı desteği aldık. Bağımsız ve egemen bir devlete sahip olma mücadelesinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.' değerlendirmesini yaptı.

Çavuşoğlu, bu yıl Nekbe'nin 74. yıl dönümü olduğunu da hatırlatarak, Filistin'de iki devletli çözüm vizyonunun diri tutulması gerektiğini söyledi.

Atılan tek taraflı adımlar, yasa dışı yerleşimler ve tahliyeye zorlamaların barış zeminini tahrip ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, 'Kabul görmüş uluslararası parametreler temelinde, 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması şarttır. Dolayısıyla iki devletli çözüm vizyonundan kimsenin uzaklaşmaması gerekiyor. Filistin sorunu ancak bu şekilde çözüme kavuşabilir. Bu yönde Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.' dedi.

'İsrail'le ilişkilerin normalleşmesinde Filistin yönetimiyle eş güdümü sürdürüyoruz'

Çavuşoğlu, Mescid-i Aksa'dan gelen çatışma haberlerinin tüm Müslümanların vicdanını yaraladığını belirterek, 'Bu vesileyle yaşamlarını yitiren tüm Filistinli kardeşlerimize bir kere daha Allah'tan rahmet diliyoruz.' dedi.

Mescid-i Aksa'nın statüsünün ve kutsiyetinin korunmasının tüm Müslümanlar için önemli olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, 'İslam Vakfının (Kudüs İslami Vakıflar İdaresi) yetkisi aşındırılmamalıdır. Bu yönde gayretlerimizi hep birlikte sürdüreceğiz.' diye konuştu.

Çavuşoğlu, yarın İsrail'i ziyaret ederek çeşitli temaslarda bulunacağını belirterek, şunları kaydetti:

'İsrailli mevkidaşımla Filistin meselesini, elbette ikili ilişkilerimizi ve bölgesel konuları ele almayı öngörüyoruz. İsrail'le ilişkilerimizdeki normalleşme sürecinde Filistin yönetimiyle eş güdümü sürdürüyoruz. Filistin davasına desteğimiz İsrail'le ilişkilerimizin seyrinden tamamen bağımsızdır. Ama şunu da söylemek isterim, Filistin politikamızın değişmesi mümkün değildir. Ama bu diyaloğun, özellikle gerginliğin azaltılmasında, ramazanda olduğu gibi önemli katkı sağlayacağına, Filistin davasının veya Filistinlilerin sesini daha fazla duyurmasına katkı sağlayacağına da inanıyoruz.' AA