Tuğba POLAT/ Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün mücadelesi kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat'ın 'Dünya Sigarayı Bırakma Günü' olarak anıldığını belirten İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, 'Sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunudur. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen gerçeklerdir' diyerek sigaranın insan sağlığında meydana getirdiği tahribatı vurguladı.

4 binden fazla kimyasal maddeyi barındırıyor
Her bir sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğuna dikkat çeken Gülüm, 'Bunların yüzde 50'sinin doğrudan kansere sebep olduğu biliniyor. Sigaranın kansere neden olmasının yanı sıra, dumanın solunması ile birlikte toksinler akciğerler tarafından emilip, vücuda dağılmaktadır ve kalp-damar hastalıkları, kronik solunum sistemi hastalıkları ve tip 2 diyabet gibi kronik bulaşıcı olmayan hastalıklar için en önemli risk faktörlerinden biridir. Tütün kullanımı sadece solunum sistemi hastalıkları, kalp-damar hastalıkları veya kanser riskini arttırmaz. Kanın oksijen taşıma kapasitesini düşürerek ve damar yapısını bozarak vücuttaki tüm organ ve dokulara zarar verir. Sigara kısaca vücudun tamamını etkisi altına alarak tahrip ediyor' diyerek sigaranın sebep olduğu hastalıklarla ilgili bilgi verdi.

Kurtulmak isteyen vatandaşlarımız Alo 171 Hattına başvursun
Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşları Alo 171 Sigara Bırakma Hattına başvurmaya çağıran İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, 'Vatandaşlarımız Alo 171 Sigara Hattını arayarak gerekli yardımı alabilir. Bunun yanında Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Akçakale ve Suruç Devlet Hastanelerinde faaliyet gösteren sigara bırakma polikliniklerine başvuru yaparak sigarayı bırakma konusunda gerekli tedavi ve desteği alabilirler' diyerek sözlerini noktaladı.