Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, av sezonunun ilk gününde tekneleri ile Marmara Denizi'ne açılan balıkçılar palamut, sardalya ve hamsiyle döndü.

İstanbul, Ankara ve Bursa gibi büyükşehirlere balık sevkiyatının yapıldığı Balıkesir Tarım Ürünleri AŞ Bandırma Su Ürünleri Hali'ne sabahın ilk ışıklarıyla 105 kasa hamsi, 48 kasa sardalya, 700 çift palamut getirildi. İlk mezatta, hamsinin kasası 400, iri sardalyanın kasası 1000, küçük boy sardalyanın kasası ise 400 liradan alıcı buldu.

Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Doğan ve CHP İlçe Başkanı Selim Panç tarafından halde avdan dönen balıkçıların karşılandığı törende kurban kesildi.

Tolga Tosun, sezonda bolluk olmasını dileyerek, "Balığın ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Fiyatlar ne kadar ucuz olursa evlere de ne kadar bol balık giderse çocuklarımız, evlatlarımız değerli olan balık etini yerler." dedi.

Hale ilk gelen balıkçı teknesinin kaptanı Şahin Duman da sezonun hayırlı olmasını temenni etti.

Balıkçılık firması sahibi Emin Gürer ise palamut, sardalya, hamsi ve istavrit gibi balıkları avladıklarını dile getirdi.

Hem havanın rüzgarlı olması hem de bazı teknelerin hazırlıkları tamamlanamadığı için denizdeki balık durumuna ilişkin pek bilgi edinemediklerini anlatan Gürer, "Bugün itibarıyla palamudun çifti 80-90 lira civarında toptan fiyatı gerçekleşti. Müsilajın da olmamasıyla bu sene sektörden gerçekten ümitliyiz. Palamudun, hamsinin bol olacağını ümit ediyoruz." diye konuştu.

Kocaeli

Kocaeli'de "vira bismillah" diyerek denize açılan balıkçılar, ilk ağlarını bereketiyle çekti.

Hazırlıklarını tamamlamalarının ardından Ereğli sahilinde dua ederek denize açılan, Kocaeli'nin Karamürsel ilçesindeki balıkçılar, İzmit Körfezi'ni geçerek Yalova açıklarında ağlarını denize bıraktı.

Marmara Denizi'nde gece boyu avlanan balıkçılar, balıkların bir kısmını Gemlik'ten kamyonlara yükleyerek sabahın erken saatlerinden itibaren Ereğli Balık Hali'ne gönderdi, bir kısmını da Ereğli iskelesinde kasalarla mezata indirdi.

Limana palamut, hamsi, lüfer, tekir ve istavritle dönen balıkçılar, burada Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım ve Kocaeli Hal Müdürü Ayhan Acar tarafından karşılandı.

İlçe Müftüsü Muharrem İslamoğlu'nun duasının ardından Başkan Yıldırım, sezonun balıkçılar için bol ve bereketli geçmesini dileyerek, çaldığı düdükle Türkiye'nin en büyük ikinci balık halinde sezonun ilk mezatını başlattı.

Kasalara doldurulan balıkların açık artırma usulüyle satılması renkli görüntüler oluşturdu. Mezata taşınan balıklar, kısa sürede alıcı buldu.

Sezonun ilk avı sonrası, iriliğine göre palamudun çifti 40-120, istavritin kasası 1000, yerli hamsinin 600-700, iri tekirin 1200, ince tekirin 400, lüferin tanesi 120-150, çupra-levrek ise kilosu 250-500 liradan satıldı.

"Halkımıza uygun balık yedirmeye çalışacağız"

Balıkçı ve balık lokantası sahibi Hamdi Bineklioğlu, şu anda palamut ve hamsinin olduğunu belirterek, "Palamutta bol ve bereketli bir dönem bekleniyor. Bundan da en iyi istifa edecek halkımız. Bu balık bol olduğunda piyasaları çok ciddi etkiler. Kocaeli'ye ve ülkemize yeni balık sezonu hayırlı olsun." dedi.

Sakarya'da balık lokantası olan Hüseyin Akbaş (48) da "Yeni balık sezonu ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Palamudun olmasıyla halkımızın yüzü inşallah gülecek. Onlara uygun balık yedirmeye çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Balıkçılık firması sahibi Hasan Ersan (65) ise ilk gün palamut, tekir, lüfer ve hamsinin olduğunu söyledi.

Mezata, CHP İl Başkan Vekili Bülent Sarı, İl Başkan Yardımcıları Batuhan Bayındır, İsmet İşeri, Baran Aydın, Gökhan Darcan, Nazım Gençtürk, Bilgi Dehman, CHP Karamürsel İlçe Başkanı Anıl Aksu, CHP Başiskele İlçe Başkanı Anıl Acurman, CHP Gölcük İlçe Başkanı Fikret Gürel, CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar, Karamürsel İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Çakır, Karamürsel Ziraat Odası Başkanı Memduh Birinci ve diğer ilgililer de katıldı.

Trabzon

Trabzon'da, "vira bismillah" diyerek gece saatlerinde denize açılan balıkçılar, ilk ağlarını uzun arayışlarının ardından gün doğumu sonrası çekti.

Akçaabat ilçesindeki Akçakale Limanı'nda son hazırlıklarını tamamlayarak denize açılan balıkçı gemisi, 25 mürettebatıyla yeni sezonun ilk avı için bekleyişe başladı.

Geminin idare edildiği kaptan köşkündeki radarla balık popülasyonunu adeta karış karış arayan balıkçılar, 30 kilometrelik kıyı mesafesini 4 saatte kontrol etti.

Balıkçılar, gün doğumunun ardından Trabzon Havalimanı açıklarında sezonun ilk ağını denize bıraktı.

Gemide görevli bütün personelin titizlikte işine odaklandığı bu süreçte ağların toplanması yaklaşık 2 saat sürdü.

Deniz analarıyla mücadele balıkçıları zorladı

Hava sıcaklığının yüksek olması nedeniyle su yüzeyinde toplanan deniz anaları, balıkçıların iş yükünü artırdı.

Ağların toplanmasıyla birlikte balıkların arasında bulunan yüzlerce deniz anası, halatların kopma riskine karşı ayrıca bir ağ gerilerek tekrar denize bırakıldı. Balıklar, uzun süre devam eden deniz anasından ayrıştırma işleminin ardından kasalara dolduruldu.

Yaklaşık 8 saatlik arayışın ardından sezonun ilk avını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşayan balıkçılar, Karadeniz'de arayışlarını sürdürüyor.

"İstavrit diye ağ atmıştık ama tirsi ve palamut aldık"

Geminin kaptanı ve sahibi olan Hüseyin Akgün, 44 yıldır yaptığı gibi bu sene de 'bismillah' diyerek sezonu açtığını söyledi.

İzlenimleri doğrultusunda yeni sezondan beklentilerinin yüksek olduğunu dile getiren Akgün, "5-6 aylık bir süre geçti. İlk avda personelimizi deneme amaçlı ve görevlerini hatırlamaları için ağ attık. Avlanmada az bir balık aldık ama inşallah önümüzdeki günlerde iyi olacak. İstavrit diye ağ atmıştık ama tirsi ve palamut aldık. Arkadaşlarımız Karadeniz'e yayılmış bir şekilde bekliyorlar. İyi haber bir yerden gelecek inşallah. Denizde palamudun olduğunu biliyoruz." dedi.

Akgün, şu anda balığın verimi konusunda değerlendirme yapmanın doğru olmayacağını belirterek, "Zamanla iyiye gidecektir. 'Vardır' ya da 'yoktur' demek yanlış olur. İlerleyen günlerde daha net belli olur." diye konuştu.

Gemi çalışanlarından Bedirhan Akgün de yeni av sezonunun hayırlı olmasını dileyerek, "Attığımız ağ sonucunda çeşit balıklar avladık. İnşallah palamut bu sene çok iyi olacak." ifadelerini kullandı.

Kırklareli

Kırklareli'nin Vize ilçesi Kıyıköy beldesinde, denize açılan balıkçılar kara yel engeline takıldı.

Saat 00.00'da denize açılan balıkçılar, açıkta etkili olan kara yel nedeniyle zor anlar yaşadı.

Ağlarını güçlükle denize atan birçok balıkçı, sabah boş kasalarla limana döndü.

Balıkçılardan Halil Kurt, AA muhabirine, şiddetli rüzgar nedeniyle 10 palamut yakalayabildiklerini söyledi.

İlk günkü umutların boşa çıktığını ifade eden Kurt, gelecek günlerde bol sayıda palamut avlayacaklarına inandığını kaydetti.

Kurt, kara yel nedeniyle limana dönüş yolunu zorlukla tamamladıklarını belirtti.

Ege'de balıkçılar ilk avdan mutlu döndü

Ege Denizi'nin mavi sularına açılan balıkçılar, ilk gün ağlarını dolu çekti.

Balık avı sezonunun başlangıcı, 15 Nisan'dan bu yana limanlarda demirleyen gemileri yeniden denizlerin dalgalı sularıyla buluşturdu.

İzmir Güzelbahçe Balıkçı Barınağı'ndan "Vira bismillah" diyerek açılan ve 1 Eylül'ün ilk saatlerinden itibaren avlanmaya başlayan balıkçılar için yeni sezonun ilk günü mutlu geçti.

Güzelbahçe'den ayrılan "Yaşar Reis 2" adlı geminin yaklaşık 30 kişilik mürettebatı da aylarca süren tekne motor bakımı, boya, ağ örme gibi hazırlıkları tamamlayıp rızıklarını kazanmak için Ege Denizi'nde yol aldı. Mavi sularda saatler süren yolculuk sonunda 1 Eylül'ün ilk dakikalarıyla ağlar denizle buluştu.

Balık avı için oldukça elverişli deniz ve hava koşulunda gerçekleşen avda ağlara bol miktarda sardalya takıldı. Bereketli geçen ilk avın sonunda kasalara yüklenen balıklar, Karaburun ilçesindeki Eğri Limanı'na yanaşan tekneden alınıp kamyona yüklendi ve Ege'nin en büyük balık hali olan İzmir Su Ürünleri Hali'ne götürüldü.

Günün ilk ışıklarıyla sona eren avın ardından mürettebatın bir kısmı yeni av öncesi hazırlıklara başladı, bir kısmı ise dinlenmeye çekildi.

Kaptan yeni sezondan umutlu

Yaşar Reis 2'nin kaptanı Fatih Kopuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni sezonun tüm balıkçılara hayırlı olmasını diledi.

Balıkçılığın baba mesleği olduğunu ifade eden Kopuz, bu mesleği 20 yıldır yaptığını, daha da sürdürmeye kararlı olduğunu kaydetti.

İlk avı Karaburun bölgesinde gerçekleştirdiklerini söyleyen Kopuz, bundan sonra balıkların durumuna göre mevki değiştireceklerini belirtti.

Kopuz, geçen sezonun olumsuz hava koşulları nedeniyle zayıf geçtiğini dile getirerek, "Bu sene beklentimiz daha bereketli bir sezon geçirmek. Ağlarımızdaki tadilatlarla, kayığımızın bakımlarıyla, hazır sistemle sezona başladık. İlk avımız bereketli geçti. Sardalya balığımız vardı. İnşallah böyle de devam eder. Masraflarımız fazlalaştığı için bundan sonra da bereketli avcılık devam eder inşallah. Bugün 1200-1300 kasa sardalyamız var." ifadelerini kullandı.

Gemide yaşamanın zorluklarına değinen Kopuz, "Herkes ailesinden uzak kalıyor. Çalışma şartları zor, gecemiz gündüzümüz belli değil. Canla başla herkes çalışıyor. Herkes evine, çocuklarına ekmek parası getirmenin peşinde." dedi.

Sezonla beraber gurbet de başladı

Ekmeklerini sudan çıkaran denizciler, av yasağının başlayacağı 15 Nisan'a kadar evlerinden ve ailelerinden uzakta kalacak. Genellikle geceleri çalışıp gündüzleri dinlenme imkanı bulan balıkçılar, 8 ay boyunca uyku, yemek, dinlenme ve kişisel temizlik gibi tüm ihtiyaçlarını gemilerinde karşılayacak.

Soğuk hava ve dalgalı denizin getirdiği çetin şartlara karşı mücadele veren balıkçıların en büyük zorluğu ise ailelerinden ayrı yaşamak.

Yaşar Reis 2 teknesinde yedek botçu olarak görev yapan 43 yaşındaki tayfa Sedat Ustaoğlu, 10 yıldır balık avında çalıştığını, çalışmak için Ordu'dan İzmir'e geldiğini anlattı.

Gemide karadan farklı bir hayat olduğunu anlatan Ustaoğlu, şöyle konuştu:

"2 çocuğum var. Aileden ayrı düşüyorsunuz. Sonuçta gurbetçiyiz. Bazen çalışmaktan, iş yoğun olduğunda yorgun düştüğün zaman onları düşünme şansın olmuyor. İş azaldığı zaman özlem. Günde 3-4 sefer konuşuyorsunuz. Yakaladığımız balığı anlatıyorum, bazen 'İş olmadı.' diyoruz. Gemide zorlandığım şey yok artık. Her şeyi biliyorum. Yeni gelenler daha çok zorlanıyor. Deniz tutar, gece kalkmak zor olur. Bazen denize çıkmadan valizi bırakıp kaçıyor, 'Buralar bana göre değil.' deyip..."

Gemide kurşunların istiflemesinden sorumlu 42 yaşındaki tayfa Birol Çallı da belli bir çalışma saatlerinin bulunmadığını, av olduğu sürece gece ve gündüz iş başında olduklarını ifade etti.

Balık olmadığı zaman gemide halat örme, mantar ve kurşun işlerini yaptıklarını anlatan Çallı, "Uyku düzenimiz sabit değil. Günlük ortalama 2-3 saat uyuyoruz. Sabaha kadar ağ atıyoruz balık olduğu zaman. Mecbur rızık peşindeyiz. Boş vakitlerde ailemle görüşmeye çalışıyorum telefonla, internetle. Biz alıştık zor gelmiyor hiçbir şey. İlk defa yapacaklar çok zorlanıyor. Onları tehlikeli yerlerden uzak tutuyoruz." dedi.

Tekirdağ

Denize açılan balıkçıların yakaladığı palamutlar, Tekirdağ'daki tezgahlarda satışa sunuldu.

Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, AA muhabirine, av miktarı bol olmasa da balıkçıların kıyıya boş dönmediğini söyledi.

Pehlivanoğlu, sezonun bu sene bereketli geçmesini beklediklerini belirterek, "Dün geceden itibaren balıkçılar denize açıldı. Bundan sonra inşallah 15 Nisan'a kadar avcılığımız devam edecek. Dün balıkçı arkadaşlarımız istedikleri gibi bol balıkla dönemedi. Tezgahlarda az da olsa avlanan taze palamutlar yer almaya başladı. Balık artarsa hem balıkçılar sevinir hem de vatandaşlar ucuz balık yer." dedi.

Balıkçı Hasan Erol da sezonun açılmasıyla tezgahlarda balık çeşidinin artacağını ifade etti.

Av yasağının kalkmasıyla birlikte palamut, hamsi ve mezgitin tezgahları süslemeye başladığını dile getiren Erol, "Şu an istavrit zayıf, çok istavrit yok. Palamutlar tezgahta yerini aldı. Bakalım ilerleyen zamanda inşallah balıklar daha da bollaşır. Balık bol olursa halkımız da güzel balık tüketir." diye konuştu.

Palamutun kilogramı 75-80 liradan satılıyor.

Ordu

Ordu'da tekneleriyle gece denize açılarak ağlarını bırakan balıkçılar, farklı türlerde balıkla kıyıya döndü.

Altınordu ilçesindeki tezgahlarda istavrit, mezgit, barbun, tirsi ve palamut satışa sunuldu.

İlçede 25 senedir balıkçılık yapan Ferhat Dönek, AA muhabirine, sezonun umdukları gibi başlamadığını belirterek, "Bunun nedenlerinden biri havanın sıcak olması. Deniz suyu sıcaklığı nedeniyle palamut beklenildiği gibi değil ama havaların serinlemesiyle beraber bol miktarda palamut bekliyoruz. Daha sonra hamsi ve çinekop olur." dedi.

Denizden bol miktarda istavrit çıktığını ifade eden Dönek, "Tezgahlarda mezgit, barbun ve tirsi var. Ayrıca levrek, çupra, alabalık, somon kültür balığı. Mezgit ve barbunun kilosu 100 lira. İstavrit 50, tirsi de 35 liraya satılıyor. Bol miktarda çıkarsa balık fiyatları düşebilir." diye konuştu.

Balıkçı Cemil Türkmen de vatandaşın balıktan beklentisinin ilk günden her tarafın dolup taşması olduğunu dile getirdi.

Tezgahlarda bol olan balık çeşidinin, dün gecenin mahsulü istavrit olduğunu belirten Türkmen, "Vatandaş palamut bekliyordu ama deniz suyunun sıcaklığından o tek tük oldu. Yeterince piyasaya çıkmadı. Onun için havaların soğumasını biraz daha bekleyeceğiz." dedi.

Giresun

Giresun'da da balıkçılar av yasağının sona erdiği ilk gece istavrit avladı.

Gece teknelerle denize açılan balıkçılar, özellikle palamutta umduğunu bulamadı. Balıkçılar, sabah saatlerinde avladıkları istavritle kıyıya döndü.

Bulancak ilçesinde balıkçılık yapan Murat Önal, av yasağının kalkmasıyla birlikte yöre balıkçısının yeniden denize açıldığını söyledi.

İlk gece palamut avcılığı yapılamadığını belirten Önal, teknelerin barınaklara az da olsa ağlara takılan istavritle dönüldüğünü ifade etti.

Önal, ilerleyen süreçte avcılığın artmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

Giresun'da tezgahlarda istavritin kilogramı 35 liradan satışa sunuluyor.

Trabzon

Trabzon'da da yeni av sezonunun ürünleri tezgahlarda yerini almaya başladı.

Av yasağının kalkmasıyla birlikte gece denize açılarak ağlarını bırakan balıkçılar, yeni sezonun ilk gününde Karadeniz açıklarında istavrit ve palamut avladı.

Kıyıya çıkarıldıktan sonra kasalara yerleştirilen ve Trabzon Balık Hali'ne getirilen balıklar kısa sürede tükendi.

Ortahisar ilçesinin Moloz mevkisindeki balıkçıların tezgahlarını dolduran istavrit hem balıkçı esnafının hem de vatandaşların yüzünü güldürdü.

İstavritin kilogramı 50, palamudun tanesi ise 30 ile 50 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor.

Balıkçı Mehmet Can Örseloğlu, tezgahlara bir çoğu az miktarda olsa da 12-13 çeşit balık geldiğini, 4-5 gün sonra çeşidin ve miktarın artacağına inandığını söyledi. Örseloğlu, şunları kaydetti:

"Palamudun bu sene bol olacağına inanıyorum. Şu an denizde çeşitlilik görünüyor ama ilerde ne olacağını Allah bilir. Göstergeler şu an balığın bol olduğunu gösteriyor. Biz de bekliyoruz. Balık bol olur, vatandaş bol bol tüketir, biz de bol bol satarız. Belki İstanbul ve Sinop tarafında hamsi olabilir ama bizim bu taraflar için daha erken. Dokuzuncu ay hamsinin zamanı değil. Hamsinin 11'inci ayı görmesi lazım ki portföye girsin. Şu an palamudun sezonu. Biz de palamudu bekliyoruz, inşallah palamut bize gülecek."

Süleyman Çakır da istavrit, barbun, çupra ve levrek sattıklarını, bu sezon bol miktarda istavrit satacaklarını ifade etti.

Balık satın alan Barış Esmeray ise Kars'tan Trabzon'a gezmeye geldiklerini belirterek, "Duyduk ki sezon açılmış, biz de balık almaya geldik. İstavrit ve levrek aldım. En çok hamsi tüketiyoruz ama hamsi yoktu." dedi.

Bekir Özcan da hamsi için geldiğini ancak istavrit aldığını dile getirdi. Özcan, balık fiyatlarının pahalı görünmesine rağmen günün şartlarına göre normal olduğunu söyledi.