Seyfullah POLAT/ TYB Şanlıurfa Şubesinde, pandemi nedeniyle uzun süre sosyal medya üzerinden, zaman zaman canlı bağlantılarla sürdürülen Cuma Sohbetlerinde bu hafta, Şanlıurfa'nın Eğitim sorunu konuşuldu.
Moderatörlüğünü Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şanlıurfa Şube Başkanı Doç. Dr. Mahmut Kaya'nın üstlendiği Cuma akşamı sohbetinde, haftanın konuğu Özgür Eğitim Sen Temsilcisi Vehbi Uzundağ tarafından 'Şanlıurfa'da Eğitimin Dünü Bugünü' kapsamında bir sunum gerçekleştirdi.
Şanlıurfa Büyük Şehir Belediyesi tarafından tahsis edilen Şair Nabi Evi'nde gerçekleşen sohbette Cumhuriyet'in kuruluşundan günümüze Şanlıurfa'da eğitim serüveni ele alındı.
Uzun süre sonra yüz yüze başlayan TYB Şanlıurfa Şubesi Cuma Sohbetlerinde, TYB Şube Başkanı Doç.Dr. Mahmut Kaya, TYB Şanlıurfa Şubesi kurucularından ve Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Kurdoğlu, TYB üyeleri Mehmet Nur Şanda, Mehmet Sarmış, Veysel Polat, Müslüm Abacıoğlu, Vehbi Uzundağ, Mehmet Nur Şanda, Tahir Coşandal ve Faruk Kazancı hazır bulundular.

ŞANLIURFA'DA İLK LİSE 1946 YILINDA AÇILDI
Sunumuna Şanlıurfa'daki lise eğitimiyle başlayan Özgür Eğitim Sen Temsilcisi Vehbi Uzundağ, '1946 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in Urfa'yı ziyareti esnasında halkın, 'lise istiyoruz' talebi karşılık bulmuş ve aynı yıl ilimizde Urfa Lisesi adıyla bir lise açılmıştır. Daha önce 2 katlı olan ve ortaokul olarak kullanılan binanın üstüne bir kat daha çıkılarak 3. katı lise olarak açılmıştır. Ülke genelinde açılan 98. lise olarak tarihte yerini almıştır. Urfa'nın eğitimdeki geciktirilmişliği bununla sınırlı kalmıyor' diyerek Anadolu Liselerinin açılışında da, Fen Liselerinin açılışında da bu geciktirilmişliğin devam ettiğini belirtti.

ÜLKEMİZDEKİ İLK FEN LİSESİ İSE 1962 YILINDA AÇILDI
Şanlıurfa'nın bilinçli olarak eğitimde geri bırakılmışlığını gözler önüne seren Uzundağ, 'Türkiye'de ilk Fen Lisesi, 1962 yılında açılan Ankara Fen Lisesidir. 2003-2004 Eğitim Öğretim yılında ülke genelinde Öğrenci sayısı bakımından Şanlıurfa'nın 3'te birine yakın olmayan iller de dahil olmak üzere, çeşitli illerde toplamda 61 Fen Lisesi açılmış olmasına rağmen Şanlıurfa henüz 1 Fen Lisesine kavuşmuş değildi. Şanlıurfa'da ilk Fen Lisesi 2004-2005 Eğitim Öğretim yılında 48 öğrenci kaydını yaparak eğitme başladı' diyerek eğitimde gecikmenin Cumhuriyetten günümüze kadar devam ettiğini ifade etti.

BU GECİKMİŞLİK HALA DEVAM EDİYOR
Şanlıurfa'da eğitim kurumlarının donanım durumlarının tartışılmadığına dikkat çeken Özgür Eğitim Sen Temsilcisi Vehbi Uzundağ, 'Hala öğretmen açığı, ücretli öğretmen, derslik sıkıntısından bahsediyorsak bu geciktirilmişlik hala devam ediyor demektir. 2021 yılında il dışına tayin isteyip il dışına giden öğretmen sayısı yaklaşık 3 bin 250. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ile düşünüldüğünde yaklaşık 180 bin öğrenciyi etkilediğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Sözleşmeli Öğretmenliğin geçici pansuman görevi dışında bir fonksiyonu bulunmamaktadır. Bugün önlem alınmaz ise, yarınlarda da Şanlıurfa'nın en büyük sorunu eğitim olmaya devam edecektir' diyerek sunumunu tamamladı.

EĞİTİMDE TÜRKİYE'NİN EN GERİ ŞEHRİ ŞANLIURFA
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkez Yönetim Kurul Üyesi Mehmet Kurtoğlu ise, 'Eğitimde Türkiye'nin en geri şehri Urfa, geçmişte eğitim tarihine damga vurmuş 2 ünlü eğitimciyi bağrında yaşatmıştır. Bunlardan biri Abdülhamit Han döneminde ittihatçı olduğu gerekçesiyle Urfa'ya sürgün edilen eğitimci İhsan Şerif Sarı, diğeri babasının memuriyeti dolayısıyla Urfa'da yetişmiş olan M. Rauf İnan. İhsan Şerif de 1900'de 10 yıl Urfa'da kalmış ve Urfa'da ilk Kız Mektebini açmıştır. M. Rauf İnan ise, 1920'de Urfa'da okumuş, Urfa kurtuluşuna tanıklık etmiştir. Ülke çapında bir eğitimcidir. Aynı tarihler Urfalı Refet Ülgen Maarif Genel Müdürlüğü, daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı yapmış bir Urfalıdır. Ancak Urfa bu eğitimcilerden hakkıyla yararlanmıştır. İlginç olan 1944 -1946 arasında Urfa'da Türkçe öğretmenliği yapan Şair Halide Nusret Zorlutuna da, Urfa eğitim ve kültüründe derin izler bırakmıştır. Çalıkuşu misali bu idealist öğretmen Halide Nusret'in yetiştirdiği öğrenciler Urfa Kültür ve Sanatında öncü olmuşlar. Onun meşhur öğrencileri, merhum Mehmet Salih Önen, Salih Özcan, Halil Gülüm, Ükkaş Ülgen, Urfalı Nabi, Orhan Abamor, Osman Bengisu ile halen hayatta olan Naci İpek ve adını sayamayacağımız birkaç ünlü kültür ve sanat adamlarıdır. Bütün bu birikime rağmen Urfa'nın eğitimde en sonuncu olması, 114 bin yetişkinin eğitimsiz olması bu şehir için trajik bir durumdur. Urfa eğitime önem vermediği müddetçe hiç bir sorununu çözemez. En büyük sorunlarının başında eğitim bulunmaktadır. Bunu da kurum kuruluş ve Sivil Toplum Örgütleriyle ancak çözebilir. Herkes üzerine düşeni yapmalıdır' diye konuştu.

HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR
Şanlıurfa tarihinin çok eski çağlara dayandığını hatta tarihin yeniden yazılmasına ve yorumlanmasına imkan verdiğini vurgulayan Kurtoğlu, Şanlıurfa'nın Medler, Asurlar, Babiller, Sümerler, Abbasiler, Emeviler, Selçuklular, Osmanlılar gibi pek çok muhtelif medeniyete ev sahipliği yaptığını, Şanlıurfa'nın muhacirleri bugün olduğu gibi kadim zamanlarda da bağrına bastığını ve onlarla kardeşlik bağları kurduğunu ve bu yönüyle şehrin Anadolu'nun Medine'si olduğunu söyledi.
Kadim bir şehir olan Şanlıurfa'nın başta eğitim olmak üzere hemen her konuda geri bırakılmış olmasına bir anlam veremediğini ifade eden TYB Genel Merkez Yönetim Kurul üyesi Mehmet Kurtoğlu, başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere herkese görev düştüğünü, şehrin aydınlarının da bu konuda çaba göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.