İLKHA/ Güvenlik düzeyinin arttırılmasını sağlayacak kameraların kurulması ve kolluk kuvvetleriyle entegre olacak şekilde alarm sistemlerinin faaliyete geçirilmesi amacıyla Şanlıurfa Valiliği tarafından kuyumcularda kamera ve alarm takılması zorunluluğu getirildi. Uygulamaya konan karar il ve ilçelerde faaliyet gösteren kuyumcuları kapsıyor.
Yaptığı açıklamada suç ve suçlarla mücadelede etkili yöntemlerden birinin güvenlik kameraları ve alarm sistemleri olduğuna dikkat çeken Valilik açıklamasında şunları aktardı:
Güvenlik kamerası ve alarm sistemi kurulacak işyerleri sahipleri ya da işletmecileri kararın kendilerine tebliğinden sonraki bir ay içerisinde belirtilen nitelikte güvenlik kamerası ve alarm sistemi takmakla yükümlüdür, tanınan süre sonunda kuyumcular alması uygun görülen tedbirler yönünden tekrar kontrol edilecek, yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sahipleri hakkında ilgili mevzuatlar gereğince yasal işlem yapılacaktır.
Yapılacak kontrollerde belirtilen sürede güvenlik kameralarının ve alarm sistemlerinin kurulmaması durumunda yaptırım uygulanacak
Kamera görüntü kayıtlarının en az 30 gün süreyle saklanabilir olması gerektiği belirtilen açıklamada, 'Belirtilen iş yerlerinde iç ve dış mekanlarda bulunan kameraların görüş alanı işyerinin tamamını kapsamalı ve 7 gün 24 saat kesintisiz kayıt yapabilmelidir. Kameralar renkli ve ortamdaki ışık miktarının yeterli olmadığı durumlarda siyah-beyaz kayıt yapabilme özelliğine sahip olmalıdır. Cihazlarda arşiv görüntülerine tarih ve saat girilerek kolayca ulaşılabilmeli, gerekli olduğunda güvenlik kuvvetlerinin kullanımına sunulmalıdır. İşyerlerine acil durumlarda alarm izleme merkezleri tarafından 112 Acil Çağrı merkezine ve işyeri sahibine bildirimde bulunacak şekilde alarm sistemi kurulacaktır. Kurulacak alarm sistemlerinin darbeye duyarlı (duvar kırılması, kepenk kırılması vs.) özelliklerde olması sağlanacaktır.' denildi.
Açıklamanın devamında, 'Yapılacak kontrollerde güvenlik kameralarının ve alarm sistemlerinin belirtilen sürede kurulmaması, fonksiyonel (aktif) halde olmaması veya genelge hükümlerine aykırı davranılması durumunda 5326 Sayılı Kabahatler Kanunun (32.) maddesi gereğince 'İdari Yaptırım Kararı' uygulanacaktır.' ifadelerine yer verildi.