TYB Şanlıurfa Şubesi tarafından 6 Mayıs’ta Eyyübiye Belediyesinin katkıları ile Harran’a inceleme gezisine katılan TYB Şanlıurfa Şubesi Üyeleri Eğitimci- Yazar Mehmet Sarmış ve Eğitimci- Yazar Eyyüp Azlal, GAPGündemi Dijital Platformlarının canlı yayın konuğu olarak katıldıkları programda gezi sonrası izlenim ve gözlemlerini dile getirdiler.

Sarmış: Ziyaretler farklı bakış açısı yakalamanızı sağlıyor

İshak Polat’ın Moderatörlüğünü yaptığı canlı yayında Harran’a düzenlenen gezi hakkında bilgi veren Mehmet Sarmış; TYB Şanlıurfa Şubesi olarak yaptığımız faaliyetlerden birisi de arkadaşlarımızla tarihi ve kültürel değerleri olan yerleri ziyaret ederek bu yerlerle ilgili düşünce, duygu ve izlenimlerimizi kamuoyuna aktarmaktır. Yapılan bu geziler sonrasında her bir arkadaşımız kendi bakış açısından izlenimlerini, düşüncelerini yazılarında, sosyal medya hesaplarında paylaşıyor. Tespit ettiğimiz sorunları ve çözüm önerilerini doğrudan veya yazılarımızla yetkililere ulaştırıyoruz. 6 Mayıs’ta Eyyübiye Belediyesinin destekleriyle ziyaret ettiğimiz Harran’da bize Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve aynı zamanda Harran Ören yeri Kazı Alanı Başkanı olan Prof. Dr. Mehmet Önal Hocamız rehberlik ederek yapılan çalışmalar ve Harran hakkında bilgilendirmede bulundu. Tarihi ve kültürel değerlerimizi birebir gezip görmek çok farklı bir bakış açısı yakalamanızı sağlıyor” dedi.

Sarmış: Harran pek çok medeniyetin merkezi olmuş bir yer. Moğol istilasından beter bir betonlaşma tehdidi var

Harran’a ilişkin gözlem ve izlenimlerine de aktaran Mehmet Sarmış, Harran’ın sahip olduğu tarihi ve kültürel değerler açısından insanlık tarihi, Türkiye ve Şanlıurfa için çok önemli bir merkez olduğunu belirterek; “ Urfa sahip olduğu değerler açısından hem çok zengin hem de dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi. Her tarafı tarih dolu. Harran’da bu manada en önemli yerlerden birisi. Harran ismi bilindiği üzere kervan yollarının birleştiği yer manasına geliyor. Tarihi, Tunç Çağına kadar gidiyor ve bir çok medeniyetin merkezi olmuş bir yer. Pağan dönemin izleri var, üç kutsal dinin atası, Peygamberi sayılan Hz. İbrahim’in ve ona bağlı olarak başka Peygamberlerin hatıraları, izleri var. İslami, Haçlı dönemi, Emevi Dönemi, Selçuklu Dönemi gibi bir çok dönemin izleri var. Emevilere Başkentlik yapmış bir yer. Ama günümüze baktığımız zaman yıkılmasına sebep olan Moğol istilasından beter bir betonlaşma tehdidi var. ” diyerek Harran’ın tarihi ve kültürel değerlerinin korunması gerektiğinin altını çizdi.

Sarmış: Hz. İbrahim’in evini ortaya çıkartılması Harran’ı cazibe merkezi yapacaktır

Şanlıurfa’nın İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı tarafından “ 2023 İslam Dünyası Turizm Başkenti” seçildiğini hatırlatan Mehmet Sarmış açıklamalarına devamla; Bu çerçevede Türkiye ve İslam ülkelerinden gelecek olan ziyaretçilerin ziyaret edebileceği en önemli yerlerin başında Prof. Dr. Mehmet Önal’ın deyimiyle; Harran. Prof. Dr. Mehmet Önal tarafından müjdesi verilen ve Harran’da bulunan Hz. İbrahim’in evinin gün yüzüne çıkartılması üç dinin mensuplarının Harran’a ziyaretlerinin önünün açar ve Harran’ı cazibe merkezi haline getirir” diyerek yetkililerin bunun için gerekli adımları atması gerektiğini ve Harran’ın kaçak yapılaşmadan kurtarılarak buradaki tarihi ve kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması için gerekli adımları atması gerektiğini dile getirdi.

Azlal: Harran ilçe olsun diye çok uğraştık, keşke olmasaymış

Eyüp Azlal ise yaptığı açıklamada Harran tarihine ilişkin bilgiler vererek; “ Harran sahip olduğu bir çok medeniyetin izleri ile kıymetli bir yer. İslam tarihi açısından bakarsak Harran çok önemli bir ilim ve irfan merkezi. Moğolların istilası sonrası yakılmış ve yıkılmış. Harran’ın eski ihtişamına kavuşması, İslam Medeniyetinin izlerinin tekrar ayağa kaldırılması için çok uğraştık. Urfalı aydınlar olarak ta Harran İlçe olsun diye çok uğraştık. Keşke olmasaymış, eski haliyle köy olarak kalsaymış. Çünkü bugün baktığımız zaman belki de tarihimizi korumaktan daha çok zarar veriyoruz gibi geliyor bana” dedi.

Azlal: manevi değerlerimizi öğrencilere aktarmak gerekiyor

Eyyüp Azlal bir çok İslami esere sahiplik eden Harran’ın manevi değerlerine de vurgu yaparak; “ Hz. İbrahim’e, başka Peygamberlere ev sahipliği yapmış, Selâhaddin Eyyubi’nin karargah olarak kaldığı Harran, İslam tarihi açısından değerli manevi izlere de ev sahipliği yapıyor. Bu manevi izleri gelecek kuşaklara aktarmak için başta öğrencilerimiz olmak üzere Harran’a getirmek buraları gezdirmek gerekiyor.

Azlal: İslam Dünyası Turizm Başkenti etkinlikleri gelecek senelerde de devam etmeli.

Şanlıurfa’nın İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilmesi ile birlikte yapılması gereken etkinliklerin çok zayıf kaldığını belirten Eyyüp Azlal; Bu tarihi fırsat aslında çok iyi değerlendirilebilirdi. Geçmişte, Tebriz bu ünvanı almıştı ve biz bu konuda biraz çalışma yapmıştık. Bu çalışmaları da elimizden geldiği kadar yetkililere aktarmaya gayret ettik. Ama Yazar olarak elimizde yetki olmadığı için bir noktaya kadar gelebiliyorsunuz. Baktığımız zaman İslam Dünyası Turizm Başkenti olarak bir çok etkinlik yapılabilirdi ama çok bir şey yapılamadı. Bundan dolayı bu etkinlikler daha da planlı ve programlı olarak gelecek senelerde de devam etmeli” dedi.

Azlal: Kamulaştırması tamamlanan sur içi, bir an önce temizlenmeli

Harran’da yaşanan ve sık sık kamuoyunun gündemine gelen kaçak yapılaşma sorununa da değinen Azlal; Tarihi ve kültürel dokuyu zedeleyen bu yapılar aslında kamulaştırılmış. Kamulaştırması tamamlanan bu yapılar yıkılmalı ve Sur içi bir an önce temizlenmelidir. Buradaki vatandaşlar da mağdur edilmeden TOKİ eliyle gerekli adımlar atılmalıdır” dedi.

İshak Polat’ın diğer soruların da yanıtlayan Mehmet Sarmış ve Eyyüp Azlal, TYB Şanlıurfa Şubesinin bu tür kültürel etkinlere devam edeceğini belirterek Yazar arkadaşlarıyla beraber düşünce ve gözlemlerini aktarmaya devam edeceklerini ifade ettiler.

Yüksel Polat