Camiler Haftası dolayısıyla Haliliye Belediyesi camilerde yapılan çalışmalarla ilgili bir farkındalık çalışması başlattı.

Camilere verilen hizmetlerin kapsamını genişleten ve arttırarak devam ettiren Haliliye Belediyesi huzurlu bir kentin odağında gördüğü ibadethaneler için geniş kapsamlı hizmet veriyor.

Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol'un özel talimatları ile Temizlik İşleri Müdürlüğü, Sosyal Müdürlükler, Fen İşleri Müdürlüğü ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü gibi kent hayatında etkin tüm müdürlüklerin faaliyet alanlarına dahil edilen ibadethaneler Haliliye İlçesi'nde özel olarak hizmet alıyor.

ÇOK KAPSAMLI TEMİZLİK FAALİYETLERİ VAR

Haliliye Belediyesi bugüne kadar ilçe sınırları içinde bulunan tüm camilerde insanların daha huzurlu ve temiz ortamlarda ibadet edebilmeleri adına çeşitli çalışmalarda bulundu. Genel olarak yaygınlaştırılan ve rutin olarak aralıksız devam eden temizlik çalışmalarının yanı sıra diğer ihtiyaçları da karşılamaya yönelik çalışan Haliliye Belediyesi, bugüne kadar ihtiyaç duyulan camilerde halıları yeniledi; klima ihtiyacını karşıladı; tahribat görmüş kapı ve pencereleri yeniledi veya ilk kez montajlarda bulundu; cami avlularında ilk olma özelliği taşıyan elektronik tente montajları yaptı; inşaat aşamasında ihtiyaç duyulan camilere inşaat malzemeleri sağladı, minarelere özel Urfa Taşı'ndan minare taşları sağladı; duvar örmelerde taş desteğinde bulundu.

Tüm camilerin lavabolarına temizlik şartlarının devamının sağlanması adına sabunluklar yerleştirdi. Temizlik ihtiyacının devamlılık göstermesi adına rutin olarak ve Şanlıurfa'da ilk defa Haliliye Belediyesi'nin filosuna katmış olduğu ibadethane temizlik aracı ile camilerdeki tüm halılarını yerinde, taşımaya gerek bırakmadan, özel makinelerle yıkadı; ilaçlamalarını yaptı ve gül suyu ile camilerin havasını değiştirdi. Temizlik ve sosyal desteklere ek olarak cami ve taziye evlerinde ihtiyaç duyulan bahçe düzenleme, parke kaplama ve ağaçlandırma çalışmasını da yürüten Haliliye Belediyesi hizmete geldiği ilk günden bugüne kadar camilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak adına seferber oldu.

DİĞER İLÇELERLE PAYLAŞIM İÇİNDE HİZMET

Haliliye Belediyesi sınırları içinde yer alan kırsalda 138, merkezde 123 toplamda 261 cami için temizlik planlaması bütününde, turlar halinde temizlik çalışmalarında bulunuldu. Merkezde 4.kez, kırsalda ise 3.kez tüm camileri temizleyen Haliliye Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, bu temizliğin devamlılığına destek olarak ise sabunluk montajları yaptı. Temizliği yapılan camilerde gül suyu ile koku çalışması da yapan belediye, Şanlıurfa'da ilk defa hizmet veren yıkama araçları ile temizlik faaliyetlerine devam ediyor.

İlçe sınırlarında sürdürülen temizlik çalışmaları imkanların ortak kullanımı ve paylaşımı adına diğer ilçelere de hizmet verdi. Birecik, Siverek, Akçakale, Harran, Viranşehir ve Ceylanpınar ilçelerindeki camilerde de yıkama ve temizlik çalışmaları yapan ekipler, ilçelere verdiği desteği halen sürdürüyor.

İLKLER CAMİLERE DE TAŞINDI

Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından ise camilere Şanlıurfa'da ilk kez elektronik tente uygulandı. Uzaktan kumanda sistemi ile kontrol edilebilen tenteler, dilendiğinde açılıp kapatılabildiği gibi, dilendiğinde ise dahili olarak da ışıklandırma sağlayabiliyor. Mevsim şartlarına yönelik düşünülen tentelerin ileriki günlerde diğer camilerde de yaygınlaştırılması planlanıyor. Müdürlük ayrıca ihtiyaç duyulan tüm camilere yönelik 5 bin m2 halı kaplaması yaptı.

Uzun yıllar dayanıklılık sağlayabilecek özel basım halılar Haliliye'nin camilerinde kullanıma sunuldu. Camilerin inşasında kullanılmak üzere demir, çimento, kaplama taşı, minare taşı, kapı ve pencere desteği de veren Haliliye Belediyesi yapımın tamamlanmasının ardından ise hava sirkülasyonun sağlanabilmesi adına camilere klima desteği de sağladı.

CAMİLERE ULAŞIM ARTIK DAHA KOLAY

Fen İşleri Müdürlüğü iç aksamları tamamlanmış, ihtiyaçları giderilmiş camilere vatandaşların ulaşımı kolaylaştırmak ve cami avlularını bir yaşam alanına dönüştürebilmek adına ise cami avlu ve bahçelerinde parke çalışması yaptı.

Haliliye Belediyesi bugüne kadar cami ve taziye evlerinin şartlarını iyileştirilmesi adına toplamda 53 bin 206 m2 parke çalışmasını sahada gerçekleştirdi. Devam eden çalışmaların ardından talebe edilen camilere yeşillendirme hizmeti de veren Haliliye Belediyesi, vatandaşların ibadetlerini huzur içinde yapmaları adına hizmet vermeye devam ediyor.

CAMİLER HAFTASI HUZUR İÇİNDE GEÇİYOR

Her yıl Ekim Ayı'nın ilk haftası olarak belirlenen Camiler Haftası, Haliliye Belediyesi'nin de destekleri ile birlikte bu yıl insanların camilerde ibadetlerini huzur ve rahatlık içinde yapabilecekleri ve camileri birer yaşam alanına dönüştüren bir hafta olarak idrak ediliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı 2015 yılında Camiler Haftası'nın temasını 'Namazla Arınma' olarak belirlerken, Haliliye Belediyesi ise namaz ibadetini yerine getirmek isteyenler için uygun ortamın sağlanması adına camilere katkı sunuyor.