Sudan Resmi Haber Ajansına (SUNA) göre, Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas, Güney Afrika Dış İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Bakanına yazdığı mektubunda, 'Hedasi Barajı ile ilgili kaydedilen ilerleme ve mevcut müzakerelerin seyri konusunda ciddi endişeler duyuyoruz.' ifadelerini kullandı.

Etiyopya tarafının müzakereleri olumsuz etkilediğine dikkati çeken Abbas, bu durumun 23 Mart 2015 tarihinde Mısır, Etiyopya ve Sudan arasında imzalanan 'İlkeler Bildirgesi'ne de ters olduğunu kaydetti.

'Barajın Sudan halkına ve çevreye de olumsuz etkisi olabilir'

Bakan Abbas ayrıca, barajın Sudan halkına ve çevreye de olumsuz etkisi olabileceği mesajını verirken barajın işletilmesiyle ilgili bir anlaşmaya varılması gerektiğini vurguladı.

Müzakereler 10 Ağustos'a ertelendi

Etiyopya, Sudan ve Mısır arasında Hedasi Barajı'na ilişkin yürütülen müzakereler, 10 Ağustos tarihine ertelendi.

Etiyopya Su, Sulama ve Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada, Etiyopya'nın barajın doldurulmasına ilişkin ana esasları ve kuralları anlatan yeni belgeyi tüm taraflara sunduğu ifade edildi.

Açıklamada, Mısır ve Sudan'ın söz konusu belgeyi incelemek için süre istediği ve Mısır'ın talebiyle 10 Ağustos'ta yeniden masaya oturulmasının kararlaştırıldığı aktarıldı.

Afrika Birliği, Avrupa Birliği, ABD ve Güney Afrika'dan gözlemcilerin katıldığı toplantılarda, barajın doldurulması ve işletilmesi süreci tartışılıyor.

Hedasi Barajı anlaşmazlığı

Hedasi Barajı'nın inşasına başlanmasıyla bölgedeki ülkeler arasında Nil Nehri sularının kullanımı konusunda çıkan anlaşmazlık birçok uluslararası aktörün devreye girmesine rağmen çözüme kavuşturulamadı.

Elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ını hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Afrika'nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı ile enerji açığını kapatmayı ve enerji ihracını artırmayı amaçlıyor. AA