Tuğba POLAT / Kentin tarihi dokusu, kültürü, folkloru ve gastronomisini dünyaya tanıtmak amacıyla tanıtım faaliyetlerini sürdüren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi; Ankara'da düzenlenen Tanıtım Günleri ile memleket hasreti çeken Urfalılar ile yerli ve yabancı ziyaretçilere unutulmaz günler yaşattı.
Ankara Millet Bahçesinde başlayan Şanlıurfa Tanıtım Günlerine yoğun ilgi gösteren ziyaretçiler, Bedirhan Gökçe'nin okuduğu şiirlerle ve Şanlıurfalı Sanatçı Münevver Özdemir'in seslendirdiği türkülerle unutulmaz bir gece yaşadı.

İSOT VE ÇİĞKÖFTE YEME YARIŞMALARI RENK KATTI
Buram buran baharat kokusunun yayıldığı etkinlik alanına gelen vatandaşlar, Şanlıurfa'nın damak çatlatan lezzetlerine tam not verdi. Şanlıurfalı ustalar tarafından buzla yoğurulan, Urfa isotu ile lezzetlendirilen, şarkılara türkülere konu olan çiğköfte, tanıtım günlerine katılanlara ikram edildi.
etkinlikte isot ve çiğköfte yeme yarışması düzenlendi. Yarışmaya katılanlar zor anlar yaşarken renkli görüntüler ortaya çıktı. İsot yeme yarışmasında Yunus Demirkaynak birinci olurken çiğköfte yeme yarışmasında Yılmaz Akkuş birinci oldu. Yarışmada birinci olanlara çeyrek altın hediye edildi.
Gecenin sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Mehmet Kasım Gülpınar ile Zemzem Gülender Açanal, Sanatçı Bedirhan Gökçe ve Münevver Özdemir'e plaket taktim etti.


BEYAZGÜL: PAZAR GÜNÜNE KADAR ANKARA'DAYIZ
Etkinlikte ziyaretçilere hitaben konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, "Biz büyük bir aileyiz. Ailemizin bir parçası Ankara'da bulunuyor. Ailemizin güzel bir ferdi de Münevver Özdemir'dir. Münevver Özdemir bütün etkinliklerimizde yer alıyor. Bütün Şanlıurfalılar adına sanatçımıza teşekkür ediyorum'' diyerek 38 coğrafi işaretli yöresel ürünü bulunan Şanlıurfa'nın 18 Eylül'e kadar Ankara Millet Bahçesinde misafirlerini ağırlayacağını hatırlattı.

BİZ TABAĞA DEĞİL DAMAĞA ÖNEM VERMİŞİZ
Şanlıurfa'nın tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra gastronomi yönüyle de zirvede olduğunu vurgulayan Beyazgül, "Ankara'ya müzik, gastronomi, tarihi ve kültürü ile geldik. Şanlıurfa'nın derin bir kültürü var. Şanlıurfa Türkiye'de ses getirecektir. Şanlıurfa 12 bin yıllık bir tarihe sahip bir şehirdir. Şanlıurfa medeniyetlerin kurulduğu şehirdir. Şanlıurfa medeniyetlerin geçiş noktası olan bir şehirdir. Şanlıurfa Müzik, sıra geceleri, tarih, turizm, kültür ve peygamberler şehridir. Peygamberlerin gönüllere bıraktığı çok önemli yansımaları Şanlıurfa'da vardır. Şanlıurfa hoşgörü şehridir. Şanlıurfa'nın tarihi mekanlarında oturduğunuz zaman birçok kültürün bir arada barış içerisinde, hoşgörü içerisinde bir arada olduğunu görebilirsiniz. Şanlıurfa Hz. Eyyüp'ün şehri, sabrın şehridir, tevekkülün şehridir. Yüzyıllardır bu kültür nesilden nesillere gelmiştir. Bu kültür Şanlıurfalılara yansımış, evlerimize yansımış, cömertlik olmuş, misafirperverlik olmuş, candanlık olmuş, yakınlık olmuş, sevgi ve muhabbet olmuştur. Her şeyin çıkış noktası Şanlıurfa'dır. Bizde damak var, biz tabak değil damağa önem vermişiz. Gastronomi ancak damakla dünyaya tanıtılır. Damakla en güzel lezzet bulunur. Urfamızın Kebabından çiğköftesine, peynirli helvasından isot reçeline kadar birçok lezzet Millet Bahçesinde kurulan stantlarda tanıtıldı" ifadelerine yer verdi.


ŞANLIURFA BİR AÇIK HAVA MÜZESİDİR
Şanlıurfa'nın tarım ve turizm şehri olduğuna dikkat çeken Başkan Beyazgül, ''Şanlıurfa'yı buraya getirdik ama bütün bunları yaşamak istiyorsanız Şanlıurfa'ya gelmeniz lazım. Dünyada her insan atalarının nasıl yaşadığını görmek istiyorlarsa muhakkak bir gün Şanlıurfa'ya uğramak zorundalar. Şanlıurfa açık hava müzesi, tarım şehri ve Şanlıurfa bilimin şehri olmaya aday olarak yoluna devam ediyor. Şirin Şanlıurfa, başka Şanlıurfa yoktur'' dedi.
Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ile Şanlıurfa Vakfı Başkanı Mustafa Kemal Alataş, amaçlarının Şanlıurfa'yı tanıtmak olduğunu söyledi.
İslam İş Birliği Teşkilatı tarafından ''2023 İslam Dünyası Turizm Başkenti'' seçilen Şanlıurfa'da tescilli yöresel Birecik Patlıcanı, İsot Çömleği, Ciğer Kebabı, Haşhaş Kebabı, Sac Kavurması, Tirit, Yumurtalı Köfte, İçli Köfte, Şıllık Tatlısı, Urfa Yağı, Tırnaklı Ekmeği, Çiğ Köftesi ve Tepsi Kebabı gibi 38 coğrafi işaretli yöresel ürün bulunuyor.