Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılında "2019 Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesi ile birlikte turizmde önemli bir ivme yakalayan Şanlıurfa; 27-29 Haziran 2022 tarihinde Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de İslam Konferansı Turizm Bakanları toplantısında alınan kararla "2023 yılı İslam İş Birliği Teşkilatı Turizm Kenti" ilan edildi.

Kararın ardından 6 ay geçmesine ve etkinlikler konusunda Şanlıurfa’da yapılması planlanan etkinlikler çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığında iki defa toplantı yapılmasına rağmen ilgi kurum ve kuruluşlardan herhangi bir açıklama yapılmadı. Yapılacak olan etkinlikler hakkında Şanlıurfa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne yaptığımız başvurulardan geri dönüş olmadı. Etkinlik proğram ve takvimi hakkında bilgi alamazken görüşlerine başvurduğumuz turizmciler ise Urfa ve bölge turizmine önemli katkılar sunacağı değerlendirilen "2023 İslam Ülkeleri Turizm Başkenti" etkinlikleri ile ilgili şöyle dediler:

Müslüm Çoban ( TUREB Denetim Kurulu Başkanı); Şanlıurfa'nın “2023 İslam Ülkeleri Turizm Kenti” seçilmesi hem Şanlıurfa hem de bölge için çok güzel bir gelişme. Şanlıurfa'nın turizm destinasyonu o kadar geniş ve güzel ki bu alanda da 2019 yılında olduğu gibi 2023 yılında da İslam Dünyası içerisinde de önemli bir gelişme. Bu manada tüm İslam dünyasından misafirlerimizi Şanlıurfa'ya bekliyoruz. Bu etkinlik kapsamındaki çalışmaları, tanıtımı Valilik, Büyükşehir Belediyesi gibi kurumlara bırakmak haksızlık olur. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığının, Cumhurbaşkanlığımızın bu tanıtım atağında ön plana çıkması gerekir.

Mehmet İnal ( Turizmci) ; Şanlıurfa’nın "2023 İslam Ülkeleri Turizm Başkenti" bizin için büyük bir onur.. Hz. İbrahim'in doğduğu kentte İslam Turizm Başkenti seçilmek hem Şanlıurfa için bir onur hem de taçlandırılmış bir karar oldu. İnsanlarımıza bakış açısının değişmesi ve bölgeye gelmelerini sağlayacak güzel unsurlardan bir tanesi. Ki biz "2019 Göbeklitepe Yılı" ilan edildiği zaman bunun mükafatını, Şanlıurfa ve bölgeye olan turizm katkısını gördük. Eminim ki bu etkinliğe Şanlıurfa ve Bölge olarak hazırız. 2023 yılında da İslam Başkenti olarak kentimizi güzel temsil edeceğiz. Önümüzde Ramazan ayı var ve sonrasında bayramlarımız var. İnsanları buraya davet ediyoruz çünkü maneviyatı en üst seviyede yaşayacakları bir şehre gelecekler, şehrimiz hazır ve herkesi bekliyoruz.

M. Kamil Türkmen (Turizmci) ; Şanlıurfa’nın “2023 İslam Ülkeleri Turizm Başkenti” seçilmesi bizi son derece mutlu etmiştir. Bunun tecrübesi olarak 2019 yılında Göbeklitepe Yılı ilan edilmişti. Bu konuda dersimize baktığımız zaman nelerin yapılması gerektiği noktasında Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm Ajansı desteklerinde bir etkinlik olması gerekmektedir. Yerel yönetimlerin yapmış oldukları etkinlik takvimi kamuoyuna açıklanmalıdır. Bu süreçte İslam ülkelerinden gelecek misafirler için direkt uçuşlar ayarlanmalıdır. Yönlendirme tabelaları Türkçe, Arapça, İngilizce olarak ayarlanmalıdır. Yapılacak etkinlikler ile insanlar Şanlıurfa'ya adım attıkları zaman İslam Dünyası Turizm Başkenti olduğunu hissettirmelidir. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanımız, Şubat ayında İstanbul'da düzenlenecek EMİTT Fuarı'nda İslam Ülkeleri Elçilerine bir davet ve yapılacak tanıtım kokteyli ile Şanlıurfa’yı tanıtıp davet edebilir ve Şanlıurfa vitrine konulmalıdır.

Dr. Merve Ofluoğlu ( ŞURO Başkanı); Şanlıurfa'nın her yıl ön planda olması bizim için güzel ve değerlendirilmesi gereken önemli şeyler. Yapılacak şeyler ile ilgili açıkçası bizim de bilgimiz yok. Önerilerimiz var, ilgili kurumlara. Özellikle Ramazan ayının değerlendirilmesi konusunda üzerinde durulması gerekiyor. Şanlıurfa’nın bence en güzel zamanı Ramazan Ayı. Çünkü 7/24 sokaklar çok canlı. Urfa sokakları aktif olarak kullanılmalı. Ama maalesef "2023 İslam Ülkeleri Turizm Başkenti” bırakın İslam Dünyasını Türkiye’de hatta Şanlıurfa’da bile tam bilinmiyor. Bazı girişimci işletmecilerimiz Şanlıurfa'yı ve kendilerini tanıtmak için girişimde bulunuyorlar. Sadece turistler açısından değil İslam Ülkelerinin Ticaret Odaları, Turizm Bakanları toplantıları Şanlıurfa’da yapılabilir. Bu etkinlik sadece bir yıl için değil gelecek yıllar içinde önemli bir etkinlik.

Rahime Yaşar (Şanlıurfa Turizm Profesyonelleri Derneği Başkan Yardımcısı); “2023 İslam Ülkeleri Turizm Başkenti” seçilmesi Şanlıurfa turizmi açısından çok önemli ve güzel bir karar. Şanlıurfa’nın turizmden hak ettiği geliri elde etmesi ve önemli bir unsun olan “İnanç Turizmi”nin geleceği açısından da çok önemli bir unvan. Bu unvan kapsamında yapılacak etkinlikler kapsamında 5- 6 ana camimiz Ulu Camii, Selahattin Eyyubi Camii, Rızvaniye Camii gibi camilerimiz dönüşümlü olarak her gün sürekli açık olmalı ve buradaki İmamlarımız özel bilgilenmeli ve gelen gruplara dinimizin ve camimizin güzellikleri anlatılmalı. Etkinlik kapsamında tüm İslam dünyasına Şanlıurfa İçin reklam filmleri hazırlanmalı ve yayınlanmasının sağlanması gerekli. Şehrimizin bu konuda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekli. Gastronomi anlamında fiyat-hijyen-ses standardı sağlanmalı. Şehrimizin temizliği sağlanmalı. Tüm kamu ve kurumlar belirlenen logoyu tüm yazışmalarında kullanmalı. Kısacası bu etkinlik şehrimizin için çok önemli bir fırsat ve biz bunu iyi kullanmalıyız.