İLKHA/ Hayatın her aşamasında önemli bir ihtiyaç olan pamuk, bir ay öncesinden ekim hazırlığına başlayan çiftçiler tarlalarını sürmenin ardından pamuk tohumu ekimlerine başladılar.
Pamuk tohumu ekimi için tarlanın hazırlık aşamasının olduğunu ifade eden çiftçiler, ekim yapılacak tarlada ilk önce zararlı otlar temizlendiklerini ve telbis sulanması yapıldıktan sonra yaklaşık 20 günün ardından tarlanın tohum ekimine hazır olduğunu belirtiler.
Pamuk ekimi yapan çiftçilere uyarılarda bulunan Ziraat Mühendisi Nurettin Dal, "Öncelikle pamuk tarlası iyice tavsiye edilip düzeltilmesi gerekmektedir. Söz konusu pamuk ekiminden önce 20-20 süper gübre yaklaşık 35 kilogram gübre atılması gerekmektedir. Gübre önce atma şansı yoksa da pamuk tohumuyla birlikte banda atılabilir. Tohum ekimden hemen sonra 6-7 saat tarla sulanmalıdır. Fakat tarla su yüzdelisi yeterliyse -yüzde 60 gibi- ekimden sonra tarlanın sulanmasına gerek yoktur. Pamuk ekiminden sonra ağır topraklarda 30-35 gün su verilmesine gerek yoktur, hafif bünyeli topraklardaysa günler düşürülmelidir. Fazla su fazla verim demek değildir, dengeli ve yeterli su fazla verim olduğunu çiftçilerimiz artık idrak etmelidirler. Çiftçilere tavsiyem tarım mühendislerine danışarak hareket etmeleridir." dedi.