Faruk DEVECİ / Erozyonla Mücadele Haftası Etkinlikleri kapsamında; birçok ilimizde Çevrim İçi Webinar, Toprak Yürüyüşü, Stant Çalışmaları ve Temsilci Sunumları (Biyolojik Çeşitlilik) yapıldı.
İlimizde de İstiklal Ortaokul öğrencilerine hazırlanan ANG Biyolojik Çeşitlilik Projesi sunumu ve toprak konulu sohbet programı düzenlendi.
Ayrıca İl Koordinasyonunda görevli gönüllülerimiz ve Harran Üniversitesinin Genç TEMA Grubuna Biyolojik çeşitliliğin tanınması, öneminin fark edilmesi ve çeşitliliğin korunması için yapılabileceklere ilişkin bilgi paylaşımında bulunmak amacıyla Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odasında, TEMA Vakfı İl Temsilcisi Prof.Dr. Ali Rıza Öztürkmen tarafından bir sunum gerçekleştirildi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik ve Şanlıurfa Mali Müşavirleri Odasından Necmettin Çakır katıldı.
TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof.Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Erozyon'la mücadelenin önemini şöyle anlattı:
"Ülkemizde her yıl 648 milyon ton toprağın erozyona uğradığını, erozyonumuz dünya ortalamasının 4 katı olduğu, gıdamızı ürettiğimiz tarım topraklarımızın %39'unda, meraların ise %54'ünde erozyon görülüyor. Gıda üretiminin giderek çok daha önem kazandığı dünyamızda topraklarımızın sağlığının, üretkenliğinin korunması için tarım arazilerinde, çiftçilerimizin erozyona karşı alabilecekleri önlemler alınmalı ve erozyon kontrol çalışmaları yapılmalıdır.
Ülkemizdeki biyolojik çeşitlilik, ne kadar fazlaysa ekosistemler de o kadar güçlü ve değişen çevre koşullarına karşı çok daha dirençli olur. Bu nedenle toprağımızı ve biyolojik çeşitliliğin öneminin farkına varıp, doğayla uyumlu yaşamalıyız. Önlem almadığımız zaman iklimimizden, gıdamızdan, sağlığımızdan ve mirasımızdan oluruz. Dünyada yılda 1.5 milyar tona yakın gıda çöpe gidiyor. Bunun dünya ekonomisine maliyeti tam 1 trilyon dolardır. Yine BM raporuna göre, 3.1 milyar insan gıdaya erişimde sıkıntı çekiyor ve sağlıklı beslenemiyor ve 828 milyon insan ise aç kalıyor.
Türkiye'de yılda 18 milyar kilogramın üzerinde gıda soframıza bile ulaşamadan israf ediliyor. Bu daha basit bir anlatımla Türkiye'de soframıza gelen her tabağın yarısı çöpe gidiyor"