Mutlu GÜNEŞ / Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesi sınırlarında bulunan Kısas Mahallesi'nde her yıl geleneksel olarak düzenlenen aşure etkinliğinin bu yıl 14'üncüsü gerçekleştirildi.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan aşure etkinliği mahalli sanatçıların bir birinden güzel türküleriyle devam etti. Etkinliğe katılan vatandaşlar kazanlarda pişirilen aşurelerden tattı.
Aşure etkinlik alanında bir konuşma yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül Sözün sanata dönüştüğü, bağrında birçok aşığın barındığı, aşkın ve sevginin otağı Kısas'ta olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

'Aşure günü paylaşmanın ve dayanışmanın perçinlediği bir gündür'
Başkan Beyazgül: 'Geleneksel 14. Kısas Aşure Etkinliği gibi anlamlı bir günde bir ve beraber olmamızın sevinci içerisindeyim. Bu anlamlı günü düzenleyen, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Aşure bir ve beraber olmanın yanında bir kazanda kaynaşmanın, farklılıkları koruyarak birlik ve beraberliğin simgesi olmuştur. Çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan Şanlıurfa, tıpkı aşure gibi farklılıkların bir arada buluştuğu zengin bir medeniyettir. Aşure günü paylaşmanın ve dayanışmanın perçinlediği bir gündür. Bu tür kültürleri yaşatmaya devam edeceğiz' dedi.


'Gençlik bizim geleceğimiz'
Aşure etkinliğini düzenleyen gençlere teşekkür eden Vali Abdullah Erin, 'Gençlik bizim geleceğimiz. Türkiye Cumhuriyeti Devletini güçlü kılacak, güçlü nesillere ihtiyaç var. Bunu temin edecek olan da bilinçli, şuurlu, değerlerimize sahip çıkarak geleceğe taşıyacak gençlerimizdir. Kısas'ta bunun en güzel örneğini görmekten duyduğum mutluluğu ayrıca ifade etmek istiyorum. Tarihimizi, kültürümüzü, gelenek göreneklerimizi yaşatma konusunda büyük bir gayret sarf eden Kısaslı gençlerimizi tebrik ediyorum.' dedi.
Muharrem ayının, Müslümanlar açısından büyük anlamlar taşıyan dönüm noktalarının yaşandığı, hicretin gerçekleştiği ay olduğunu hatırlatan Vali Erin, 10 Muharrem günü meydana gelen, tüm Müslümanları büyük acıya gark eden Kerbela hadisesini anımsatarak, hicret, aşure ve Kerbela kavramlarının insanlık tarihi açısından önemine dikkat çekti.
Hicretin 61'inci yılın 10 Muharrem'inde gerçekleşen Kerbela katliamında Hz. Hüseyin ve onun taraftarlarının, siyasi bir zulme karşı sabırla direndiğini anımsatan Vali Erin, 'Hz. Hüseyin, zalime karşı onurlu ve asil bir duruş sergiledi. Zerre kadar sarsılmadı. Sebatla inandığı ilkelerin arkasında durdu ve tavizsiz bir şekilde hakkın, adaletin temsilcisi oldu. Destanlaştı, hak ettiği efsanevi değerle hepimizin kalbinde yer aldı. Bize düşen, olayı iyi anlamak ve bundan dersler çıkarmaktır. Hz. Hüseyin ve onun takipçileri, toplumun ve inancımızın içerisine sokulmaya çalışılan fitne ve fesada karşı onurlu bir duruş sergilemiştir. Toplumun içerisine ayrılık tohumları ekmeye çalışan, siyasi hesaplar ve ihtiraslar üzerinden bölmeye çalışan zalimlerin karşısında sarsılmaz bir şekilde durmuştur. Bize düşen, onun yolunu takip etmektir. Hz. Hüseyin'i anlamak, iyi yorumlamak, özellikle bugünlerde hepimizin üzerine düşen en büyük sorumluluklardan bir tanesidir. Hz. Hüseyin'i hepimiz seviyoruz ama sevmek anlamak demektir. Hz. Hüseyin'in yolunu takip etmek, onun savunduğu ilkelerin savunucusu olmaktır. Bizim üzerimize düşen elbette bunlardır.' diye konuştu.
Kerbela olayının mezhepsel ayrılıkların çıkış noktası olarak kabul edilmemesi gerektiğini ifade eden Vali Erin, 'Ne Kerbela'da şehit edilen Hz. Hüseyin ve onunla birlikte olanlar şianın temsilcisidir, ne de onlara o zulmü yapanlar sünniliğin temsilcisi olabilir. Biz Müslüman'ız. Ehli kıble olan, farklı mezhep ve meşreplerde olanların hepsi Müslüman'dır, kardeştir. Herkes dinini yaşamak ve yaşatmakla mükelleftir.' dedi.
Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat da etkinlik alanında bir konuşma yaparak ilk gün olduğu gibi Kısas'lı hemşerilerimizle hemhal olmaya devam edeceğiz' diye konuştu.
Renkli görüntülere sahne olan Aşure Etkinliği deyiş ve türkülerle sona erdi.