Haber Merkezi / Şanlıurfa'da bulunan ve yaklaşık 200 esnafın faaliyet gösterdiği Evren Sanayi Sitesi, peş peşe yaşanan hırsızlık olayları yüzünden dün yaklaşık 8 saat süreyle elektriksiz kaldı. Dicle Elektrik tarafından yapılan incelemede esnafın üretim yapmasını engelleyen kesintinin, buraya enerji taşıyan demir direklerin payandalarının çalınması yüzünden zayıflayarak devrilmesinden kaynaklandığı belirlendi.
Dicle Elektrik tarafından yapılan açıklamada, bölgede çok sayıda hırsızlık olayını gerçekleştirenler için "payanda fareleri" ifadesi kullanılırken, payandaların çok küçük meblağlar ile piyasada satılmak üzere çalındığına dikkat çekildi. Verilen bilgiye göre, demir direkler payandaların desteği ortadan kalkınca rüzgarın da etkisiyle devrildi. Bunun üzerine iletim hatları koptu ve çoğunlukla üretim atölyelerinin yer aldığı sanayi sitesindeki 200 esnaf elektriksiz kaldı, sitede üretim neredeyse durma noktasına geldi.

Sekiz saatlik çalışmayla siteye yeniden elektrik verildi
Dicle Elektrik Şanlıurfa İl Müdürü Osman Hondu, kısa sürede çok sayıda ekiple duruma müdahale ettiklerine dikka çekerek, şunları söyledi: "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) mevcut yönetmelikleri çerçevesinde tüm abonelere olduğu gibi esnafa da kesintisiz ve kaliteli elektrik vermek için şebeke iyileştirme yatırımları yapıyoruz. Yapılan manevra ile esnafın bir kısmına alternatif hatlar üzerinden kısa süre içerisinde enerji verildi. Sekiz saatlik çalışma sonunda sitede enerji verilmeyen yer kalmadı."

"Denetimler artırılacak"
İl Müdürü Osman Hondu, sitedeki çok sayıda esnafı mağdur eden hırsızlık olayına tepki gösterek şöyle konuştu: "Akıl alacak gibi değil. Hırsızların, 3-5 liraya satmak için çaldıkları payandalar yüzünden 200'e yakın esnaf elektriksiz kaldı. Milyonlarca liralık zarar söz konusu. Bunun gibi hassas yerlerdeki iletim hatlarının güvenliğini sağlamak için denetimlerimizi artırarak sürdüreceğiz. Bu konuda gerekirse polis teşkilatımızdan, jandarmadan hatta Şanlıurfa Valiliği ve İçişleri Bakanlığı'ndan da destek talep edeceğiz. Dün akşam saatleri itibariyle Evren Sanayi Sitesi'nde enerjisiz tek bir yer dahi kalmadı. Burada daha önce yaptığımız şebeke iyileştirme yatırımlarımıza hız vererek 2023 yılı başında şebekeyi çok daha güçlü hale getireceğiz."