Seyfullah Polat

Hükümet tarafından Uzman ve Pratisyen hekimlere yönelik maaş artışı ve ek gösterge düzenlenmesi üzerine kapsam dışı kalan sağlık çalışanlarının yanı sıra Veteriner Hekimlerden de düzenlemeye tepki geldi.

TBMM'de Pratisyen hekimlerin maaşlarına 2 bin 500, diş hekimleri de dahil uzman hekimlerin maaşlarına 5 bin lira düzeyinde ek ödeme ve ek gösterge düzenlemesi yapılması kabul edilmesinin ardından kapsam dışı kalan sağlık çalışanları düzenlemeye tepki gösterirken bir tepki de 'Veteriner Hekimler yine dışlandı' diyen Veteriner Hekimlerden geldi.

Veteriner Hekimler yine dışlandı

Düzenlemeye tepki olarak yazılı açıklamada bulunan Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz yaptığı yazılı açıklamada; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. Maddesinde tanımlanan 'Sağlık Sınıfı' içerisinde, doktor, diş hekimi, veteriner hekim ve eczacılar yer almaktadır. Zam ve Tazminatları belirleyen 152. Maddede ise; Eğitim düzeyi, görevin nitelikleri dikkate alınarak belirlenmiş olan zam ve tazminatları beşeri hekimlerle, veteriner hekimlerin aynı düzeydedir (Ek Gösterge 3600, Özel Hizmet Tazminatı yüzde 145). Maaşları da -döner sermaye katkıları hariç- miktar olarak aynıdır. Son birkaç yıl içerisinde beşeri hekimler ve diş hekimlerinin gerek emekli olanları, gerekse görevde olanları yönünden özlük haklarında önemli ölçüde iyileştirmeler yapılmıştır. Ancak Veteriner Hekimler yine dışlanmıştır. Yine Beşeri sağlık personelinin tamamına 2 aylık Fiili Hizmet Zammı verilmiş ancak Anayasa Mahkemesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğu yönündeki kararına rağmen veteriner hekimler kapsam dışı bırakılarak Fiili Hizmet hakkından da dışlanmıştır.

Sağlık çalışanları zor şartlarda yürüttükleri özverili çalışmalarla bu iyileştirmeleri fazlasıyla hak etmektedirler. Ancak; Veteriner hekimlerin ülkenin en ücra köşesine kadar 200' den fazla zoonoz hastalık riski ve zor şartlar altında hayvan sağlığı, halk sağlığı ve gıda güvenliği adına yürüttükleri hizmetlerin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerekir. Bakanlıklar, Üniversiteler ve Belediyeler bünyesinde bulunan yaklaşık 12.000 civarında veteriner hekime hak ettikleri bu zamların verilmesi gerekir.

Devlet Memurlarının genel kanunu olan 657 Sayılı Kanunda sağlık hizmetleri sınıfı olarak beşeri sağlık çalışanlarıyla bir bütün halinde kabul edilen veteriner hekimlerin bu şekilde ayrımcılığa tabi tutularak dışlanması Sağlık bakanlığı bünyesinde olmaması mı? Temel sağlık hizmetlerinin vazgeçilemez meslek mensupları olan veteriner hekimler olarak dışlanmayı kabul etmiyor ve bu konuda çözüm bekliyoruz.' İfadelerine yer yer verdi.