Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanan Arap Birliği ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bakanları, terörle mücadele başta olmak üzere bazı ortak meseleleri ele aldı.

Arap Birliği'nin merkezinde, Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile Avrupa ve Arap ülkelerinden 49 yetkili katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Cihinavi, Filistin meselesi ile Suriye ve Yemen krizlerine çözüm bulunması gibi konularda Avrupa'nın tutum ve katkılarının önemine işaret etti.

"Mücadele için ortak stratejiler belirlenmeli"

Cihinavi, "Terör tehlikesini bertaraf edebilme hedefiyle işbirliği ve çabalar sürdürülmeli. Mücadele için ortak stratejiler belirlenmeli." dedi.

Mogherini ise Ürdün, Mısır ve Almanya'da yaşanan terör olayları ile Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesi nedeniyle üzgün olduğunu dile getirdi.

Terör ve şiddetle mücadelenin yöntemlerini bulmak için toplumu daha çok önemsemek gerektiğini belirten Mogherini, "Suriye, Libya ve Yemen'de yaşananların, Avrupa ülkelerine doğrudan etkisi bulunuyor. Söz konusu durum da Avrupa Birliği'nin Arap dünyasındaki güvenliği korumada esas ortak olmasını gerektiriyor." diye konuştu.

Suriye'nin yeniden imarı için beraberlik çağrısı yaptı

Tüm güçlerin katılacağı bir geçiş süreci ile Suriye'deki savaşın bitirilmesi çağrısında bulunan Mogherini, krizin askeri yöntemlerle çözülmesinin mümkün olmadığını, Suriye'nin herkesin sıkıntı çektiği bir odak olarak kalamayacağını belirtti.

Arap dünyasının desteğiyle Suriye'nin yeniden imarı için çaba sarf edilmesi ve Yemen'deki savaşın durdurulması gerektiğini kaydeden Mogherini, Filistin meselesine ilişkin anlaşmazlığı çözüme kavuşturmak için beraberlik çağrısı yaptı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt da konuşmasında Arap Avrupa işbirliğini güçlendirmenin önemine vurgu yaptı. AA