Seyfullah POLAT/ Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Reşat Ceylan, seminerde yaptığı konuşmada el hijyeninin; COVID 19 dahil olmak üzere tüm mikroorganizmaların yayılmasını önleyebilecek en kolay ve en etkili yöntem olduğunu vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) özellikle sağlık hizmetlerinde el hijyeninin önemine dikkat çekmek amacıyla 2009 yılında 5 Mayıs gününü Dünya El Hijyeni Günü olarak ilan ettiğini hatırlatan Ceylan, 'DSÖ 'Saniyeler Hayat Kurtarır, Ellerinizi TEMİZLEYİN ve HAYAT KURTARIN' sloganıyla duyurduğu bu günde özellikle sağlık çalışanlarının, bunun yanında hasta ve yakınlarının el hijyenine uyumunu artırmayı hedeflemiştir. Bu yıl, COVID-19 salgınına denk gelmesi nedeniyle, el hijyeni konusundaki farkındalık da artmış ve daha bir önem kazanmıştır. İfadesini kullanan Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Reşat Ceylan, 'Temiz sağlık bakımı, Birleşmiş Milletlerin önümüzdeki 10 yıl içinde küresel olarak ele alınması gereken en acil sorunları arasında yer almaktadır' diyerek el hijyeninin önemini anlattı.

ENFEKSİYONLARIN ÇOĞU EL TEMASIYLA BULAŞIYOR
El Hijyeninin COVID 19 dahil olmak üzere tüm mikroorganizmaların yayılmasını önleyebilecek en kolay ve en etkili yöntem olduğunun altını çizen Ceylan, 'Özellikle pandemi döneminde enfeksiyonların önlenmesinde ve kontrolünde; el hijyeninin önemi global olarak kabul edilmiş, ciddi anlamda el hijyeni uygulamaları pekiştirilmiştir. El yıkama, bilindiği üzere enfeksiyon kontrol önlemlerinin en kolay uygulanabilen ve en etkili yöntemlerinden birisidir. Özellikle sağlık çalışanlarının davranış değişikliğinde bulunması, yani el hijyeni uygulanmasını artırması ile sağlık bakım hizmeti veren kuruluşlarda enfeksiyonların yayılımı engellenebilecektir' diyerek toplumdaki hassasiyetin artmasıyla milyonlarca kişinin hayatının kurtulacağını ifade etti.

MİKROORGANİZMALAR ELDE 60 DAKİKAYA KADAR CANLI KALABİLİYOR
Kirli ellerin birbiriyle teması sonucu mikroorganizma transferi yapılabildiğinin bilimsel olarak kanıtlandığını aktaran Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Reşat Ceylan, 'Hastalar arasında nakledilen mikroorganizmalar arasında dirençli mikroorganizmalar da bulunabilmektedir. Bu durum da hastalar da ölümcül sonlanabilen Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar (SHİE) gelişme riskini doğurmaktadır. Sağlık çalışanının hasta veya hasta çevresindeki eşyalara dokunması ile mikroorganizmaların ellere bulaşabiliyor. Ellere bulaşan mikroorganizmalar eller üzerinde 2-60 dakika canlı kalabiliyor. Kirli yüzeylere dokunmakla ellere veya eldivenlere enfeksiyon bulaşabiliyor. Sağlık çalışanları yeterli oranda el hijyeni uygulamadıkları takdirde ellerine yerleşmiş olan mikroorganizmaları rahatlıkla hastaya bulaştırabilirler. Mikroorganizmaların bulaştığı ellerle çalışan sağlık çalışanları hasta veya hasta çevresine dokunarak doğrudan temas yoluyla mikroorganizmayı bulaştırabiliyor' diyerek bulaşmaların genellikle 5 aşamalı bir yolla gerçekleştiğini açıkladı.


SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANAN HER 10 HASTADAN BİRİ ENFEKSİYON KAPIYOR
Sağlık hizmetinden yararlanan her 10 hastadan birinde, ameliyat geçiren hastaların ise yüzde 32'sinde ameliyat sonrası enfeksiyon görüldüğüne dikkat çeken Dr. Ceylan, 'Gelişen bu enfeksiyonların da yaklaşık yüzde 51'inde etkenler dirençli mikroorganizmalardır. Bu nedenledir ki; DSÖ ve sağlık otoriteleri antimikrobiyal direncin yayılımını önlemede enfeksiyon kontrol önlemlerinin geliştirilmesi ve el hijyenine uyumun artırılmasının öncelikli olması gerektiğini vurgulamaktadırlar. Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar hastalarda sakatlanmalara ve ölümlere, bunların yanı sıra ciddi bir ekonomik kayba da yol açmaktadır. Bu nedenle DSÖ sağlık çalışanlarına 'Saniyeler Hayat Kurtarır, Ellerinizi TEMİZLEYİN ve HAYAT KURTARIN' kampanyasına katılmayı önermektedir' diyerek el hijyeninin önemini gözler önüne serdi.

DÜNYA GENELİNDE YILDA YAKLAŞIK 8 MİLYON HASTA BUNA BAĞLI SEBEPLERLE ÖLÜYOR
Hijyen hassasiyetinin yaygınlaşmasıyla dünya genelinde yılda yaklaşık 8 milyon hastanın hayatını kurtarmanın mümkün olacağını dile getiren Dr. Mehmet Reşat Ceylan, 'Unutulmamalıdır ki, temiz eller sağlık sistemini daha güvenli hale getirecektir. DSÖ bu amaçla bir kampanya başlatmış olup, ana hedef sağlık çalışanlarının doğru zamanda ve doğru şekilde el hijyeni uygulamasını artırmayı hedeflemektedir. Bunun yanı sıra başta Enfeksiyon Kontrol Komiteleri, Hastane Yöneticileri ve Sağlık Otoritelerini bu kampanyaya aktif olarak katılmaya davet etmektedir. Böylelikle de enfeksiyon kontrol önlemlerinin ve el hijyeninin önemini vurgulayarak dirençli mikroorganizmaların yayılımı durdurulabilecektir' diyerek konuşmasını tamamladı.
Bilgilendirmelerinden ötürü Dr. Mehmet Reşat Ceylan'a teşekkür eden Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Güzelçiçek de, 'Saniyeler Hayat Kurtarır, Ellerinizi TEMİZLEYİN ve HAYAT KURTARIN' kampanyası kapsamında çağrıda bulunarak, 'Hemşireler; Temiz ve güvenli bakım sizinle başlar. Ebeler; elleriniz anneler ve bebekler için fark yaratır. Liderler, Hemşireleri ve ebeleri temiz bakım sağlama konusunda güçlendirin. Hastalar ve Aileleri; sizinle birlikte daha güvenli bakım. Sağlık çalışanları; ellerini temizlemeleri için meslektaşlarınıza örnek olup öncülük ettiğiniz için teşekkür ederiz' diyerek El hijyeni kampanyası ve seminer etkinliği düzenlediği için Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Reşat Ceylan'a teşekkür belgesi takdim ederek, katılan herkese teşekkür etti.