'Dünyanın kıtalararası koşulan tek maratonu' unvanını taşıyan, Dünya Atletizm Birliği (World Athletics) tarafından 'altın kategori'de gösterilen maraton 43. kez gerçekleştirildi.

Maraton, Anadolu Yakası'nda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün 250 metre gerisinden başladı. Maratonun startını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu verdi.

Toplamda 40 bin kişinin koşacağı organizasyonda bir yıl aradan sonra 15 kilometre koşusu ile 8 kilometre halk koşusu da düzenleniyor. Bu iki kategorideki koşu, geçen yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yapılamamıştı.

Erkeklerde Victor Kiplangat kazandı

N Kolay 43. İstanbul Maratonu'nu erkeklerde Ugandalı atlet Victor Kiplangat kazandı.

Anadolu Yakası'nda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün 250 metre gerisinden başlayan ve Sultanahmet Meydanı'nda son bulan 42,195 kilometrelik parkurda Ugandalı atlet Victor Kiplangat, 2 saat 10 dakika 18 saniyelik derecesiyle ilk sırada yer aldı. Kiplangat, böylece kariyerindeki ilk maraton birinciliğini elde etti.

Kenyalı atlet Robert Kipkemboi, 2 saat 10 dakika 23 saniyelik süresiyle ikinci, Ugandalı Solomon Mutai ise 2 saat 10 dakika 25 saniye ile üçüncü oldu.

Kadınlarda kazanan Sheila Jerotich oldu

Kenyalı atlet Sheila Jerotich, 2 saat 24 dakika 15 saniyelik derecesiyle kadınlarda ilk sırayı elde etti.

Kenyalı atlet Jackline Chepngeno, 2 saat 24 dakika 21 saniyelik süresiyle ikinci, Etiyopyalı Ayantu Abdi ise 2 saat 24 dakika 45 saniye ile üçüncü oldu.

Organizasyonda dereceye giren atletlere ödülleri verildi

Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenen törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Vali Yardımcısı Niyazi Erten, Kenya'nın Ankara Büyükelçisi Johnson Mogoa K. Ondieki, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, Spor İstanbul Genel Müdürü Renay Onur ve Aktif Bank Genel Müdürü Ayşegül Adaca ile diğer davetliler katıldı.

Türk sporcularda ise maratonu birinci bitirenlere 30 bin lira, ikincilere 15 bin lira, üçüncülere ise 5 bin lira para ödülü verildi.

Maratonda Türkiye rekoru kırıldı

N Kolay 43. İstanbul Maratonu'nda yarışan Hüseyin Can, elde ettiği dereceyle 23 yaş altı Türkiye rekoru kırdı.

Anadolu Yakası'nda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün 250 metre gerisinden başlayan ve Sultanahmet Meydanı'nda son bulan 42,195 kilometrelik parkurda yarışan Hüseyin Can, 2 saat 16 dakika 2 saniyelik derecesiyle 1985'ten beri kırılamayan rekoru kırmayı başardı.

Eski rekor 2 saat 17 dakika ve 26 saniye ile Semih Berber'in elinde bulunuyordu.

15 kilometre koşusunda Türk sporcular, üçüncü sırada yer aldı

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün 250 metre gerisinden startı verilen ve Yenikapı Miting Alanı karşı caddesinde yer alan alt geçit civarında bulunan noktada tamamlanan yarışta erkeklerde Kenan Sarı 45.58'lik derecesiyle üçüncü olurken, Meryem Erdoğan 53.43 ile aynı dereceyi elde etti.

Metin Dizdar 47.11 ile dördüncü ve Deniz Aydoğan 50.37'lik derecesiyle beşinci sırada yer aldı.

Kadınlarda ise Sabriye Güzelyurt, 55.05'lik derecesiyle dördüncü oldu.

Kadınlar tekerlekli sandalye yarışında ilk üç sırada Hamide Doğangün, Zübeyde Süpürgeci ve Zeynep Acet yer aldı.

Erkeklerde ise Birol Kamar birinci, Muhammed Safa Bakan ikinci ve Ömer Cantay üçüncü oldu.

Paten kategorisinde kadınlarda İranlı Dorsa Shahriari ilk sırada yer alırken, Türk sporcu Esen Erdoğanlı ikinciliği ve İranlı Shadi Sharifpoor üçüncülüğü elde etti.

Fransız Valentin Thiebault'un birinci olduğu erkekler kategorisinde ise İranlı Abolfazl Majidi Abojlou ikinci ve Türkiye'den Ata Sadegh Abedin üçüncü sırada yer aldı.

Ekrem İmamoğlu, törende yaptığı açıklamada, bu yıl 43. kez düzenlenen İstanbul Maratonu'nu önümüzdeki yıldan itibaren çok daha güçlü seviyelere çıkarmak istediklerini söyledi.

N Kolay 43. İstanbul Maratonu'na ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını dile getiren İmamoğlu, 'Yarışlar iyi geçti. Türkiye rekorunu duyunca çok mutlu oldum. Kıymetli bir başarı elde ettik. 50 yıla doğru giden bir organizasyon. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bize çok güzel bir miras bıraktılar. Bu mirası daha da büyüterek yukarılara taşımalıyız. Maratonumuzu önümüzdeki yıldan itibaren çok daha güçlü seviyelere kavuşturacağız.' ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul'un Genel Müdürü Renay Onur ise 43. İstanbul Maratonu'na katılımın yüksek olduğunu ve başarılı bir organizasyona ev sahipliği yaptıklarını belirtti.

'Dünyanın kıtalararası koşulan tek maratonu' unvanını taşıyan bu organizasyonu düzenlemekten mutluluk duyduklarını dile getiren Onur, şunları kaydetti:

'Hava koşulları maraton için güzeldi. Katılım harikaydı. Katılım artıyor. Bu sene 100 farklı ülkeden katılım vardı. Pandemiye rağmen ciddi bir artış gördük. Türkiye'nin ve İstanbul'un tanıtımı için önemli. 23 Yaş Altı'nda erkeklerde Türkiye rekoru kırıldı. Rekoru İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un sporcusu Hüseyin Can kırdı. Bunun dışında genel kategoride Türk sporcumuz yok ama böyle bir rekor gelmesi bizim için mutluluk verici. Herkes memnun. Bizim adımıza da güzel bir etkinlik oldu. İstanbul, dünyadaki diğer büyük şehirlerde olduğu gibi maratonun artık giderek önemli olduğu bir hale geliyor.' AA