İLKHA/ Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan, ailenin sadece bu dünya için olmadığını ahirette de süreceğinin dikkate alınarak ona göre yaşanılmasını dile getirdi.
Kadın kocasına, kocasının da kadına merhamet etmesi gerektiğini vurgulayan Tolan, Allah için birbirini seven eşlerin bir araya geldiğinde ailenin de daimi olacağına işaret etti.
Büyüklerin aile içerisine karıştırılmadığı için yeni evlilerde boşanmaların olduğunu ifade eden Tolan, aile büyüklerinden ders ve nasihat alınmasını tavsiye etti.

"Allah, eşler arasındaki sevgi ve muhabbete önem veriyor"
Hazreti Âdem ve hazreti Havva'nın bir aile oluşundan örnek veren Tolan, "İnsanlığın hepsi bir aileyle başlamıştır. Allah'u Teala Hazreti Âdem'den sonra hemen Hazreti Havva'yı yaratmıştır. Bütün insanlığın temeli olan Âdem aleyhiselam ve Havva annemiz bir ailedir. Bir aileyi tarif ederken belirli kurallara göre bir araya gelmiş bir erkek ve bir kadından ibarettir. Peygamber Efendimiz'in evinin içini, ailesiyle olan durumunu Müminlerin anneleri olan Peygamberimizin zevceleri haber vermiştir. Allah için birbirini seven eşler bir araya gelirse o aile daimi olur. Allah, aileye, eşler arasındaki sevgi ve muhabbete önem veriyor. İnsanın aldığı eş ve beraber yaşadığı eş, sadece bu dünya için değildir. Ahirette de sürecek, buna göre dikkatli olmak gerekir." dedi

"Kadın ve erkeğin birbirlerinin haklarını düşünmesi gerekir"
Aile yuvasında eşlerin birbirlerinin haklarını gözetmesi gerektiğine değinen Tolan, "Huzurlu bir toplum için eşlerin ve çocukların huzurlu bir şekilde bir arada yaşaması gerekir. Kur'an'da buyuruluyor ki 'Allah sizin aranızda sevgiyi yaratmıştır.' Ailenin temelinde sevginin olması gerekir. Kadın kocasına; kocası da kadına merhamet etmeli. Kadını erkek emanet olarak; erkeği de kadın emanet olarak almıştır. Yuvada huzur olabilmesi için kadın ve erkeğin birbirlerinin haklarını düşünmesi gerekir. Çocukların da ebeveynlerin üzerinde hakkı var. Anne ve babalar, 'ben görevimi yerine getirebildim mi, çocuğumu yetiştirebildim mi?' diye düşünmeli." diye konuştu.

"Ailede huzur olmadığında insanın dini hayatında sorun olur"
Eşlerin kendi sorunlarına aile büyüklerini karıştırmamasının huzursuzluk oluşturduğunu ifade eden Tolan, "Zamanımızda en büyük eksiklik ailemize anne ve babalarımızı karıştırmamaktır. Çekirdek aile olmuşuz, büyük aile dönemi geçmiş. Büyüklerimiz büyük tecrübelere sahip olup hayattan ders almışlar. Bizim onların nasihatlerine ihtiyacımız var. Büyükler, içe karıştırılmadığı için yeni nesilde evlenenler boşanabiliyor. Büyüklerin sözü dinlenip ona göre davranılırsa ve büyüklerden hakem tayin edilirse iyi olur. Günümüzde ailelerde yaşanan huzursuzluğun bir sebebi de budur. Ailede huzur olmadığında insanın dini hayatında sorun olur. Ailesiyle sorun yaşayan birinin huzurlu bir şekilde camiye gitmesi düşünülemez." şeklinde konuştu.