Tuğba Polat

İlaç ve kozmetik sanayisinin ihtiyaç duyduğu ve pandemi ile birlikte vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği tıbbı ve aromatik bitkilerin GAP Bölgesinde üretilip işlenmesi için ' GAP Tıbbı ve aromatik bitkiler çalıştayı' düzenlendi. Üç gün sürecek çalıştayda üretimden tüketime kadar olan süreç masaya yatırılacak.

Birçok ilacın ana hammaddesi olmasının yanı sıra cilt bakımından parfüm üretimine hatta turizme kadar bir çok alanda hammadde olarak kullanılan ve görsel olarak saksılarda, bahçelerde doğaya görsel anlamda güzellik katan tıbbi ve aromatik bitkilerin GAP Bölgesinde yaygın olarak ekilmesi ve sonrasında mamul hale getirilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TAGEM önderliğinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, GAPTAEM, GAP İdaresi , ŞUTSO, ŞTB ve sponsor firmalar katılımı ile GAPTAEM'de ' GAP Tıbbı ve aromatik bitkiler çalıştayı' düzenlendi.

Üç gün sürecek olan ve GAP Bölgesinde tıbbı aromatik bitkilerin üretimini arttırmak ve mamul hale gelene kadar olan safhaların masaya yatırılıp ele alınacağı çalıştayın açılış törenine Vali Yardımcısı Metin Esen, Suruç Kaymakamı Kenan Aktaş GAP TAEM Müdürü Zeyni Aktaş, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nusret Mutlu,, TAGEM Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Suat Yılmaz, Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak, ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ. Halil Peltek, ŞTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmalarında kürsüye çıkan konuşmacılar; GAP bölgesinde ekim alanı günden güne artan ve ilgi odağı olan tıbbi ve aromatik bitkilerde, tüm paydaşları (çiftçiler, yarı mamül-mamül üreticileri ve bu ürünlere raflarında yer veren sağlık çalışanları) bir araya getirerek, paydaş kurum temsilcileri ve konu uzmanlarıyla sektörün sorunlarının masaya yatırılacağı ve çözüm önerilerinin oluşturulacağı bir çalıştayın ortaya konacağını belirterek asıl amacın Çiftçilerin ürünü doğru yetiştirmesi, ürün kalitesinin arttırılması, çiftçi, eczacı, akademisyen gibi ürünler ile ilgili tüm paydaşların bilgi ve birikimlerini paylaşmalarını sağlamak olduğunu dile getirdiler.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan çalıştayın ilk oturumunda Dr. İslim KOŞAR (GAPTAEM) - 'GAP Bölgesinde Tıbbi ve Aromatik Bitki Çalışmaları', Aydın KARAKUŞ (TAGEM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Koordinatörü) - 'TAGEM'de Yürütülen Tıbbi ve Aromatik Bitki Çalışmaları' konusunda katılımcılara sunum yaptı.

Üç gün sürecek olan çalıştay kapsamında görüşlerine başvurduğumuz katılımcılar GAP Bölgesinde alternatif ürün olarak tıbbı ve aromatik bitkilerin önemli bir yer tutacağını ifade ederek çiftçilerin bu konuda eğitiminin ve sürecin organize edilebilmesinin önemine vurgu yaptılar.