Tuğba Polat

Profesyonel Turist Rehberliğine yönelik yasa tasarısına tepkiler artarak büyüyor. Üniversitelerin Turizm Rehberliği Bölümü dışında bazı branşlarından mezun olanların Turist Rehberliği yapabilmesinin önünü açacak yasa tasarısına Turist Rehberlerinden büyük tepki görüyor.

Arkeoloji, Sanat Tarihi gibi bölüm mezunlarının da Turist Rehberliği yapabilmelerinin önünü açabilecek 18 Nisan 2022 tarihinde verilen çatı yasa tasarısı Profesyonel Turist Rehberlerinden büyük tepki toplamaya devam ediyor. Duruma tepki gösteren profesyonel turist rehberleri çatı örgütü TUREB'in yanı sıra bir çok İlin Profesyonel Turist Rehberliği Odaları da yaptıkları açıklamada tasarıya karşı çıkarak yapılacak düzenlemenin turist rehberliği mesleğine büyük darbe vuracağını ve ülke turizminin büyük yara alacağını dile getirdiler.

Turist Rehberi enflasyonu doğacak

Yasa tasarısına tepki gösteren ve 15 ilin bağlı olduğu Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Oda Başkanı ( ŞURO) Merve Ofluoğlu 'da gazetemize yaptığı açıklamada 6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek Yasası'da yapılmak istenen değişikliklerin bir süredir gündemde yer aldığını, geçtiğimiz günlerde TUREB Başkanı Hakan Eğinlioğlu ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımı ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ve heyeti ile görüşmeler gerçekleştirildiğini belirterek ; 'Henüz yazılı olarak elimizde bir taslak metini mevcut değil yasamızda yapılmak istenilen değişiklikleri Bakan Bey'in açıklamaları neticesinde biliyoruz. Gündem de olan maddelerden biri mesleğe kabul koşullarından turist rehberi adayının en az bir yabancı dili yeterliliğini belgelendirmesidir. Mesleğe giriş koşullarında bir diğeri ise T.C. vatandaşı olmaktır. Bu iki koşul birbirinden ayrı düşünülemez T.C. vatandaşı olan her turist rehberi aynı zamanda ülkemizin resmi dili olan Türkçeyi iyi derecede bilmekte olup yerli turistlere de Türkçe rehberlik hizmeti sunabilmektedir. 2015 ve sonrası bölge turizmi Suriye'de yaşanan iç savaştan oldukça etkilendi ve özellikle yabancı turist sayısında azalma yaşandı toparlanma süreciyle ivme kazanılan bölgede özellikler 2019'un 'Göbeklitepe Yılı' ilan edilmesinin, ulusal ve uluslararası tanıtımların etkisiyle turist rehberlerinin çalışma gün sayısı artırmaya başlamışken bu seferde tüm dünyayı sarsan pandemi süreci başladı ve turizm olmak üzere birçok sektör ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiğini göz önüne aldığımızda yabancı turistlerden ziyade yerli turistlerin turistik hareketliliğinin bölgede hakim olduğu görülmektedir. Bu durumda yabancı dil bilgisine sahip turist rehberlerimiz yerli turistlerin katılım gösterdiği turlara Türkçe rehberlik yaparak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından her yıl ilan edilen taban yevmiye miktarı bazı sektör paydaşları tarafından ticari amaçlarla düşürülmek isteniyor ve mesleğe kabul koşullarında revizyonlar istenerek rehber enflasyonu yaratılıp düşük yevmiye ile turist rehberi çalıştırılmak isteniyor fakat bir yıl boyunca kesintisiz çalışma imkanı olmayan turist rehberlerinin geçim koşulları gözardı ediliyor' dedi.

Turizm Rehberliği okuyanların geleceği karartılıyor

ŞURO Başkanı Merve Ofluoğlu sözlerine devamla; Sanat tarihi ve arkeoloji bölümleri mezunlarına turist rehberi olabilmeleri için kolaylıklar sağlanılması kulislerde konuşulan başka bir gündem maddesi. Oysaki ülkemizde turist rehberliği eğitimi ön lisans, lisans ve lisansüstü olmak üzere farklı düzeylerde veriliyor yani bu mesleğe gönül veren her birey isterse kendisine uygun düzeydeki eğitimi alıp turist rehberi olabiliyor. Yasa taslağında ülkemizde turist rehberliği eğitimi gören binlerce öğrencinin geleceği göz ardı edilmemeli aksine yabancı dil eğitimleri desteklenerek kalifiye düzeyleri yükseltilmeye çalışılmalıdır. Bu sebeplerden dolayı mevcut turist rehberleri, akademisyenler ve turist rehberliği bölümü öğrencileri #herkesrehberolamaz hasghtagı ile sosyal medyada platformlarında mesleğimiz adına ülkemiz turizmini olumsuz etkileyecek kararların alınmaması için farkındalık çalışmaları yürütmektedir' diyerek mesleklerine sahip çıkacaklarını dile getirdi.