Şanlıurfa Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen, eğitim çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını önleyecek, caydırıcı olacak, failleri cezalandıracak ve mağdur olan eğitim çalışanlarına hukuki koruma sağlayacak yasal bir düzenleme için harekete geçti.

Bu amaçla eğitim çalışanlarına şiddeti önlemek amacıyla 10-17 Mayıs tarihleri arasında "Kınama mesajı değil, eğitimde şiddeti önleme yasası istiyorum" dijital imza kampanyası başlatıldı.

Konuyla ilgili GAPGündemi'ne konuşan Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun, bu tür olayların eğitim öğretim hizmetlerini sekteye uğratabileceği uyarısında bulundu.

Coşkun, "Cuma günü bir basın açıklaması yaparak, 81 ilde 10 -17 Mayıs tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına sunulmak üzere bir imza kampanyası başlattık. Amacımız ve gayemiz; eğitim çalışanlarını koruyacak bir kanunun çıkmasıdır. Özellikle eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olayları münferit olaylar olmaktan çıkmış, yaygın bir toplumsal sorun haline dönüşmüştür. Bu tür olaylar, ülkemizin geleceği açısından vazgeçilmez olan eğitim öğretim hizmetlerinin yürütülmesini sekteye uğratacak dereceye ulaşmıştır." ifadelerini kullandı.

"Şiddete başvuruların cezalandırılması ile ilgili bir kanuni bir düzenleme bekliyoruz"

Coşkun, "Mevcut yasal düzenlemeler bu eğitimcilere şiddete karşı caydırıcı nitelikte ceza öngörmemektedir. Şiddet uygulayan kişiler, bu eylemlerini adli ve idari makamlarca önemsemeyeceği ve ciddi bir ceza yaptırımıyla karşılaşmayacakları inancıyla bu şiddet olaylarını her geçen gün artmışlardır. Eğitimciler olarak eğitim öğretime hizmetlerine kendimizi vermemiz ve çocuklarımıza hizmet etmemiz gerekir. Kesinlikle bu şiddete yönelik eylemlerin ortadan kaldırılması lazımdır. Sayın Cumhurbaşkanımız ve bakanımızdan şiddete yönelik caydırıcı yaptırımları artırılmalarını ve şiddete başvuruların cezalandırılması ve cezaevine gönderilmesi ile ilgili bir kanuni bir düzenleme bekliyoruz." şeklinde konuştu.

"Öğretmenler olarak bu tür şiddet olaylarından olumsuz bir şekilde etkileniyoruz"

Coşkun, "Geçenlerde Sayın Cumhurbaşkanımız ve Milli Eğitim Bakanımız bu durumla ilgili bir açıklama yaptılar. Bizim de isteğimiz bu tür olayların bir daha yapılmaması için caydırıcılığının arttırılması ve bu tür şiddete meyleden veli ve öğrenciler vazgeçirecek bir çalışmanın ortaya konulmasıdır. Öğretmenler olarak bu tür şiddet olaylarından olumsuz bir şekilde etkileniyoruz. Örneğin bir öğretmene şiddet olayı gerçekleştirilirse eş, dost ve akraba araya girerek taraflar arasında anlaşma sağlanabiliyor. Hâlbuki şiddete uğrayan öğretmen vazgeçse bile bu tür olaylar kamu davasına dönüşmelidir. Gerekli mercilerce mutlaka şiddete başvuruna yaptırım uygulanmalıdır." dedi.

Coşkun açıklamasının sonunda "Kınama mesajı değil, eğitimde şiddeti önleme yasası istiyorum" dijital imza kampanyasına destek istedi.

Coşkun, "Türkiye genelinde başlattığımız 'Kınama mesajı değil, eğitimde şiddeti önleme yasası istiyorum' dijital imza kampanyası devam etmektedir. Buradan tüm eğitimcilere tüm vatandaşlara kampanyamıza destek vermelerini istiyorum." dedi. 

Kaynak: GAPGündemi /Nebihe Uçan