Seyfullah Polat

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Şanlıurfa'da neolitik yerleşimlerin bulunduğu arkeolojik alanların tanıtımı için 'Taş Tepeler' programı çerçevesinde düzenlediği '2023 Dünya Neolitik Kongresi Ön Tanıtım Sempozyumu' 7 farklı ülkeden bilim adamlarının katılımı ile gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA)nın katkıları ile Şanlıurfa'da neolitik yerleşimlerin bulunduğu arkeolojik alanların Ulusal ve Uluslararası alanda tanıtımı için başlatılan ' Taş Tepeler' programı kapsamında 2023 Dünya Neolitik Kongresi Ön Tanıtım Sempozyumu' Şanlıurfa'da bir otelde gerçekleştirildi.

7 farklı ülkeden 8 konuşmacının yer aldığı ve çok sayıda Bilim adamı, ve Kültür ve Turizm Paydaşı kurum ve kuruluş temsilcisinin katılığı 2023 Dünya Neolitik Kongresi Tanıtım Sempozyumu'nun açılış konuşmalarını Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ile Prof. Dr. Mehmet Özdoğan gerçekleştirdi. açılış konuşmaları ile başladı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı;' Güneydoğu Bölgesinde, Göbeklitepe ve çevresinde bulunan çağdaşı neolitik alanlarda yürütülen çalışmaların ilk bilimsel sonuçlarını almaya başlıyoruz.' Diyerek bu çalışmaların devam edeceğini dile getirdi. Yazgı konuşmasına devamla 2021 yılı içerisinde 35 ten fazla kazı çalışmasının yürütüldüğünü dile getirdi.

İstanbul Üniversitesi Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ise yaptığı konuşmada Anadolu Coğrafyasının çok önemli arkeolojik buluntulara ev sahipliği yaptığını belirterek yapılan kazıların arkeoloji ve bir çok alanda ezber bozduğunu dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından sempozyuma on-line katılan Bilim adamları sunumlarını gerçekleştirdi.

Öğleden sonra da devam eden program, Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Uncu'nun da konuşmacı olarak katıldığı 'Kültürel Miras Yönetim ve Toplum Paneli' nin ardından sona erdi.

Sempozyuma katılan katılımcılar 2023 Yılında düzenlenecek olan '2023 Dünya Neolitik Kongresi' öncesinde tanıtım sempozyumunun Şanlıurfa'da gerçekleştirilmesinin çok önemli olduğunun altını çizerek Göbeklitepe, Karahantepe, Nevali Çoru, Sefertepe, Sayburç gibi neolitik alanların Şanlıurfa'da bulunmasının Şanlıurfa'yı arkeolojik açıdan çok değerli kıldığını dile getirdiler.