Seyfullah Polat

Suruç Ovasının suya kavuşması ile birlikte tarımsal üretimde büyük ivme yakalayan Suruç'ta tıbbi ve aromatik bitkilerin de üretimi de yaygınlaşmaya başladı. Suruç Kaymakamı Kenan Aktaş yaptığı açıklamada kıraç arazilerin tıbbı ve aromatik bitki üretimi ile değerlendirildiğini belirtti.

Avrupa pazarında yaklaşık 115 Milyar Dolar ticaret hacmi olan ve pandemi sürecinde ilaç ve kozmetik sanayinin yoğun ihtiyaç duyduğu tıbbi ve aromatik bitkiler kıraç arazisi olan çiftçiler için alternatif ürünü olarak ilgi çekmeye devam ediyor.

GAP Bölgesinde başta GAPTAEM olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların ortak çabası ile tıbbı ve aromatik bitkilerin GAP Bölgesinde üretilip işlenmesi için çaba sarf edilirken 23-25 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ' GAP Tıbbı ve aromatik bitkiler çalıştayında konuşan Suruç Kaymakamı Kenan Aktaş ilçede yürütülen üretim çalışmalarını anlatarak; Suruç Belediyesi Lavanta Bahçesi kapsamında 6550 M2 alanda 15 bin adet lavanta fidesi toprakla buluştu. Proje kapsamında Suruç Ovasında ürün çeşitliliğini artırmak ve bölgenin coğrafi konumuna farklı bitkileri adapte etmek amacı ile lavantanın yanı sıra melisa, kekik, mentollü nane, ada çayı gibi tıbbi ve aromatik bitkiler proje kapsamında 88.960 m2 alanda ekim için çalışmalar başlatılmıştır' dedi.

Projeye ilişkin teknik bilgiler de veren Suruç Kaymakamı Kenan Aktaş proje sayesinde kıraç ve sulanamayan arazilerin tarıma kazandırılacağını belirterek; tarım yapılamaz denilen alanlarda bile bu ürünlerin aslında ne kadar yüksek verim verdiğini gördük ve bu durum bizleri tıbbı ve aromatik bitkilerin üretimi konusunda daha da mutlu etti' diyerek hedeflerinin üretim çeşitliliğini arttırarak Suruç ilçesini tıbbi ve aromatik bitkiler alanında üretim üssü haline getirmek olduğunu dile getirdi.