Tuğba Polat

LGMD Kas Hastalıkları ile Mücadele Derneği kas hastalarına yönelik bilgilendirme etkinliğinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezinden Tıbbi Genetik Uzmanı Doç. Dr. Berk Özyılmaz'ı konuk etti.

Türkiye'deki kas hastalıklarına dikkat çekmek ve teşhis ve tedavi konusunda farkındalık oluşturmak ve özellikle Limb-Girdle Müsküler Distrofi (LGMD)' ( Uzuv-Kavşak Kas Distrofisi ) ile mücadele eden hastaları bir araya getirmek, hasta ve doktorları bir araya getirerek hastalara yönelik bilgilendirme çalışmaları yapmak gibi amaçlar ile kurulan LGMD Kas Hastalıkları ile Mücadele Derneği, bu sefer Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezinden Tıbbi Genetik Uzmanı Doç. Dr. Berk Özyılmaz'ı kas hastaları ile buluşturdu.

İnstigram üzerinden on-line olarak yapılan modertörlüğünü Dernek Genel Sekreteri Dilek Cömert ve Dernek Piskoloğu Buse Irak'ın yaptığı toplantıda genel kas hastalıkları ve LGMD Kas hastalıkları hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Berk Özyılmaz günümüzde kas hastalıklarının teşhisinin tıbbı genetik alanında gelişen teknoloji ile birlikte çok iyi bir seviyeye geldiğini belirterek; Günümüzde artık bir tek çalışma ile birlikte 300'e yakın kas ve sinir hastalığına tanı koyabiliyoruz ve aynı anda 30'a yakın LGMD türüne ait tarama yapabiliyoruz' dedi.

Kas hastalıklarının ve LGMD türlerinin hastalar üzerinde farklı değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Berk Özyılmaz tıbbı genetik alanında yürütülen gen tedavisi çalışmalarına da değinerek; Tedavi çalışmalarında güzel gelişmeler var. Çeşitli metotlar altında araştırılan ve yürütülen bu çalışmalardan ümitliyiz' diyerek genetik hastalıklarda akraba evliliğinin altını çizdi.

Yaklaşık bir saat süren on-line toplantıda katılımcıların soruların da cevaplandıran Doç. Dr. Berk Özyılmaz Kas hastaları ve diğer genetik hastalar için görev yaptığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi hakkında da bilgi vererek sosyal güvencesi olan herkesin merkezlerimden yararlanabileceğini dile getirdi.

Dernek Genel Sekreteri Dilek Cömert ve Dernek Psikoloğu Buse Irak'ta katılımlarından ve verdiği bilgilerden dolayı Doç. Dr. Berk Özyılmaz'a teşekkür etti.