Ayser POLAT/ Vakfın hayata geçirdiği 'İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık Projesi' ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, çocukların ve gençlerin iklim değişikliği üzerine derinlemesine düşünmelerini ve yeni yetkinlikler geliştirmelerini hedeflediklerini vurguladı.
TEMA Vakfı, Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde uzun yıllardır sürdürdüğü doğa eğitim çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek 'İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık Projesi'ni hayata geçirdi. Proje kapsamında uygulanacak sınıf içi eğitim etkinliklerine ek olarak, karbonsuz yaşam için kapsamlı eğitici materyallerin yer alacağı 'iklimtema.org' eğitim portalının, yıl içinde başta öğretmenler olmak üzere tüm kamuoyuyla buluşturulması amaçlanıyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, DÜNYANIN ÇÖZÜM BEKLEYEN EN ACİL PROBLEMİ
Vakfın yeni projeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, iklim değişikliğinin gezegen üzerindeki tüm canlı yaşamını tehdit ettiğini vurguladı.
İklim değişikliğinin, tüm dünyada çözüm bekleyen en acil ve en büyük ortak sorun olduğuna dikkat çeken Öztürkmen, 'TEMA Vakfı iklim değişikliğinin geri dönülemez noktaya gelmeden durdurulması gerektiğini savunuyor. Şimdiye kadar iklim değişikliğiyle mücadelede farkındalık yaratmaya yönelik birçok çalışma gerçekleştiren Vakfımız, politika geliştirme ve kapasite artırma çalışmalarının yanı sıra çocuk ve gençlere yönelik eğitim ve farkındalık projelerini de önceliyor. Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde hayata geçireceğimiz 'İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık Projesi' ile çocuklarımızın ve gençlerimizin iklim değişikliğini daha iyi anlamalarını ve gezegendeki değişen koşullara karşı sürdürülebilir yaşam becerileri kazanmalarını sağlamayı amaçlıyoruz' sözleriyle projenin amacına değindi.

ÇOCUKLARIMIZI BU SÜRECE HAZIRLAMALIYIZ
Son zamanlarda her yaştan çocuğun iklim değişikliğiyle ilgili haberlere ve bilgilere sıkça maruz kaldığını belirten TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, 'Günümüz çocukları ve gençleri, ilerleyen yıllarda, bu sürecin sonuçlarıyla mücadele etmek, sorunlara yaratıcı ve kalıcı çözümler bulmak zorunda kalacak. Çocukların doğaya yabancılaştığı bu dönemde, onları değişen yeni koşullara hazırlamamız ve eğitim sistemini, bu bağı yeniden kurarak gerekli yetkinlikleri, yaşam becerilerini çocuklarımıza kazandıracak şekilde planlamamız gerekiyor. Onları bu kaygıdan korumaya ya da bu süreçle daha sağlıklı baş etmelerini sağlamaya çalışmalıyız. Aynı zamanda onları doğayı korumak için motive etmeliyiz' diyerek bu konuda ebeveynlere ve öğretmenlere güvendiklerini dile getirdi.

6 BİN ÇOCUĞA ULAŞILMASI HEDEFLENİYOR
TEMA Vakfı, İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık Projesi ile 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında ilkokul, ortaokul ve lise kademesindeki toplam 6 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyor. Eğitim uygulamaları Mart ayında başlayacak projenin yıl içinde hayata geçirilecek 'iklimtema.org' eğitim portalında öğretmenler için kapsamlı eğitici materyaller yer alacak.
Ayrıca proje kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan farkındalık etkinlikleri kapsamında düzenlenecek iklim değişikliği sunumu, belgesel gösterimi ve iklim söyleşileriyle de bin genç ve yetişkine ulaşılması hedefleniyor. Bu çalışmalar ile gençler ve yetişkinlerin iklim değişikliğiyle ilgili bilgi edinmeleri, sürdürülebilir yaşam bilinci kazanmaları, iklim değişikliği konusundaki neden-sonuç ilişkisini kavramaları ve iklimi korumak için neler yapabilecekleri konusunda düşünmeleri amaçlanıyor.