Mutlu GÜNEŞ / Şanlıurfa Akrep ve Yılan Zehiri İlaç San. Tic.Ltd. Şti (ŞAKYIL) Şanlıurfa'da 5500 m2 lik toplam alanı içerisinde kurduğu 550 m2 lik kapalı alanda Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan ve Dünyadaki tüm akrep ve yılan sokmalarına karşı etkili olan ANDRACTANUS CRASSİCAUDA akrebini yetiştirip sağımını yapıyor.
Türkiye'de bugüne kadar akrep zehiri anti panzehir olarak kullanıldığını kendilerinin bunun yanı sıra ilaç sektörüne kullandırılmak üzere çalışma yürüttüklerini dile getiren firma ortağı Metin Örenler bakanlıklardan almış olduğu izinlerle 50 bin akrebin yetiştirileceği kapasiteye sahip olduklarını dile getirdi.
Doğadan toplamalarını bitirdiklerini önümüzdeki yıl 30 bin adete ulaşmayı hedeflediklerini aktaran örenler, 2020 yılında çıkan yönetmeliğe göre Türkiye'de ilk kurulan firma olduklarını kaydetti.
Akreplerden çıkarılan zehirlerin üniversite laboratuvarlarından analiz ettiklerini İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan analizlerle ile hem kurdukları internet sitesinden hemde ikili görüşmelerde sunduklarını belirten örenler, ABD'nin en büyük ilaç firmalarından biri ile görüşmelerin sürdüğünü anlaşma sonrası tüm zehiri yurtdışına ihraç edeceklerini belirtti.
Akrep yetiştiriciliğinde doğal ortamı sağladıklarını sadece ortam değil beslenme konusunda da aynı hassasiyeti gösterdiklerini kaydeden Örenler, Zehir kalitesi bozulmaması için akrebin yaşam süresi kısalmaması için beslenmelerini organik olarak sağlıyoruz dedi.
Küçük yaşlarda akrep toplayıcılığına başladığını belirten Örenler, Tesisi önümüzdeki aylarda daha büyük hale getireceklerini ve ülkemizden dünyaya model olacağını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü;
'İzinlerimizi Hayvancılık Genel Müdürlüğü ve Doğa koruma Kurulundan aldık ancak Türkiye'de daha önce modeli olmadığından henüz yasal mevzuat tam olarak hazır değil bu yüzden teşvik konusunda gerekli destekler sağlanamıyor, doğal popülasyona zarar vermemek için fazla akrepleri doğaya salıyoruz yetiştirme sistemimizin doğumdan yetişkinliğe tüm aşamaları dünyada ilk kez sistemli bir şekilde bizde yapılmaktadır. İhracat prosedürü henüz tamamlanmış değil bu yönde çalışmalar devam ederken bizim ihracatımıza engel değil, yeni olmamıza rağmen yılda 1kğ akrep zehirini üretebilecek kapasitemiz var ve bu kapasitemizi daha da artırmayı hedefliyoruz. Zehir sadece kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılmıyor kimyasal sanayide de kullanıldığından dikkatli olmak gerekiyor. Aylık 30 ile 40 gram civarında sağım yapmaktayız ancak siparişlerle bunu çoğaltabiliriz Şuan ABD' nin öne çıkmış firması ile yılda 1 kğ anlaşma yapmış bulunmaktayız ancak talepleri daha fazla kapasitemizi artırarak bu talebi karşılamaya çalışacağız yılda 1 kğ akrep zehiri ihracatı ile 10 milyon dolar ihracat hedefimize ulaşmış olacağız'