Röportaj: İshak POLAT / Alternatif tıp uygulamalarından olan Refleksoloji hakkında Münire Atmaca'ya sizin için sorduklarımız ve aldığımız cevaplar

Sizi tanıyabilir miyiz?
İsmim; Münire Atmaca. 1989 Birecik- Şanlıurfa doğumluyum. Sağlık İşletmeciliği mezunuyum. Ankara'da Refleksoloji eğitimi aldım.

Refleksoloji nedir?
Refleksoloji; çoğunlukla ayak olmak üzere el ve kulaklara masaj ve baskı uygulanarak yapılan bir alternatif tedavi metodu olup özellikle ayaklarda belirli bölgelere yapılarak vücudun çeşitli organlarını harekete geçirme- iyileştirmeye yönelik olarak uygulanır. Ayaklara uygulanan özel masaj hareketleri ile bedenin belli alanlarında toplanan enerjiyi dağıtarak vücudun kendi kendini tedavi etme yeteneğini harekete geçirme yöntemi olarak tanımlanabilir. Bu tedavi yöntemi ile CP, Migren, Bel, boyun fıtıkları, Depresyon, konuşma bozuklukları, kekemelik, metobolik hastalıkların tedavi edilebildiği ve yine bu gibi hastalıkların tedavisinde fayda sağladığı tıbbı olarak belirtilmektedir.
Bu tedavi uygulamasının temeli ayaklar ve ayaklardaki sinir uçlarına baskı yapılarak- sinir uçları uyarılarak vücuttaki çeşitli noktaların harekete geçmesi sağlanıyor. Ayaklardan 7.200 sinirin geçtiği düşünülüyor ve temel olarak bu sinir uçlarının uyarılması esasına dayanmaktadır.

Refleksoloji Türkiye'de bilinen bir tedavi metodu mu?
Refleksoloji Çin, Japonya gibi Uzakdoğu ülkelerinde uygulanan ve yaklaşık 12.000 yıllık bir tedavi metodu. Türkiye'de yaklaşık 10 yıldır uygulanan bir metot. Batı illerimizde daha çok uygulanıyor ama doğu illerimizde maalesef pek bilinmiyor. Ama son zamanlarda da doğu illerimizde de yavaş yavaş bilindiğini, tanındığını ifade edebilirim.

En çok uygulama alanları nelerdir?
Bu tedavi metodu en çok engellilere ve sinir hastalıklarına yönelik olarak uygulanıyor. Yürüme engeli, CP, Otizm, SP gibi hastalıkların yanı sıra bel, boyun fıtığı migren, kas hastalıklarında tedavide yardımcı bir unsur olarak uygulanıyor.

Tedavi süreci ve seanslar hastalığa göre değişiyor mu?
Tabii ki. Engelli çocuklarda tedavi sürecimiz ve seanslarımız biraz daha artıyor. Ama her hastalığın kendisine göre bir iyileşme ve seans süresi var.

Refleksolojiyi poliklinik düzeyinde uygulayan herhangi bir hastane var mı?
Maalesef Üniversite ve devlet hastanelerinde Refleksoloji polikliniği yok bildiğim kadarı ile. Özel hastanelerin bir kısmında ve Releksoloji merkezleri adı altında bu tedavi yöntemini uygulayan özel poliklinikler var. Ülkemizde ilk defa İzmir'de başlanmış İstanbul, Ankara gibi illerimizde var ve doğu illerimize doğru da genişliyor.

Refleksoloji Şanlıurfa'da biliniyor mu?
Hayır pek fazla bilinmiyor. Bizim bu konuda yaptığımız birkaç seminer oldu. Bu seminerler sonrasında biraz farkındalık oldu ama yinede istediğimiz seviyede bir tanınırlık yok.

Şanlıurfa'da bu tedavi yöntemini uyguladığınız hastalar var mı?
Evet var. İlk olarak 3 yaşında yürüme sorunu olan bir çocuğumuzun tedavisi ile başladık. Bu çocuğumuzda birkaç tane metobolik hastalıktan kaynaklanan rahatsızlıklar vardı. 8 seanstan sonra çok şükür bu çocuğumuz destekli yürümeye başladı ve şu an desteksiz olarak yürüyor. Daha sonra birkaç tane engelli hastamızı tedavi sürecine aldık. Bir ankisiyete hastamızı aldık mesela ve ondan güzel sonuçlar aldık.

Tanıtım konusundaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Refleksolojinin tanıtımı konusunda ilk seminerimizi Karaköprü Belediyesinde verdik. Daha sonra birkaç tane kendi kişisel çabalarımız ile" Refleksolojiyi tanıyalım" adı altında verdiğimiz seminerler oldu. Bu seminerlere katılımlarda güzel oldu ve oldukçada geri dönüşüm aldık.

Masörler ile karıştırıldığınız oluyor mu?
Maalesef oluyor. Halbuki masörlerin yaptığı yumuşak dokuya yapılan dokunuşlar. Ama bizim yaptığımız derin dokuya ve bu doku içersindeki sinirlere yaptığımız dokunuşlar. Bizim işimiz klinik refleksoloji. Bazıları bize masör deyip geçiyor ama öyle değil. Bunun karıştırılmaması gerekiyor. Bu tedavi yöntemi bilinmediği için bazen bize masaj mı yapıyorsunuz? Masör müsünüz? Diye soranlar da oluyor.

Tedavi seanslarında herhangi bir yağ, merhem kullanıyor musunuz?
Evet kullanıyoruz. Bu hastalığa göre değişiyor. Ama temel yağımız şifa kaynağı olan zeytin yağı.

Bu tedavi yöntemini uygulamak için yetkililerle bir temasınız ve size gelen bir davet oldu mu?
Maalesef bir temasımız olmadı ve her hangi bir davet te almadım. Aslında bu tedavi yöntemini engelli ve hastalarımıza ulaştırmak en büyük arzum. Bu konuda gerek hastanelerden gerekse özellikle Büyükşehir Belediyesi Engelliler Koordinasyon Merkezi gibi yerler ile temas kurdum ama Büyükşehir Belediyesi Engelliler Koordinasyon Merkezinden tarafıma olumlu bir dönüş olmadı. Açıkçası Büyükşehir Belediyesi Engelliler Koordinasyon Merkezinden tarafıma olumlu bir dönüş bekliyorum ve bu tedaviyi oradaki engelli kardeşlerimizin hizmetine sunmak istiyorum.


Son yıllarda, alternatif tıp tedavi alanında halkın büyük bir ilgisini çekmeye başladı. Sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir?
İnsanlarınım artık modern tıbbın yanı sıra geleneksel veya alternatif tıp olarak adlandırılan tedavi yöntemlerini de keşfetmeye başladı diyebilir. Yalnız bu tedavi yöntemlerinde kulaktan dolma bilgiler ve uzman olmayan kişilerin yerine bizim gibi uzmanlık eğitimi almış insanlara ve uzman gözetiminde bu tedavi yöntemlerinin uygulanması çok çok önemlidir. Vatandaşlarımız bu hususa çok dikkat etmeli ve sağlıklarını konunun uzmanı olmayanlara teslim etmemelidir.

İnsanların şifa bulduğunu gördüğünüz zaman hissetiğiniz duygular nelerdir?
Bu his anlatılamaz. 3 yaşındaki bir çocuğun yürümesini görmek,Ankara Üniversitesi Cebeci kampüsünde 3 ay boyunca staj yaptığımız zaman otizmli çocuklarla çalıştığımız zaman göz kontağı kuramayan çocuklarda göz kontağının arttığını görmek kelime dağarcıklarının arttığını görmek bunlar çok mutluluk verici durumlar. Mesela en çok duygulandığım an yürüyemeyen çocuğumuzun ilk yürümeye başladığı andı. O an çocuğun ailesinin yaşadıklarını da görünce çok duygulandım.

Refleksolojinin yeterince tanınmaması ve uygulama alanı bulamaması çalışma azminizi kırıyor mu?
Hayır. Bilakis bu tedavi yönteminin tanıtımı ve uygulanması konusunda beni daha da kamçılıyor. Nihayetinde bu bir süreç ve adım adım ilerlemek durumundayız.
Birde ben sabır timsaliyim. Herkes öyle söyler. Ankara'dan eğitimimi tamamlayıp geldiğimden bu tarafa bir yıl geçti. Bazıları boş ver, uğraşma dese de ben bu konuda adımlarımı sabırla atıyorum. Bir gün bu tedavi yöntemi tıp alanında inşallah hak ettiği yeri alacaktır diye düşünüyorum.

Eklemek istedikleriniz nelerdir?
Öncelikle bize kendimizi ifade etme ve refleksoloji hakkında bilgi verme imkanı tanıdığınız için size ve gazetenize teşekkür ediyorum. Bu vesile ile refleksoloji hakkında geniş bilgi vermek üzere hastalarımızı beklediğimizi belirtiyor ilgili yerlerden bu tedavi metodunu uygulamak üzere davet beklediğimizi belirterek herkese sağlıklı günler diliyorum.