Abdurahman Deniz UĞURLU/ Türkiye'nin 8'inci büyükşehri olan Şanlıurfa'da bugün çalan ders zili ile birlikte 2022-2023 eğitim öğretim yılı başladı.
Kenttin en büyük ve kronikleşen sorunlarının başında eğitim sorunu geliyor.
Yeni eğitim öğretim yılının başlaması münasebetiyle gazetemize açıklama yapan Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, Şanlıurfa'daki eğitim sorunları ile ilgili şu konulara dikkat çekmişti.

"En büyük sorun öğretmen açığı"
Coşkun'un açıkladığı rakamlara göre Şanlıurfa'da 10 bine yakın öğretmen açığı var. Şanlıurfa'daki öğretmen açığı ile ilgili bilgi aldığımız İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, kentte 8 bin 500'e yakın öğretmen açığı olduğunu doğrularken, bu açığın geçen sene olduğu gibi ücretli öğretmenler marifetiyle kapatılacağını ifade ettiler. Öğretmenler, eğitimin olmazsa olmazı kabul ediliyor. Kentte ne kadar okul ve derslik yapılırsa yapılsın öğretmen açığı kapatılmadıktan sonra eğitim adına bir fayda sağlanamayacaktır.
Bu konuda en büyük görev Urfa'yı temsil eden siyasetçi ve bürokratlara görev düşmektedir. Urfa'daki öğretmen açığı ile ilgili çalışmalar bir an önce başlatılmalıdır.

" Sınıflardaki öğrenci sayısı standartların çok üzerinde"
OECD ya da AB kriterlerine göre bir sınıfta en fazla 25 öğrencinin bulunması gerekiyor. Şanlıurfa'da bazı sınıflarda öğrenci sayısı 50'nin üzerinde. Belediyeler yeni yerleşim yerleri planlarken eğitim kurumlarını da dikkat almıyor. Bu da birçok mahallede okul açığına neden oluyor. Şanlıurfa'da her yıl 60 bin çocuğun dünyaya geldiği düşünüldüğünde okul sayısına duyulan ihtiyaç net olarak anlaşılacaktır. Bazı sınıflarda çocuklar balık istifi gibi üst üste otururken, bu durumun öğretmen öğrenci ilişkisine olumsuz yansıyacağı ortadadır.


Ücretli öğretmen sorunu devam ediyor
Şanlıurfa'da bu yıl öğretmen açığı yine ücretli öğretmenler marifetiyle kapatılmaya çalışılacak. Alınana öğretmenlerin çoğu ise en ücra kırsal mahallerde görevlendirilecek. Ücretli öğretmenler, asgari ücret civarında maaş aldıkları düşünüldüğünde, aldıkları para kira ve ulaşım giderlerine yetmeyecektir. Bu sebeple ücretli öğretmenleri tatmin edecek bir ücret ödenmelidir.

Öğretmenler hak ettiği maaşı alamıyor
Ülkedeki sosyoekonomik duruma göre öğretmen maaşlarını dikkate aldığımız zaman öğretmenler yoksulluk sınırında bir maaş alıyor. Öğretmenlerin özlük hakları iyileştirilerek, maaşlarında gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Mevsimlik tarım işçisi öğrenciler sorunu
GAP'ın başkenti Şanlıurfa'da projenin tamamlanmamasından dolayı her yıl yüzbinlerce insan mevsimlik tarım işçisi olarak Batı ilerine çalışmaya gitmektedir. Mevsimlik tarım işçileri çalışmaya giderken yanlarında okulda okuyan çocuklarını da götürmektedir. Bu durumda öğrencilerin aylarca okula gitmemesine ve derslerinden geri kalmasına neden olmaktadır. Bu sorunla ilgili bugüne kadar akla değer bir çözüm ortaya konulmamıştır.