İshak Polat

Şanlıurfa'da istihdamı artırmak ve işletmelerin ihtiyaç duyduğu teknik elemanları yetiştirmek üzere ' Ustalık Okulu' kuruluyor

19,5 yaş ortalaması ve en yüksek doğum oranı ile Türkiye'ni nen genç nüfusuna sahip Şanlıurfa'da gençlerin iş bulmasını kolaylaştırmak, istihdamı artırmak ve Şanlıurfa'da hızla çoğalan sanayi işletmelerin ihtiyaç duyduğu teknik elemanları yetiştirmek üzere Şanlıurfa Valiliği Milli Eğitim Bakanlığı Şanlıurfa OSB Müdürlüğü, Şanlıurfa İŞ-KUR işbirliği ile Türkiye'de bir ilk olacak olan Şanlıurfa Yüksek Teknolojik Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi ''Ustalık Okulu'' kurulacak.

Konu ile ilgili olarak Şanlıurfa Valiliğinde düzenlen ve Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Milli Eğitim Bakanlığı Daire Başkanlarından Doç. Dr. İbrahim Erdoğan, İŞ-KUR İl Müdürü Sait Ardan, Şanlıurfa OSB Müdürü Yunus Emre Aksu, OSB Yönetim Kurulu Üyesi Mithat Arhan ve Mustafa Arslan'ın katıldığı basın toplantısında istihdama yönelik büyük bir adımın müjdesini veren Vali Güngör Azim Tuna ; Teknolojik Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Ustalık Okulunun Şanlıurfa'da sanayinin kalbi olan Organize Sanayi Bölgesinde açılacağını belirterek mesleksizlik sorununu çözmek ve hem bireye hem de ailesine destek olmak adına bu okulu kuracaklarını belirtti.

Özellikle genç bireylerin iş bulmada karşılaştığı en büyük engellerden birinin mesleksizlik olduğunu dile getiren Vali Tuna: "Amacımız, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu, birçok meslekte kişilerin meslek edinmelerine, var olan mesleklerinde gelişmelerine ve işi işbaşında öğrenmelerine destek olmaktır. Şanlıurfa'da cazibe merkezleri kapsamında kurulacak fabrikaların ihtiyaç duyacağı vasıflı elemanları Ustalık Okulunda yetiştireceğiz. Şanlıurfa, sanayide değişik iş kollarında mevcut çalışan, teknik personelin, bilgi ve becerilerinin yüksek teknoloji ile buluşturulması için Ustalık Okulunda ücretsiz eğitimler verilecektir" dedi.

Ara eleman değil, aranan eleman yetiştireceğiz

Ara eleman değil aranan eleman yetiştireceği diyerek özellikle sanayi işletmelerin ihtiyaç duyduğu branşlarda eleman yetiştirmenin önemine değinen Vali Tuna; 'Ustalık okulumuzun Şanlıurfa Sanayisine işgücü kazandırılmasında önemli bir yeri olacaktır. Şanlıurfa'mızı Bilim ve Sanayi'de Teknoloji'de en ileri düzeye gelmesini sağlayacağız. Şanlıurfa, sanayide değişik iş kollarında mevcut çalışan, teknik personelin, bilgi ve berecilerinin yüksek teknoloji ile buluşturulması için ustalık okulunda ücretsiz eğitimler verilecektir. Yüksek Teknolojik Ustalık Okulundan mezun olan gençlere Mesleki Yeterlilik Kurumunda ilgili mezun oldukları mesleklerde sınava girerek, Yeterlilik Belgesi alan gençler dünyanın değişik ülkelerinde iş imkanlarına kavuşacaklardır. Ustalık okulumuzun Şanlıurfa Sanayisine işgücü kazandırılmasında önemli bir yeri olacaktır' dedi.

18-35 yaş aralığındaki vatandaşlar yararlanacak

Projenin teknik detayları hakkında da bilgi veren Vali Tuna; ' %25 kontenjanın Suriyelilerden oluşturulması planlanan okulda 6 Alanda 30 dalda aranan elemanlar yetiştirilecek. Türkiye'de bir ilk olma özelliğine sahip okulda eğitimler ücretsiz verilecek. Gündüz ve akşam olmak üzere ustalık okuluna İŞKUR'a kayıtlı 18-35 yaşlarında, en az lise veya dengi okul mezunları başvurabilecek. Dikiş makinası operatörlüğü, Gaz altı kaynakçısı ve satış pazarlama-bilgisayarlı ön muhasebe kurslarına kayıt olmak isteyenler ise en az ilköğretim mezunu olmaları şartı aranacak. Kurulması planlanan Yüksek Teknolojilik 'Ustalık Okulu'nda Eğitim öğretim 08:00-12:30, 13.00-17.30 ve 18:00 -21:00 saatleri olmak üzere 8 günlük 3 periyotta eğitim planlanıyor. Saat 18.00-21:00 arasında Şanlıurfa Sanayisinde çalışan teknik elemanların kendi çalıştıkları branşlarda kendilerini geliştirmeleri için eğitimler verilecek.6 Alanda 30 dalda aranan eleman yetiştirilmesi planlanan okuldaki kurslar Endüstriyel Otomasyon Ve Mekatronik Bölümünde; Otomasyon Sistemleri, Elektrik ve Otomasyon Pano Monitörlüğü, Mekatronik Uzmanı, Otomotiv Metal Makine Bölümünde; Saç Metal Kalıp Tasarımı, Plastik Kalıp Tasarımı, Plastik Enjeksiyon Operatörlüğü, Argon Kaynakçısı, CNC Operatörlüğü, CNC Freze Operatörlüğü, Saç İşçiliği, Makina Bakım Onarımcısı, Gaz Altı Kaynakçısı Bilgisayar Bölümünde; Yazılım Uzmanlığı, 3B Görselleşme ve 3D Max, Web Tasarımı, Tekstil Bölümünde; Dokuma Operatörlüğü, Moda Tasarım, Dikiş Makinası Operatörlüğü, Tekstil Desen Tasarımı, Baskı Teknikleri ve Kullanımı, Dijital Baskı Operatörlüğü, Dijital Görsel Tasarım, Bebe ve Çocuk Modelistliği, Isıtma ve Soğutma Bölümünde; Klima-Bakım Operatörlüğü, Tesisat Operatörlüğü, Doğalgaz Tesisat Operatörlüğü, Hizmet Sektörü Bölümünde; Hotel Resepsiyon Görevlisi, Ön Muhasebe, Pazarlama ve Satış, Bilgisayarlı Muhasebe'

Okulda en az 5.000 kişiye bu branşlarda eğitim verilmesinin hedeflendiğini dile getiren Vali Tuna bu eğitimin ardından Şanlıurfa'da işletmelerin elaman sıkıntısının önemli bir ölçüde karşılanacağını ve gençler arasında işsizliğin büyük ölçüde azalacağını belirtti.