Tuğba POLAT / Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamada, paylaşılan fotoğrafların 2013'te ve 2017'de yayınlandığının tespit edildiği bildirildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 'Suriye'de son günlerde dondurucu soğuklar yaşanmakta olup ülke içinde defalarca kez yerinden edilen yüz binlerce insan, kamplarda yaşam mücadelesi vermektedir.
Bununla birlikte, son günlerde bazı medya kuruluşlarında yer alan 'Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin kontrolü altındaki bölgelerde 15 çocuğun donarak öldüğü' iddiaları araştırılmış, iddianın kanıtı olarak sunulan fotoğrafların 2013'te ve 2017'te yayınlanmış olduğu tespit edilmiştir.
Ülkemiz, Suriye'de Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ile İdlib Gerginliği Azaltma bölgelerindeki insani yardım çalışmalarını, AFAD koordinasyonunda STK'larla sürdürmektedir. Güvenli bölgelerdeki çalışmalar, 2016'dan beri kış tedbirleri de dahil tüm mevsim şartlarını içerecek biçimde yürütülmektedir.
Güvenli bölgelerde, yalnız kar yağışlarının yoğun olduğu 6 günde, Türkiye'nin kontrolündeki kamplarda bin 692 çadır, 2 bin 480 ton kömür, 23 bin 961 gıda kolisi, 46 bin 476 battaniye, 44 bin 774 giyim malzemesi dağıtılmıştır.
İddialar gerçeği yansıtmasa da dondurucu soğukların devam ettiği bölgede insani krizin boyutlarının daha da artmaması ve soğuk nedeniyle üzücü olayların yaşanmaması için sivil toplum kuruluşlarımızla insani yardım çalışmalarımız kesintisiz devam etmektedir.'