Abdurrahman Deniz UĞURLU / Türkiye Otel Yöneticileri Derneği Yönetim ( TUROYD ) Kurulu Başkanı Ali Can Aksu’da yaptığı açıklamada; Türkiye’de faaliyet gösteren otel işletmeleri bu yıl çok yüksek oranda doluluk oranına ulaştı. Bu yıl itibarı ile 2019 yılını yüzde otuz aşmış durumdayız. Ki hala yüksek doluluk oranımız devam ediyor. Türkiye turizminde artık bir çok şey değişti. Sadece İstanbul, Antalya değil artık Güneydoğu Anadolu, Karadeniz Bölgesi, Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgelerimizde de çok ciddi yoğunluklar var” dedi.

Otel işletmeleri pandemi döneminde zor zamanlar geçirdi

Ali Can Aksu pandemi döneminde otel işletmelerinin çok zor bir dönem geçirdiğini belirterek ; Pandemi döneminde gerçekten zor bir dönem geçiren otel işletmelerimiz geçen yıl bu kayıplarını büyük ölçüde telafi etme imkanı buldu. Hedefimiz bundan sonraki yıllarda sürdürülebilir turizm anlamında çalışmalar yürütmek. Bunun için çalışmaların yapılması gerekiyor.

Türkiye kışında talep görüyor

Doğalgaz krizi nedeniyle Avrupalı turistlerin kışı geçirmek için Türkiye’ye geleceği yönündeki haberleri hatırlatmamız üzerine basında çıkan bu haberlerin çok fazla gerçeği yansıtmadığını dile getiren Ali Can Aksu; biraz popülist olan bu haberlere rağmen kışında Türkiye’yi tercih eden turist sayısında artış var ve talepte artarak devam ediyor. Coğrafyamız gereği çok güzel güzelliklere ev sahipliği yapıyoruz ve bundan dolayı Türkiye’yi tercih eden turist sayısı yüksek. Türkiye’nin turist açısından çok ucuz olduğu algısını yaratmamamız gerekiyor.

Turizm sektörünün lokomotifi otelciliktir

Artan kültür turizminin 12 aya yayılması ile birlikte otel işletmelerine olan yansımasını da değerlendiren Ali Can Aksu; Bu durum memnuniyet verici bir durum. Otel işletmelerine yansımasına bakarsak; Türkiye’nin turizm gelirinin yüzde altmışlık bir oranı otellere akıyor. Otelcilik sektörü de öyle bir sektör ki bünyesinde 54 sektörü barındırıyor. Türkiye’de şuan 200 Milyar Dolarlık otel yatırımı mevcut. Bu 200 milyar dolarlık yatırım 54 sektöre yaklaşık 13 milyar dolarlık rakam aktarıyor. Onun için turizm Türkiye için çok çok önemli bir sektör. Turizm sektörünün lokomotifi otelciliktir. Ondan sonra havacılık, üçüncü kısmında acentecilik yer alıyor.

Bölgede konaklama gün sayısını arttırmamız gerekiyor

Şanlıurfa ve bölgedeki otelcilik sektörünü de değerlendiren Ali Can Aksu; Göbeklitepe ile birlikte Şanlıurfa ve bölge ciddi bir hareketlenme yaşıyor. Göbeklitepe ile birlikte istatistiki bilgilere göre gecelik Şanlıurfa’da konaklama süresi 1,2 gün. Tabi bu süre daha da arttırılabilir. Yalnız Güneydoğu Bölgesini bir paket olarak ele almak gerekiyor. Bölgedeki şehirle tek başına aldığınız zaman doğru bir sonuç çıkmıyor. Mezopotamya olarak ele almak gerekiyor. Bizim hedefimiz burada 7 gün konaklayacak turist kitlesi. Burayı kalkındıracak turist profili burada en az bir hafta kalmalı. Güzel bir destinasyon çıkartılırsa bölge hep beraber kalkınacaktır.

Artan maliyetler otel fiyatlarına da yansıdı

Enerji ve diğer giderlerde artan maliyetlerin otel fiyatlarına da yansıdığını belirten Aksoy açıklamalarına devamla; Maalesef tedarik maliyetlerimiz çok yükseldi. Buda otel fiyatlarına yansıdı. Enflasyonun düşmesi ile birlikte fiyatlar da oturacaktır. Ama bunun yanı sıra bir segmentasyon da yapmak gerekiyor. Yerli turistin konaklayabileceği yerler yapmak gerekiyor. Almanların bir politikası vardır; Biz Mercedes’i, Audi, BMW’yi ekonomi için yaptık ama Volkswagen’i kendimiz için yaptık diyorlar. Bana kalırsa kırsalı kalkındırmak gerekiyor. Köy pansiyonculuğunu ön plana çıkartmak gerekiyor. Yabancı turist ekonomi için büyük önem arz ediyor çünkü sektörün ekonomiye katkı sağlaması gerekiyor. Bunlar göz önüne alınarak bakıldığı zaman fiyatlar düşürülmeye çalışılırsa büyük bir yanlış yapmış oluruz” dedi.