GAPGündemi'nde canlı olarak yayımlanan moderatörlüğünü Ömer Faruk Kazancı'nın yaptığı "Urfa'dan 1 Kitap, 1 Yazar" programının konuğu Eğitimci Yazar Doç.Dr. Ahmet Gündüz oldu.

Kazancı'nın eserleri hakkındaki sorularını yanıtlayan Gündüz, en son çıkan "Şehr-i Enbiyâ Urfa" adli akademik kitabını tanıttı.

Urfa'da birçok Peygamberin yaşadığının ya da ilişkisinin olduğunu belirten Gündüz, özellikle Harran bölgesinin Hz.İbrahim'in ailece mekânı olduğunu ifade etti.

"Akademik çalışmalarımda Prof.Dr. Hikmet Akdemir Hocamın etkisi oldu"

Akademik alana nasıl geçtiğini anlatan Gündüz, "İnsanları genelde iyi şeylere ve güzel şeylere insanlar yönlendirir. kötü şeylere yönlendirmede de yine insanların etkileri çok fazladır. Prof. Dr. Hikmet Akdemir Hocam (Şu an Hiti Üniversitesi'ndedir) tefsir derslerimize girerdi. Çok sakin ve çalışkan bir hocamızdı. 3. sınıfta yanına gittim akademik çalışma yapmak istediğimi kendisine söyledim. İki kişiyle dersine girdiğimizi bilirim. Bir gün iki kişi olduğumuzdan dersine girmemiştim, 'Benim talebem nerede?' demiş. Doktora danışmanlığımı o yaptı. Böylece kendimi akademik alanda buldum.

Yüksek lisansımı basmadım. 'Kur'an'da Allah'ın rahmeti ve gazabı' konusuna tez olarak başlamıştım. Başka şeylere kayınca çalışmam durdu. Hikmet hocamın danışmanlığında beni bu konuya hazırlayan 'Esbâb-I Nüzûl’de Kadın Faktörü Ve Kur’an Ahkâmındaki Rolü' konusu oldu. Hangi ayet, hangi kadın hakkında indi ve Kur'an kadını nereye taşıdı konusunu ele aldım. Daha sonra  'Kur'an'ın Nüzul Sürecinde Kadınlar ve Hükümleri' isimli çalışmam oldu.

Daha sonra 'Ayetler Işığında Hayvanlarda Akıl' isimli çalışmam oldu. 'ibadetlerde Kolaylık Anlayışı Ve Kur’ân’ın İbadetleri Yapılabilir Kılması' çalışmam oldu. Akabinde 'Hz. Peygamberin istiğfar sebepleri' isimli bir çalışmam oldu. Bu çalışmalarımın hepsini kitaplaştırdım.

Yöremize katkısı olması amacıyla "Tefsir ve Ulumul Kur'an'a Dair Eserlerde El Harrani Nisbesiyle Geçenler" çalışmam oldu. Daha sonra 4 kavram üzerine Hz.İbrahim'i çalıştım. En son olarak da Şehr-i Enbiyâ Urfa eserimi çıkardım." şeklinde konuştu.

"Şanlıurfa'nın Peygamberler Şehri olmasının ilmi temelleri ile ilgili Rektörlüğe bir proje sunduk"

Şehr-i Enbiyâ Urfa kitabının içeriği hakkında bilgiler paylaşan Gündüz, "Şanlıurfa Valiliği bir gün dekanlığımıza Balıklıgöl hazinesinde bir müze çalışması yapacaklarını ilettiler. Bana da 'İştirak eder misiniz?' teklifi geldi. Dekanımız Celil Abuzer, Dekan yardımcımız Doç. Dr. Mehmet Cüneyt Gökçe, Doç.Dr. Ömer sabuncu ve Prof.Dr. Mahmut Öztürk hocam mahiyetinde dönemin Valisi Abdullah Erin'i ziyaret ederek kendisiyle görüştük. Vali Erin, bizden Urfa ile ilişkisi olan Peygamberlerle ilgili bir metin hazırlamamızı istedi. Ömer Sabuncu Hocam, Peygamberlerle ilgili metinleri çıkardı. Online toplantı yaparak bilgileri editledik. Sonra baktık ki mevzu yüzeysel kalacak. Daha derinleri gidilmesi gerektiğini anladık. Şanlıurfa'nın Peygamberler Şehri olmasının ilmi temelleri ile ilgili Rektörlüğe bir proje sunduk. Rektörlüğümüz bu çalışma ile ilgili 2 yıl önce 50 bin liralık bir bütçe sundu. Bu süreçle birlikte 2 makale girişimimiz oldu. Daha sonra bir baktık ki işin içindeyiz." diye konuştu.

"Urfa ilişkisi olan Peygamberlerle ilgili araştırma yaptık"

Şehr-i Enbiyâ Urfa kitabını yazarken izledikleri yol ve yararlandıkları kaynaklar hakkında bilgi veren Gündüz, "Peygamberlerin biyografisini yazmadık. Rektörlüğümüze projeyi sunduğumuz zaman konu Şanlıurfa'nın enbiyalar şehri olmasının ilmi temelleriydi. Halk arasında Urfa'nın Peygamberler şehri olduğu ile ilgili genel kabul görmüş bilgiler ve inançlar var. Bu konuda eksiklikler var, fazlalıklar var. Bunlar ayrı konu.

Urfa'nın Peygamber şehri olmasının ilmi bir temeli var mı yok mu? Konuyla ilgili ilmi eserlere başvurduğunuz zaman önünüze çok mozaik bir yapı çıkıyor. Sadece Peygamber biyografileri ile yetinemezsiniz. Birçok eserde Urfa'dan hiç bahsedilmediğini göreceksiniz.

İlahiyatçıların da kullandığı dijital bir programla Urfa ile ilişkisi olabilecek bütün peygamberleri bulduk. Daha sonra hadislere yönelik dijital bir programla Urfa ile ilişkisi olan peygamberleri bulmayı çalıştık. Diğer kutsal kitaplarda araştırmalar yaptık. Daha sonra Urfa'ya gelen Seyyahların eserlerini inceledik. Bu konuda Selahattin Eyyübi Güler'in makalelerini gözden geçirdik. ŞURKAV tarafından geçmişten günümüze yayımlanan dergilerde araştırmalar yaptık. Yine Urfa ve Harran ile ilgili doktora tezlerini inceledik. İslam Araştırmaları Merkezi'nde (İSAM) yazılmış makaleleri gözden geçirdik. Yine Hurûfât Defterlerine baktık. Üniversitemizin Harran ve Eyüp Peygamber ile ilgili yaptığı sempozyumdaki makaleleri taradık. Bu şekilde uzun bir süreçte dokümanları oluşturduk.

"Harran bölgesi Hz.İbrahim'in ailece meskenidir"

Urfa'yı, Hz.İbrahim, Hz.Eyüp, Hz.Elyesa, Hz.Şuayb ve Hz.Musa Peygamber ile biliyoruz. Yaptığımız araştırmalarımız esnasında Urfa'nın Hz.Nuh, Hz.Adem ve Hz.İdris ile ilgili bağlantılarını görünce doğrusu şaşırdık. Bazı bilgiler tevafukken karşımıza çıktı. Bizim bu eserde aldığımız bütün peygamberlerin Urfa'nın  %100 irtibatı var mı? Biz bu meseleyi tartıştık; ama şunu gördük. Harran bölgesi Hz. İbrahim'in ailece meskenidir. Bunlar içerisinde Hz.İbrahim, Hz Yusuf var. Hz Şuayb ve Hz Musa Aleyhisselam olayı biraz tartışılabilir; çünkü olabildiğince objektif durmaya çalıştık.

Viranşehir'de Hz.Eyüp ve Hz.Elyesa Aleyhisselam var. Edene (Cullap) tarafında Âdem Aleyhisselam ile ilgili bilgiler var; ama bunu da tartışmak lazım. Hz.İsa'nın buraya göndermiş olduğu bir mektup olayı var. Nuh Aleyhisselam'ın Ceylanpınar'da ciddi emarelerini bulduk. Bu da tartışılır. Şırnak ve Silopi Hz.Nuh'un gemisinin indiği yerdir. İdris Aleyhisselam'ın zamanında Urfa'nın temellerinin atıldığı bilgilerine rastladık. Harran'ın Nuh tufanından sonra ilk temeli atılan şehirlerden biri olduğu bilgisine ulaştık.

Doç.Dr. Ahmet Gündüz kimdir?

1976 yılında Şanlıurfa'da doğdu. İlk, ortaokul ve liseyi Ceylanpınar'da tamamladı. 1996 yılında Harran İlahiyat Fakültesini kazandı. 2001 yılında mezun oldu. 2003 yılında Ceylanpınar'ın Aydoğdu köyünde imam hatip olarak göreve başladı. Konya Selçuk Diyanet Yüksek İhtisas Merkezi'nde eğitim görerek 2004 yılında vaiz oldu. Adıyaman'ın Besni ilçesinde 4 yıl vaizlik yaptı. Daha sonra uzman vaizliğe terfi etti. 2013 yılında Şanlıurfa Diyanet Eğitim Merkezi'nde din görevlilerine yönelik hizmet içi eğitim programlarına katıldı. Dışardan doçentliğini tamamladı. 4 Aralık 2019 tarihinde Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesine geçti.