Seyfullah Polat

Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından üzerinde çalışılan Mezopotamya Jeopark başvurusunda mutlu sona gelindi. Diyarbakır'da düzenlenen bilgilendirme toplantısında Mezopotamya Jeopark'ın kurulduğu müjdesi verildi.

Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından uzun zamandır saha çalışmaları ve yurt dıyı örnekleri üzerine çalışılarak proje haline getirilen ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonuna sunulan Mezopotamya Jeopark projesinde mutlu sona gelindi.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ve Şanlıurfa valisi Abdullah Erin'in yanı sıra ilgil kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı ' Mezopotamya'nın Altın Üçgeni Yol Haritası ve Karacadağ Jeopark UNESCO Başvurusu Bilgilendirme Toplantısı'nda Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından büyük emekler harcanarak proje haline getirilen Mezopotamya Jeopark projesinin UNESCO'ya sunulmak üzere UNESCO Türkiye Milli Komisyonuna sunulduğunu ve bu projenin Komisyon tarafından B.M. UNESCO Kuruluna sunulmak üzere kabul edildiği duyuruldu.

Jeopark Nedir?

UNESCO Küresel Jeoparkları, uluslararası jeolojik öneme sahip alan ve peyzajların koruma, eğitim ve sürdürülebilir kalkınma konseptiyle yönetildiği tek, bütüncül ve birleşik coğrafi alanlardır. UNESCO Küresel Jeoparkı, jeolojik mirasın bölgenin doğal ve kültürel mirasına ait tüm yönleriyle birlikte dünyamızın kaynaklarını sürdürülebilir bir şekilde kullanmak, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek ve doğal afetlerle ilgili riskleri azaltmak gibi toplumun karşılaştığı temel sorunlara ilişkin farkındalığı ve anlayışı geliştirmek için kullanır. Jeoparkların ana öznesi insan faktörüdür.

Doğal kaynaklardan kültüre, eğitimden iklim değişikliğine kadar bir çok alanda etkileşim halinde olan Jeoparklar aynı zamanda da bulunduğu coğrafyanın doğa ve kültür turizmine önemli katkılar sunuyor.

Mezopotamya Jeoparkının kurulmasına ilişkin projeyi hayata geçiren Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş.'nin Genel Müdürü Mehmet Uncu gazetemize yaptığı açıklamada pandemi sürecine ve projede çalışan ekip arkadaşlarının covid- 19'a yakalanmasına rağmen yaklaşık 1,5 yıldır büyük bir gayret ile proje üzerinde yorucu saha çalışmaları gerçekleştirerek bu günlere geldiklerini belirterek; Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin illerimizi kapsayan bu çalışma ile bölge turizminin çeşitlenmesi ve başta Uzakdoğu olmak üzere yurtdışından gelen turist sayısının arttırılması beklenmektedir. Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanımızın katılımı ile gerçekleştirilen ' Taş Tepeler' lansmanında belirtildiği gibi günyüzüne çıkartılan Karahantepe, Kurtepe, Sefertepe, Sayburç gibi arkeolojik değerler ile jeopark alanındaki değerler de göz önüne alınınca bölgeye gelecek olan turist sayısı artacağı gibi yılın hemen hemen 12 ayı turist ağırlayabileceğiz' dedi.