AA / Delebe yaptığı açıklamada, Suriye'de olayların başladığı günden bu yana savaş mağduru insanların Türkiye tarafından yalnız bırakılmadığını anımsattı.
Şanlıurfa'nın Türkiye'deki sığınmacının dörtte birine ev sahipliği yaptığını belirten Delebe, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin sığınmacılara destek olduğunu ifade etti.
Baro olarak kısa süre önce sığınmacılara hukuki destek sağlamaya karar verdiklerini dile getiren Delebe, "Daha önce maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara ücretsiz avukatlık hizmeti veriyorduk. Artık bu hizmeti sunarken yerli ya da yabancı ayrımı yapmıyoruz" dedi.
Suriyeli sığınmacıların geçici misafir kartlarını ibraz etmeleri halinde avukatlık hizmetinden faydalanabileceğini vurgulayan Delebe, şöyle devam etti:
"Kent merkezi ve ilçelerimizde adli yardım irtibat bürolarımız var. Hukuki sorunu olanlar baromuza başvurmaları halinde ücretsiz avukatlık hizmetinden faydalanabiliyor. Suriye'den gelen sığınmacılara da aynı hizmet verilmeye başlandı'' dedi.
Avukatlık hizmeti konusunda bütçe anlamında sıkıntı yaşamaya başladıklarını dile getiren Delebe, Türkiye Barolar Birliği tarafından ilin nüfusu ve avukat sayısına göre bütçelerin belirlendiğini ancak Şanlıurfa için sığınmacıların dikkate alınmadığını kaydetti.
Delebe, avukatlık hizmetinden doğrudan faydalanabilen 500 bin sığınmacı için ek bütçe talep edeceklerini dile getirdi.

- ''Tazminat davası talebi çok''
Delebe, yabancılara ilişkin başlayan yeni hizmete ilginin yoğun olduğunu, baronun da 60 avukatı ücretsiz hizmet konusunda görevlendirdiğini söyledi.
Geçen yıl binden fazla Türk vatandaşına avukatlık hizmeti verildiğini belirten Delebe, bir kaç ay önce sığınmacılar için başlayan hizmetten ilk etapta 100 kişinin avukat desteği aldığını dile getirdi.
Suriyeli sığınmacıların daha çok iş hukukundan kaynaklanan tazminat davaları için talepte bulunduğunu aktaran Delebe, şunları kaydetti:
''Sığınmacılar zor şartlarda ve piyasadan daha düşük ücretli işlerde çalışıyor. Hiçbir sosyal güvenceleri olmadığı için çoğu zaman işveren tarafından iş akitleri sonlandırılıyor. Böyle durumda baromuza başvurmaları halinde işçi haklarından kaynaklanan tazminat davaları için ücretsiz avukat hizmeti veriyoruz. Ceza hukuku kapsamında da yine avukat talep eden sığınmacılara ilgili dosya için hizmet veriliyor.''
Suriyeli sığınmacılar da hukuki anlamda haklarını aramalarına yardımcı olan avukatlara teşekkür etti.