Seyfullah POLAT / TRT Kürdi Kanal Koordinatörü Mustafa Ekici, gazetemize yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteği ve tensibi doğrultusunda ülkenin köklü medya kuruluşu olan TRT'nin Kürtçe haber ve yayın hayatına başladığını anımsattı. TRT Kürdi'nin Kürtçe yayın hayatında 10'uncu yaşını kutladığını dile getiren Ekici, kanalın geniş bir kitleye hitap eden içerik ürettiğini belirtti.

Kürtçe'nin uzun zamandan beri eğitim dili olmayışı ve farklı devletlerde ayrı lehçelerinin konuşulması dolayısıyla biraz geride kaldığını anlatan Ekici, devletin de desteğiyle TRT'nin bu alanda ciddi bir hizmet üretimine geçtiğini ifade etti.

Ekici, medya kuruluşlarının aynı zamanda Kürt tarihi ve geleceği için de çok önemli bir arşiv oluşturduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: 'TRT Kürdi yayınlarıyla yapılan Kürtçe habercilik geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda. Kürt halkının dil birliğinin sağlanması, birbirini daha iyi anlaması için kuruluşumuz çok ciddi katkılar sağlamakta. Kürtçe'nin korunması, geliştirilmesi ve modernleşmesi için de bu çalışmalar çok büyük katkı sağlıyor. TRT Kürdi yayınlarıyla Kürt diline ve kültürüne kucak açtı. Türkiye içindeki ve dışındaki tüm Kürtler, bu yayınların da katkısıyla Türkiye'ye müzahir bir halk haline geliyor. Biz bundan gurur ve onur duyuyoruz.'

'HALKIMIZ BİZİ SAHİPLENİYOR'

Kürtçe'nin terör örgütleri ve batılı güçler tarafından yıllarca çeşitli oyun ve planlara alet edildiğine de değinen Mustafa Ekici, 'Özellikle Batılıların siyasal planlarına alet edilmesi nedeniyle Kürtçe çok fazla kullanıldı ve politize edildi. Çoğu yerde maalesef terör örgütlerine malzeme yapıldı. Terör örgütlerinin propaganda zeminine dönüştürüldü. TRT Kürdi'nin çalışmaları öncelikle Kürtlerin terör örgütlerinin politikalarına, oyunlarına Batılı güçlerin siyasal hedeflerine ve kullanımına dönük çok ciddi ve büyük bir bariyer görevi üstleniyor. TRT Kürdi, Kürt halkına yaşadığı coğrafyada adeta bir nefes oldu, kendini ifade edeceği bir pencere oldu. Üstelik burada halka bir şey zorlayan ve dayatan konumda değiliz. Halkın bütün gerçekliğini, bütün kültürel ve otantik değerlerini ekrana ve yayına taşıyoruz. Dolayısıyla halkımız bizi sahipleniyor, izliyor, alaka gösteriyor, gittiğimiz her yerde de illerden en dip köylere kadar kapılarını sonuna kadar bize açıyor.'

Ekici, Türkiye dostu ve müzahir olan Kürt halkının bu yayınların da katkısıyla birbirini daha iyi anladığını ve birbirine sarıldığını dile getirdi.

'EN ÇOK İZLENEN KÜRT KANALIYIZ'

TRT Kürdi'nin kısa sürede ciddi bir izleyici kitlesine ulaştığını vurgulayan Ekici, başta Türkiye olmak üzere Irak ve İran halkı tarafından dikkatle takip edildiklerini söyledi. Ekici, Kürtçe yayın yapan yüzlerce web sayfası ve haber sitesi yanında, uydudan yayın yapan 53 televizyon kanalı bulunduğuna dikkati çekti. Kürt halkının kültürünü ve dilini ekrana taşımaları dolayısıyla söz konusu yayınlar arasında en fazla takip edilen medya kuruluşu olmayı başardıklarını anlatan Ekici, şunları söyledi:

'Yüzlerce web sayfası, haber sitesi, bazıları terör örgütlerinin ve Batılı güçlerin kurmuş olduğu ve kontrol ettiği haber ajansları Kürtçe olarak faaliyet gösteriyor. TRT Kürdi, başta Türkiye olmak üzere hem Irak'ta hem de İran'da Kürtçe yayın yapan 53 kanal arasında en çok izlenen kanaldır. Bunun en önemli nedeni diğer tüm kanallar bir takım politik faaliyetlere angaje durumdalar. Hepsi bir şeyleri pazarlamanın planını yapıyor. Kimisi Marksizmi, kimisi başka ideolojileri empoze etmek gibi farklı niyetler taşıyor. TRT Kürdi, Batıya ve terör örgütlerine angaje olan bu söylemin dışında hareket ediyor. Geniş bir şekilde Kürt halkının kültürünü ve dilini ekrana taşıyarak onlara nefes olan, onlara tercüman olan bir kanal haline geldi. Bizim kanalımızda çocuktan kadına, spordan sanata, müzikten dine çok geniş bir program çeşitliliği mevcut. Çok fazla sayıda ekibimiz sahada ve sürekli halkımıza mikrofon tutuyoruz. Ekiplerimiz köy köy, kasaba kasaba dolaşarak Kürt halkına mikrofon uzatıyor. Bundan dolayı da halk bize çok ciddi bir alaka gösteriyor.' Ekici, yayınların sürdürülmesinde emek harcayan TRT çalışanlarına teşekkür ederek sözlerini noktaladı.