İLKHA/ Organ naklin, vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemine denir.
Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biri durumunda.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle kamu hastaneleri, ilçe sağlık müdürlüklerinde ve kentin belli noktalarından halkı bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla stantlar kuruldu. Açılan stantlarda vatandaşlar organ nakli hakkında bilgi alırken, bağışçı olmak isteyenlerin de başvuruları alındı.

"Akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilmektedir"
Organ nakli ile ilgili konuşan Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doktor Nadide Esma Uğurlu, "Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü olarak tüm kamu hastanelerimiz, özel hastaneler ve üniversite hastanelerimizde halkımıza bağışçı olarak kayıt toplama ve bilgilendirme çalışmaları yürütmekteyiz. Bununla alakalı olarak da bulunmuş olduğumuz AVM'de açmış olduğumuz stantla Organ Doku Bağış Haftası münasebetiyle vatandaşlarımıza bilgilendirmeler yaparak organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımızın başvuru taleplerini kayıt etmekteyiz. Organ bağışı kişi hayatta iken kendi özgür iradesiyle, organlarının tamamını ya da bir kısmını ölümden sonra vasiyet etme işlemidir. 18 yaşını aşmış, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilmektedir. Yalnızca yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalarda, solunum cihazına bağlı olarak tedavi görmüş olan hastalarımızda beyin ölümü gerçekleştikten sonra organ nakli yapılabilmektedir." dedi.

"Her organ bağışı yeni bir hayattır"
Hangi organların nakledilebileceği ile ilgili bilgi veren Uğurlu, "Organ bağış kartı olup olmadığı bakılmaksızın beyin ölümü gelişmiş tüm vakaların aileleri ile mutlaka görüşülür. Bu görüşme organ nakil koordinatörü tarafından gerçekleştirilir. Aile onayı olmadan hiç kimsenin organları alınamaz ve kullanılamaz. Hangi organlar nakil edilebilir, kalp, böbrek, akciğer gibi organlarımız deri, kornea gibi doku ve organlarımızda yer almaktadır. Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımız Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğümüze, ilçe sağlık müdürlüklerimize tüm hastane ve aile sağlığı merkezlerimize başvuru yapıp daha detaylı bilgi alabilmektedirler. Halkımızın organ bağışı konusunda duyarlı olmalarını istemekteyiz. Unutmamalıyız ki her organ bağışı yeni bir hayattır" diye konuştu.