GAPGündemi dijital platformlarında yayımlanan Muharrem Çelik'in hazırlayıp sunduğu "Şanlıurfa'da Kültür ve Sanat" programının canlı yayın konuğu Şanlıurfa Vakfı Şube Başkanı Mehmet Emin Karahan oldu.

Karahan Vakfın çalışmaları başta olmak üzere Urfa'daki sanatsal ve kültürel çalışmalarla ilgili sorularını cevapladı.

Şanlıurfa'nın Vakfı'nın çalışmalarına değinen Karahan, "Şanlıurfa Vakfı'nın faaliyetlerini 2 bölüme ayırıyoruz. Birincisi genel merkezin, ikincisi de Şanlıurfa şubesinin yapmış olduğu çalışmalardır. Öncelikle genel merkezimizin yapmış olduğu çalışmalara değinirsek; geçen sene çok geniş kapsamlı olarak Ankara'da Şanlıurfa tanıtım faaliyeti yaptık. Genel Başkanımız Emekli Korgeneral Mustafa Kemal Alataş, bu konuda çok duyarlı ve hassas. Urfa için yapılacak çalışmalara bütün mesaisini harcıyor. Bu sene de 16 Nisan tarihinde yine bir Şanlıurfa tanıtım günü yapacağız. Bununla ilgili de davetiyeler basıldı. Bu davetiyeler Urfa'daki protokole dağıtıldı. Ayrıca Kızılay aracılığıyla deprem bölgesine yardımlar yaptık."

"Kültür Yolu Festivali'ne Şanlıurfa'yı dâhil ettik"

Karahan, "Ayrıca 15 Mart sel felaketinde mağdur olan vatandaşlarımıza yönelik çeşitli yardım çalışmaları yaptık. Bunun dışında Kültür Yolu Festivali'ne Şanlıurfa alınmamıştı. Ben durumu Paşamız Kemal Alataş'a ilettim. Paşam da bana bu konuyla ilgili bir rapor hazırlamamı söyledi. Ben de kendilerine hazırlamış olduğum raporu gönderdim. Paşamız, konuyla ilgili Ankara'da Kültür Bakanı yardımcısı ile görüştüler. Kültür Bakanı yardımcısı, bu sene program ilan edildiğinden festivale Urfa'yı dâhil edemeyeceklerini; ama önümüzdeki sene festivale Urfa'yı dâhil edeceklerini söylediler. Gerçekten de bu sene kültür yolu Festivali'ne Şanlıurfa dâhil edildi." diye konuştu.

"Ofisimizi bir akademi gibi kullanıyoruz"

Şanlıurfa Vakfı Şanlıurfa Şubesi'nin faaliyetlerine değinen Karahan, "Her salı akşamı bir milletvekilimizi, belediye başkanımızı, Harran Üniversitesinden değişik alanlardaki hocalarımızı, kendi mesleğinde seçkinleşmiş uzmanlaşmış hemşerilerimizi sivil toplum kuruluşu başkanlarımızı vakfımızda ağırlıyoruz. Ofisimizi bir akademi gibi kullanıyoruz. Vakıf üyelerinin ve misafirlerin kendi kişisel gelişimlerinin yanı sıra aynı zamanda şehrin sorunlarını gündeme taşıyoruz. Geçen sene ücretsiz İngilizce kursu açtık. Bu senede 40 öğrenciye ücretsiz İngilizce kursu veriyoruz. Göbeklitepe ve Takoran'a geziler yapıyoruz. Dağcılık faaliyetlerinde bulunuyoruz." diyerek vakıflarının başta öğrencilere burs olmak üzere yaptıkları diğer çalışmalar hakkında bilgi verdi.

"Urfa'daki sanatsal ve kültürel faaliyetleri ve çabaları yetersiz buluyorum"

Urfa'daki kültür ve sanat alanındaki gelişmeleri değerlendiren Karahan, "Bir edebiyat mezunu olarak şunu söylemek istiyorum. Urfa'daki sanatsal ve kültürel faaliyetleri ve çabaları yetersiz buluyorum. 13500 yıllık tarihi bir kentiz. Dünyada bulunmuş halı hazırdaki en eski yerleşim yeri Urfa'dır dolayısıyla böyle bir şehirde çok ciddi bir medeniyetin süre geliyor olması gerekirdi. Pers İmparatorluğu Ortadoğu'ya 400 yıl boyunca silah gücüyle egemen olmadı. Persler bir medeniyet oluşturdular. Dolayısıyla bugünkü İranlıların ataları Ortadoğu'ya 400 yıl boyunca oluşturdukları medeniyetle hâkim oldular. Bugün hala edebiyatta Fars edebiyatının ciddi bir yeri vardır.

İslamiyet'in doğuşuyla birlikte Arap kültürü bir medeniyet oluşturdu. Bugün halen Ortadoğu'ya hakim olmakla birlikte İslamiyetle birlikte dünyanın en uç noktalarına kadar bu Arap medeniyete yayıldı. Ordunuz ve ekonominiz ne kadar güçlü olursa olsun eğer siz bir medeniyet oluşturamazsanız o zaman yaşadığınız coğrafyada etkili olamazsınız.

İngiltere küçük bir ada ülkesidir; ama dünya genelinde bir ciddi kültürel bırakımı var. Bugün dünyada iletişim dili olarak İngilizce konuşuluyor. Bu bir medeniyet oluşumunun yansımalardır. Amerika bile bugün İngiltere medeniyetinin etkisindedir. Türkiye'de dünyada iddialı bir konuma gelmek istiyorsa bu konuda Atraksiyon yapması gerekir." dedi.

"Şanlıurfa'da kongre merkezinin olmaması çok ciddi bir eksikliktir"

Medeniyet oluşturmanın önemine vurgu yapan Karahan, "Şanlıurfa'da Şair Nabi ulusal çapta şairimizdir. Sinema alanında Yılmaz Güney, müzik alanında ise Ahmet Kanneci, bizim sanatçılarımızdır. Bu yetiyor mu? 13500 yıllık bir tarihe sahip kentin bu noktada daha çok isimleri olması gerekirdi. İbrahim Tatlıses sonuçta Ortadoğu coğrafyasında bir kültür aktarımı yapmıştır. Biz şiirde, edebiyatta, mimaride, resimde ve sanatın bütün dallarında birikimler oluşturmalıyız. Bu birikimleri etrafımıza yayarak bir ışıltı ve bir medeniyet oluşturamazsak o zaman yaşadığımız coğrafya bütününde medeniyet eksenimiz ağırlıklı olmayacaktır. Ya başkalarının medeniyet eksenini kabul etmek zorunda kalacağız ya da kendi medeniyet eksenimize genişletmemiz gerekecek. Gaziantep ve Diyarbakır'da bir kongre merkezi var; ama Urfa'da neden bir kongre merkezi yok. Şanlıurfa'da kongre merkezinin olmaması çok ciddi bir eksikliktir." dedi.

Mehmet Emin Karahan kimdir?

1959 yılında Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde dünyaya geldi.

İlkokulu Siverek, Ortaöğrenimini ise Ankara'da tamamladı.

Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Öğretmenliği, Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı ve Anadolu Üniversitesi İş İdaresi bölümlerinden mezun oldu.

1992 yılında Ankara'dan Şanlıurfa gelerek ecza deposu açtı.

Ankara Yem Fabrikasında ticaret müdürlüğü, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünde plan, program, bütçe uzman olarak çalıştı.

Urfa'da çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı.

2005 yılında emekli olarak dershaneciliğe adım attı.

Şanlıurfa Valiliği Yerel Basın Denetleme kurul üyeliği, Şanlıurfa Öğretmenevi Yönetim Kurulu Başkanlığı, Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü Yazı İnceleme Komisyon Üyeliği, Şoför Okulları Denetçiliği, Şanlıurfa Belediyesi Kent Konseyi Üyeliği ve daha birçok görev yürüttü.

Şu an özel bir okulun genel müdürlüğü görevini yürütmektedir.

4 çocuk babası, 6 torun dedesidir.

Kaynak: GAPGündemi / Tuğba Polat