İLKHA/ Dr. Özan, mevsim değişikliklerinde başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere astım ve kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) daha çok görüldüğünü söyledi.
Aile Hekimi Dr. Abdulkerim Özan, "Mevsimsel değişimlerde bazı hastalıkların görülme sıklığının artmasının en önemli nedeni, vücudun metabolizmasında meydana gelen değişimlerdir. Bu değişim süreçlerinde insanlarda yorgunluk belirtileri ve hatta ruhsal sıkıntılar görülebiliyor. Bu dönemde kas ağrıları, omuz, sırt ve boyun ağrıları artmakta, yorgunlukla birlikte, konsantrasyon bozukluğu, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflaması ve uyku bozuklukları da görülebilmektedir." dedi.

"Sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmeli"
Dr. Özan, hava ve mevsim değişikliğinden kaynaklanan sorunlara karşı şu önerilerde bulundu: "Özellikle çocukların sabah erken saatlerinde okula gittikleri için üzerlerinin sıkı giyinmesi gerekmektedir. Mevsim değişiklikleri insan biyoritmini olumsuz etkileyebiliyor. Yapılan araştırmalara göre görülme sıklığı artan hastalıklardan dolayı hastanelere başvuru ve yatış oranları da artıyor. Bu nedenle mevsim değişimlerinde, öncelikle beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. Sebze ve meyve ağırlıklı, vitamin değeri yüksek besinler tüketilmesinde yarar var." ifadelerini kullandı.