GAPGündemi dijital platformlarında canlı olarak yayımlanan ve moderatörlüğünü Muharrem Çelik'in yaptığı "Şanlıurfa'da Kültür ve Sanat" Programının konuğu Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Celil Abuzar ve ÖĞ-DER Şanlıurfa Şube Başkanı Yunus Yegin oldu.
Toplumla eğitim arasındaki ilişkiyi açıklayan Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Celil Abuzar, "Eğitim ile toplum ilişkisi gerçekten önemlidir. Bir toplumun geleceği eğitime verdiği değerden ve yatırımdan anlaşılır. Toplum, ne denli eğitime yatırım yapabiliyorsa çocuklarına ve gençlerine ne kadar çok değer veriyorsa aslında kendine de değer vermiştir. Toplumun geleceği; eğitime, eğitilmiş çocuk ve gençlere bağlıdır. İnsan hayatının sosyalleşebilmesi ve kültürleşebilmesi için belli merhalelerden ve eğitim süreçlerinden geçmesi gerekiyor." dedi.
"Her insan doğar doğmaz eğitime muhtaçtır"
Abuzar, "Bir ördek yavrusunu düşündüğünüz zaman yumurtadan çıktıktan sonra direk suya girer ve yüzer. Yine diğer hayvanlardan bu manada örnekler verilebilir; ama bir insan doğduktan sonra eğitime ve eğitilmeye muhtaç olarak doğar. Dolayısıyla bu süreçleri iyi ve doğru yönetmeliyiz. Sağlıklı bir toplum ve birey oluşturacaksak bu eğitim süreçlerini toplumsal değerlerle birlikte dikkate almamız gerekir. Aksi takdirde ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilir. Bugün baktığımız toplumun her bir bireyi genel itibarıyla insan kalitesinin düştüğünden, saygı ve sevginin azalmasından, birbirine değer vermenin zarar gördüğünden, hak hukuk noktasında adaletsizliklerden şikâyet eder." ifadelerini kullandı.
"Bir eğitim sistemi sizi nasıl bir insan profili istediğinizi verir"
Abuzar, "Bu şikâyetlerin arka planına dönüp baktığımız zaman eğitim süreçleri ile alakalı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bir eğitim sistemi sizi nasıl bir insan profili istediğinizi verir. Dolayısıyla öncelikle eğitimden ne beklediğinizi doğru bir şekilde ortaya koymanız gerekir. Stratejinizi net olarak ortaya koymalısınız. Bu anlamda eğitim; çocukları, gençleri sosyalleştirme kültürleştirme ve çağın ihtiyaçları çerçevesinde onları donanımlı hale getiren bir süreç olarak algılanmalıdır." dedi.